İncelemelerManşetler

HTC Desire 820 İncelemesi

Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

htc-desire-820-inceleme-00018

HTC’nin One serisi akıllı telefonları Tayvanlı şirketin gözbebeği olabilir, ancak Desire serisi de şirketin akıllı telefon ürün yelpazesinin bel kemiğini oluşturuyor. Giriş, orta ve orta üst segment Android telefonların bulunduğu Desire ailesinin şu andaki en gözde üyelerinden bir tanesi olan HTC Desire 820, bir akıllı telefon için 2000 TL’nin üstünde para ödemek istemeyen, ancak belirli bir miktar parayı da gözden çıkaran kullanıcılar hitap eden büyük ekranlı bir model. Bir süredir Türkiye piyasasında gördüğümüz bu akıllı telefonla ilgili detayları incelememizde bulabilirsiniz.

Video İnceleme

Donanım

htc-desire-820-inceleme-00013htc-desire-820-inceleme-00004htc-desire-820-inceleme-00009htc-desire-820-inceleme-00011htc-desire-820-inceleme-00023One serisinin üyeleri metal gövdeleriyle dikkat çekerken, Desire serisinde plastiğin temel malzeme olarak kullanıldığını görüyoruz. Desire 820’de de bu kural bozulmuyor, cihazın ince, yekpare plastik gövdesi bir hayli çekici görünüyor. Telefonun kenarlarını çevreleyen ince şerit ve bu şeritle aynı renge sahip güç ve ses tuşu çerçeveleri, arkadaki HTC logosu hoş bir uyum yakalıyor. HTC Desire 820’nin mermer beyazı, tuxedo grisi, santorini beyazı, mandalin beyaz, safran gri gibi farklı renkleri de bu telefonun her zevke hitap ettiğinin bir garantisi olarak nitelendirilebilir.

[quote_center]HTC DESIRE 820 YEKPARE GÖRÜNÜMLÜ İNCE PLASTİK GÖVDESİYLE BİR HAYLİ ÇEKİCİ GÖRÜNÜYOR.[/quote_center]

HTC Desire 820’nin ön yüzünün büyük bir kısmını kaplayan 5.5 inç LCD ekran 1280 x 720 piksel çözünürlük sunuyor. 267 ppi piksel yoğunluğuna sahip olan ekrana yakından baktığınızda pikselleri farketmeniz mümkün. Ancak keskinlik ve netlik bakımından HTC Desire 820’nin ekranı fazla hayal kırıklığına uğratmıyor, canlı renkleri ve yüksek parlaklığıyla bu ekran bütün ihtiyaçlarınızı karşılıyor. Geniş görüş açılarına sahip olan bu ekran telefonu parlak ışık altında da kullanmak için yeterli görüş sunuyor. Bu büyük ekran film izlerken, internette gezinirken veya oyun oynarken keyfi mümkün olan en yüksek seviyede yaşamanıza katkıda bulunacaktır.

157.7 x 78.7 x 7.7 mm.’lik boyutlara sahip olan bu telefon büyük bir ekrana sahip olsa da, elde tuttuğunuzda bu büyüklük sizi çok rahatsız etmiyor. Yuvarlatılmış kenarları, yeteri kadar ince oluşu ve ekranın uzun kenarlarını saran çerçevenin inceliği ergonomiye olumlu katkıda bulunuyor. Ayrıca ince profili cepte de rahatlıkla taşınmasını sağlıyor. Ancak biraz uzun oluşu küçük ceplere sığmasını zorlaştırabilir. 155 gr.’lık ağırlığı bu telefon için kabul edilebilir sınırlar içerisinde, fazla rahatsızlık yaratmıyor.

[quote_center]ÖNDE YER ALAN STEREO BOOMSOUND HOPARLÖRLER HTC ONE SERİSİNDEKİLERİN SEVİYESİNDE OLMASA DA BAŞARILI PERFORMANS GÖSTERİYOR.[/quote_center]

Desire 820’nin ekranının üstünde ve altında BoomSound destekli hoparlörler dikkat çekiyor. Her ne kadar HTC One serisindekiler kadar kulağı dolduran, yüksek etkili bir ses çıkışı söz konusu olmasa da, Desire 820’nin hoparlör sistemi de yabana atılacak cinsten değil. En yüksek ses seviyesinde cızırtı veya patlamalar hissetmemek güzel. Film izlerken veya müzik dinlerken sesi dışarıya vermek isteyenler için harici bir hoparlöre ihtiyaç duyulmaz.

