İncelemelerManşetler

HP Spectre x360 (2021) İncelemesi

HP Spectre x360 (2021) inceleme yazısında en yeni üst sınıf HP dizüstü bilgisayarı ile ilgili detaylar ve yorumlar yer alıyor.
hp spectre x360 inceleme

SATIN AL – 25.299 TL (Amazon.com.tr)

Üst sınıf bir Windows dizüstü bilgisayar isteyenler için tercih edilebilecek seçeneklerden bir tanesi de HP’nin Spectre x360 modeli oluyor. Taşınabilirliği şık tasarım ve yüksek performans ile buluşturan bu laptop modelini bir süredir deneyimliyoruz. Elde ettiğimiz izlenimler ve yorumlar HP Spectre x360 (2021) inceleme yazısında yer alıyor. Piyasa fiyatı 26 bin TL seviyesinde olan bu dizüstü bilgisayarın nasıl bir deneyim sunduğuna hep birlikte yakından bakalım.

HP Spectre x360 inceleme: Tasarım ve Özellikler

Spectre x360, HP’nin en şık görünen dizüstü bilgisayarları arasında yer alır ve 2021 modelde de bu durum değişiklik göstermiyor. Farklı renk kombinasyonlarıyla gelen bu dizüstü bilgisayarın ekranı tamamen arkaya katlanabiliyor ve böylelikle bir tablet gibi kullanma imkanı sağlıyor. Kapağın dış yüzeyi mat ve pürüzlü yüzeyiyle rahat bir tutuş sağlarken kenarları çevreleyen metal kesim işçilik de bu dizüstü bilgisayarın şık görünümünü daha da güçlendiriyor. Aynı şekilde, trackpad’in etrafını da aynı renkte bir metal çerçeve sarıyor. Kapak ve taban kısmını birbirine bağlayan iki menteşe de sanki ekran havada asılıymış gibi bir görünüm oluşturuyor. Klavyenin hemen alt köşelerine yerleştirilen Spectre ve Bang & Olufsen markaları da sadeliğin şıklıkla buluştuğu detaylar arasında bulunuyor.

hp spectre x360 inceleme

Dizüstü bilgisayarın her iki kenarına yerleştirilmiş az sayıda port var. Sol kenarda USB-A portu var. Sağ kenarda ise iki adet USb-C portu görüyoruz. Mikrofon ve 3.5mm jak girişinin yanı sıra HP bu dizüstü bilgisayara bir microSD kart yuvası da eklemiş. Böylelikle akıllı telefon veya aksiyon kamerasıyla çekilen görüntülerin bilgisayara aktarımı kolaylaşacaktır. Şarj işlemi de USB-C portlarından biri kullanılarak gerçekleştiriliyor. Bu noktada bir USB-A portunun bulunması da da fazla önem kazanıyor.

Spectre x360 (2021) modelinde yer alan klavye özellikle geniş tuş aralıklarıyla dikkat çekiyor. En sağda çeşitli kontrol tuşları da var. Özellikle Enter ve Backspace gibi tuşların yerine alışmakta başlangıçta biraz zorlansak da, alışma süreci uzun sürmedi. Tuş basma mesafesi de iyi şekilde ayarlanmış. Tuşlar çok sert değil, çok da oynak sayılmaz. Yazı yazarken parmak uçlarında fazla basınç hissedilmiyor. Üst sınıf bilgisayara yakınşan bir klavyenin bulunduğunu söyleyebiliriz. Bu arada arka tuş aydınlatması da özellikle karanlıkta çalışmayı kolaylaştırıyor.

Klavyenin hemen gerisinde ise bilgisayarın yüzey alanına göre yeteri kadar büyük boyutlu bir trackpad bulunuyor. Yumuşak yüzeyi kullanımı kolaylaştırırken hızı da iyi, tepkiselliği yüksek. Harici mouse ihtiyacı hissettirmez. Basma mesafesi ise düşük, biraz sertmiş gibi hissettiriyor. Neyse ki, hafif bir tıklatmayla kullanmaya imkan sağlaması, trackpad’e basma ihtiyacını ortadan kaldıracaktır.

hp spectre x360 inceleme

Klavyenin hemen üst kısmında ise bir kenardan diğer kenara yayılan hoparlörü görüyoruz. Burada çift hoparlör var. Bang & Olufsen destekli bu ses sistemi, bir dizüstü bilgisayar için yeterli olarak nitelendirilebilecek bir ses çıkış şiddeti sunuyor. Baslar fazla öne çıkarılmadan hissedilmesi sağlanmış, orta frekanslar da iyi. Ancak özellikle podcast veya YouTube videolarında yüksek ses seviyesinde tizde aşırıya kaçma ve parazitlenme durumu söz konusu. Netflix videolarında ise bunu pek hissetmedik. Her şeye rağmen, bu dahili ses sistemi bir kulaklığa veya harici hoparlöre ihtiyaç bıraktırmadan film veya dizi izlemek için yeterli olacaktır.