Hoparlör dışında HTC Desire 820’nin önünde 8 megapiksel kamera mevcut. Sol kenarda bulunan kapağın arkasında microSD kart yuvasıyla iki adet nanoSIM kart girişi bulunuyor. Ancak elimizdeki test ürününde bunlardan sadece bir tanesi kullanılabiliyor. Tahmin ediyoruz ki, Türkiye’de satılan Desire 820’ler tek SIM kart seçeneğiyle geliyor. Alt kenarda microUSB portu bulunurken üst kenara da 3.5 mm. kulaklık jakı ve ikinci mikrofon yerleştirilmiş. Sağ kenarda bulunan ses tuşlarına ve güç butonuna telefon her iki elle de tutulduğunda zahmetsizce erişmek mümkün oluyor.

HTC Desire 820’nin arka yüzünü kaplayan düşük sürtünmeli ve cilalı yüzey telefonu kullanırken kalitesini hissetmenize olanak sağlıyor. Herhangi bir çıkarılabilir kapağın bulunmaması da telefonun sağlamlık hissini artıran unsurlardan bir tanesi. Arkadan bakıldığında sol üst köşede hafif çıkıntısıyla ve telefonun ikinci rengine boyanmış halkasıyla 13 megapiksel kamera dikkat çekiyor. Bunun altında yine renkli halkasıyla kameraya uyum sağlayan LED flaş mevcut.

İçerideki donanım bileşenlerine bakıldığında HTC Desire 820’nin 2015’in orta segment akıllı telefonlarında genel olarak göreceğimiz parçaları barındırdığını görüyoruz. Qualcomm’un dört adet 1.5 GHz Cortex-A53 ve dört adet 1.0 GHz Cortex-A53 çekirdek barındıran toplam sejiz çekirdekli yongası MSM8939 Snapdragon 615’in bulunduğu telefonda aynı zamanda Adreno 405 GPU, 2 GB RAM ve 16 GB dahili hafıza mevcut. 128 GB’ye kadar destekli microSD kart yuvası sayesinde multimedya dosyaları ve diğer belgeler daha fazla alan elde etmek mümkün oluyor.

Performans ve Batarya

htc-desire-820-ekran-goruntuleri-00001HTC Desire 820’nin Snapdragon 615 yongaseti 64-bit tabanlı ve sekiz tane çekirdek içeriyor. Kağıt üstünde güçlü görünen bu işlemcinin 64-bit avantajlarının açığa çıkması için Android 5.0 Lollipop güncellemesini beklemek gerekiyor. O zamana kadar KitKat ile ve mevcut performansla idare etmek gerekiyor. Böyle yazdığımıza bakıp olumsuz düşünmeyin, HTC Desire 820 pratikte gayet memnun edici bir performans sunuyor. HTC Desire 820 ile Sense 6 kullanıcı arayüzünde gezinti pürüzsüz şekilde gerçekleştiriliyor, cihazı günlük hayatta kullanırken herhangi bir sıkıntıyla karşılaşmadık. Oyunlar da gayet akıcı ve düzgün şekilde oynanıyor. Benchmark testlerindeki durum da fena sayılmaz, ortalamanın üstünde bir performans sunuluyor. Örneğin AnTuTu Benchmark testinde, en üst düzey cihazların 50000’e yakın sonuçlar elde ettiği bir benchmark testinde 30000 civarında bir puan elde etmek iyi sayılır.

[quote_center]64-BIT SNAPDRAGON 615’İN FARKINI GÖRMEK İÇİN ANDROID 5.0 LOLLIPOP GÜNCELLEMESİNİ BEKLEMEK GEREKİYOR.[/quote_center]

Desire 820 orta üst segment bir model olsa da, kablosuz bağlantı destekleri bakımından da gayet memnuniyet verici bir telefon. 4G LTE desteğinin var olması, gelecek yıl itibarıyla kullanmaya başlayacağımız 4G şebekelerinden yararlanılabileceği anlamına geliyor. Şu anda 3G şebekeleriyle kullanım da gayet iyi, sinyal alışı iyi seviyede. Telefon görüşmeleri yaparken de karşı tarafın sesini net ve berrak şekilde duyabilirsiniz. Ayrıca NFC gibi pratik bir kablosuz bağlantı teknolojisi de mevcut. Ayrıca Wi-Fi, Bluetooth, GPS gibi kablosuz bağlantı destekleri de mevcut.

[quote_center]2600 MAH KAPASİTELİ PİL TAM DOLUYKEN SABAHTAN AKŞAMA BİR GÜNÜ RAHATLIKLA ÇIKARMAYA OLANAK SAĞLIYOR.[/quote_center]

2600 mAh kapasiteli bir batarya HTC Desire 820 gibi büyük bir yüzey alanına sahip telefon için nispeten küçük görünebilir. Ancak telefonun inceliğini de unutmamak gerek. Her şeye rağmen Desire 820’nin pil kapasitesinin ortalamanın üstünde olduğunu söyleyebiliriz. Pili tam dolu bir telefon normal yoğunluklu bir kullanımla sabahtan akşama bir günü rahatlıkla çıkarabilir, ancak oyun oynama, film izleme, sıklıkla telefon görüşmesi yapma gibi durumlarda pilin daha çabuk bitmesi de söz konusu olabilir.

Yazılım

htc-desire-820-ekran-goruntuleri-00011htc-desire-820-ekran-goruntuleri-00012htc-desire-820-ekran-goruntuleri-00015HTC Desire 820’ye henüz Android 5.0 Lollipop gelmedi, ancak ilerleyen aylarda geleceğini tahmin ediyoruz. Telefonu test ettiğimiz sıralarda bir yazılım güncellemesiyle birlikte Android 4.4.4 KitKat güncellemesi de sunuldu. Android 4.4.4 KitKat üzerinde de HTC Sense 6 kullanıcı arayüzü çalışıyor. Sense 6 ile birlikte sade bir tasarım ve işlevsellik bir arada sunuluyor.

[quote_center]HTC DESIRE 820 ŞU ANDA ANDROID 4.4.4 KITKAT İLE ÇALIŞIYOR.[/quote_center]

Aslında tasarım anlamında bakacak olursak, Lollipop güncellemesi HTC Desire 820 kullanıcıları için merakla beklenen bir güncelleme olmayacaktır. Ne de olsa görsellik anlamında Sense 6 epey tatmin edici, üstelik HTC One M9’da da gördüğümüz gibi, HTC kendi kullanıcı arayüzüyle Lollipop’un ham arayüzünü epey örtüyor. BlinkFeed, Sense 6 deneyiminin orta noktasında bulunan özelliklerden bir tanesi. Ana ekranın en sol tarafında bulunan BlinkFeed paneli sayesinde yakın çevreden ve dünyadan hızlı şekilde haberdar olabilirsiniz.

[quote_center]BLINKFEED İLE HEM DÜNYADA HEM DE YAKIN ÇEVRENİZDE OLUP BİTENLERİ PRATİK BİÇİMDE TAKİP EDEBİLİRSİNİZ.[/quote_center]

Uygulama klasörleri ve bileşenlerle kendiniz için düzenli bir ana ekran oluşturabilirsiniz. Uygulama menüsü de aşağı yukarı kaydırılarak gezinilen yapısıyla daha önceki HTC Android telefonlarından alıştığımız gibi. Google uygulamaları bir klasör içinde sunulurken, Ortam ve Araçlar gibi uygulama klasörleri altında da sırasıyla multimedya uygulamaları ve yararlı olabilecek çeşitli uygulama kısayolları bulunuyor.

[quote_center]HTC’NİN UYGULAMALARI GOOGLE PLAY STORE ÜZERİNDEN GÜNCELLENİYOR, BÖYLELİKLE YENİLİKLER DAHA HIZLI ŞEKİLDE ULAŞTIRILIYOR.[/quote_center]

Ayrıca çeşitli HTC uygulamaları da Desire 820 ile birlikte ön yüklü olarak sunuluyor. Bunların arasında Zoe olarak adlandırılan, kullanıcıların kameralarıyla çektikleri fotoğraf ve videoları hızlı klipler hâline getiren ve başkalarıyla paylaşmaya, onların da katılımlarına katkıda bulunan bir uygulama da mevcut. Galeri uygulaması da Zoe entegrasyonu ve fotoğraflarla videolarda kolay gezinti yapma imkanı sunmasıyla bir hayli kullanışlı görünüyor. Her bir HTC uygulaması işletim sisteminden bağımsız, normal birer uygulama gibi işliyor. Bu da güncellemelerin cihaz yazılım güncellemelerinden bağımsız olarak, Google Play üzerinden indirilmesini sağlıyor.

Kamera

htc-desire-820-kamera-fotograflari-00034htc-desire-820-kamera-fotograflari-00003HTC Desire 820’nin arkasında 13 megapiksel, önünde de 8 megapiksel kamera bulunuyor. Her iki kamera da 1080p video kayıt yeteneğine sahip. Bu segmentte bir telefon için, piksel sayıları bakımından her iki kamera, özellikle de ön kamera bir hayli tatmin edici görünüyor.

HTC’nin Eye olarak adlandırılan kamera deneyimi HTC Kamera uygulamasının en güncel sürümüyle birlikte Desire 820’de yer alıyor. Kamera uygulaması fotoğraf ve video çekimini bir arada sunan yerleşimiyle ve çekim modları arasında kolay ve anlaşılır geçişler sunmasıyla fotoğraf ve video çekimlerini bir hayli kolaylaştırıyor.

[quote_center]HTC DESIRE 820’NİN ARKASINDA 13 MEGAPİKSEL, ÖNÜNDE İSE 8 MEGAPİKSEL ÇÖZÜNÜRLÜKLÜ KAMERALAR BULUNUYOR.[/quote_center]

htc-desire-820-kamera-fotograflari-00010

Kamera uygulaması içinde çeşitli eğlenceli işlevler de mevcut. Parmağınızı ekranın altına doğru sürükleyerek ön ve arka kameralar arasında hızlı geçiş yapabilirsiniz. Bölünmüş Çekim modu da sırasıyla arka ve ön kameralarla çekim yapmayı ve iki kamerayla çekilen görüntülerden tek bir fotoğraf elde etmeyi sağlıyor.

Arka kamera odaklama ve çekim işlemlerini hızlı şekilde gerçekleştiriyor, ayrıca ortam iyi aydınlatılmışsa mükemmel sonuçlar verebiliyor. Ayrıca Yüksek Dinamik Aralığı modu sayesinde aşırı ışıklandırma ve gölgelerin bir arada bulunduğu karelerde daha dengeli ışık dağılımının olduğu fotoğraflar elde edebilirsiniz. Yine de, renk doğruluğu ve canlılığı bakımından HTC Desire 820 vasatın üstünü geçemiyor gibi görünüyor.

htc-desire-820-kamera-fotograflari-00031Işık şiddeti azalmaya başladığında, gece çekimlerinde veya iç ortamlarda çekilen fotoğraflarda gürültü biraz daha fazla hissediliyor, keskinlik azalıyor. Ayrıca düşük ışıkta otomatik odaklama hızı da düşüyor.

Öndeki 8 megapiksel kamera selfie fotoğraf çekmeyi sevenler için yeterli görünüyor. Ön kamerasının UltraPixel olduğu HTC Desire 826 veya HTC One M9 gibi cihazlar düşük ışıkta daha iyi selfie fotoğraflar çekme imkanı sunabilir, ancak Desire 820’nin ön kamerası da fena sonuçlar vermiyor. Yüzdeki detayların iyi şekilde anlaşılabildiği, parlaklık bakımından da iyi seviyede selfie fotoğraflar Desire 820 ile sizi bekliyor. Bu arada Fotoğraf Kabini modu sayesinde de ön kamera ile art arda çekilen dört fotoğrafı birleştirerek tek bir fotoğraf elde edebilirsiniz. Ayrıca yüz güzelliği aracı da mevcut.

Video tarafında da HTC Desire 820 hem ön hem de arka kameralarıyla 1080p Full HD video kayıt imkanı sunuyor.

Sonuç

htc-desire-820-inceleme-00021Piyasada 1200-1450 TL arasında bir fiyattan alıcı bulan HTC Desire 820 kendisi için biçilen değerin karşılığını yeterli şekilde veren bir akıllı telefon. Günlük kullanım için yeterli olan bütün nitelikleri bünyesinde barındırıyor; e-posta kontrolü, sosyal ağlarda kullanım, web’de gezinme, film izleme, oyun oynama, müzik dinleme gibi bir akıllı telefonda en çok gerçekleştirilen işlevler için bu telefon yeterli. Android 5.0 Lollipop güncellemesinin gelmesiyle birlikte bu telefonun sunduğu performans da daha yüksek seviyede olacaktır.

Telefonun plastik gövdesi One serisinin metal gövdeli cihazlarının çekiciliğini yakalayamıyor olabilir, yine de farklı renk seçenekleriyle Desire 820 de uzaktan kendisini belli edecek ve başkalarının bu telefonun ne olduğunu sormasına neden olacak. Büyük ekranı her türlü iş için fazlasıyla yeterli, kameralar belki çok yüksek performans göstermeyebilir, ancak günlük hayatta işleri görmeyi sağlayacak, ayrıca bir kamera taşımayı gerektirmeyecek.

[quote_center]HTC DESIRE 820 ÇOK YÜKSEK FİYAT SEVİYELERİNE ÇIKMADAN ORTALAMANIN ÜSTÜNDE BİR AKILLI TELEFON DENEYİMİ İSTEYENLER İÇİN UYGUN BİR SEÇİM.[/quote_center]

Amiral gemisi telefonların fiyatlarının 2500 TL ve üstü olduğu bu dönemde HTC Desire 820 gibi telefonlar nispeten daha uygun fiyatlarıyla değer kazandı. Eğer akıllı telefon için çok yükseklere çıkmak gibi bir niyetiniz yoksa, ama 1000 TL’nin biraz üstüne de çıkmayı göze alıyorsanız, HTC Desire 820 mantıklı bir seçim olabilir.

İLGİLİ HABERLER