Film veya dizi izlemek demişken, 360 derece döndürülebilir ekranı sayesinde HP Spectre x360’ı klasik bir dizüstü bilgisayar veya tabletin yanı sıra farklı biçimlerde kullanabilirsiniz. Klavye kısmını arkaya alarak bir görüntülü görüşme cihazına dönüştürebilir veya çadır biçimine getirerek bir şeyler izlemek için daha elverişli görünen bir monitör hâline getirebilirsiniz.

hp spectre x360 inceleme

HP Spectre x360 inceleme: Ekran, Performans, Pil

HP Spectre x360 (2021) modelinde 13.3 inç, 1920 x 1080 piksel Full HD ekran yer alıyor. Bu ekran dokunmatik ekran özelliklerine sahip. Ekrana dokunarak veya sürükleme hareketleriyle kontrol imkanı var ki, bir tablet gibi de kullanılabilen cihaz için bu özellik daha da önemli hâle geliyor. Dokunma ve sürükleme hareketleri rahatlıkla gerçekleştiriliyor.

Ekran yüksek parlaklığa ve yeterli keskinliğe sahip. Görüş açıları yüksek, dışarıda parlak ışık altında da iyi bir görüş sağlıyor. DCI-P3 ve Adobe sRGB renk gamı için geniş bir destek sunulurken ekranın renk sıcaklığı ortamdaki ışığa göre dinamik biçimde ayarlanabiliyor. Yine de, varsayılanda ekranın renk sıcaklığının biraz daha yukarı tarafa kaçtığını, beyazların hafif sarıya doğru kaçtığını görüyoruz. Ekranı kaplayan camın yansıtması yüksek değil, bu da parlak ışık altında daha rahat bir kullanım imkanı sağlıyor. Ekran genel olarak iyi bir görsel deneyim ve kullanım imkanı sunsa da, yakından bakıldığında hafif bir renk deseni belli belirsiz biçimde fark ediliyor.

hp spectre x360 inceleme

HP Spectre x360 (2021) modelinin içine baktığımızda ise, 11. nesil Intel Core i7-1165G7 işlemcinin bulunduğunu görüyoruz. Dört çekirdekli işlemci 4.7 GHz’e kadar çalışma frekansına erişebiliyor. Benchmark testleri bu dizüstü bilgisayarın aynı işlemciyi taşıyan diğer dizüstü bilgisayarlarla aynı seviyelerde puanlar aldığını gösteriyor. Bu CPU ve ona eşlik eden Iris Xe grafik işlemci birimi ve 16 GB RAM, bu dizüstü bilgisayarı hareket hâlindeyken işleri pratik ve hızlı şekilde görmeye olanak sağlayan bir cihaz hâline getiriyor. Aynı anda birden fazla uygulamayı veya onlarca Chrome penceresini açma konusunda bu dizüstü bilgisayar iyi bir performans sergileyecektir. Günlük işler için HP Spectre x360 (2021) modeli, sahiplerini hayal kırıklığına uğratmayacak bir performansı sunacaktır. Oyun konusuna geldiğimizde ise, dahili Intel Iris Xe grafik işlemci birimi, bir oyun bilgisayarındaki kadar yüksek seviyede olmasa da, boş zamanlarınızda sizi tatmin edecek bir oyun performansı elde etmenize izin verecektir. Düşük grafik ayarları ve hızlarla makul bir oyun deneyimi sağlayabilirsiniz.

Isınma ve fan sesi konusunda ise HP Spectre x360 (2021) modelinin biraz cömert davrandığını söylesek yanlış olmayacaktır. Tabii ki, testimizin başlangıcında Windows 11’e güncelleme yaparak işe başladığımızı söylemeliyiz. Windows 11 şu sıralar yüksek fan sesleri ve performans konusunda neden olduğu kararsızlıklarla biliniyor. Belki fan sesini hissetmemiz veya bilgisayarın ısısını biraz daha fazla hissettirmesinin nedeni bu olabilir. Ancak karşılaştığımız çeşitli incelemelerde de fan sesine dikkat çekildiğine tanık olduk.

Pil konusuna geldiğimizde, HP Spectre x360 (2021) modelinin Intel Evo platformuna mensup olduğunu belirtelim. Yani uzun pil ömrü bu dizüstü bilgisayarın önemli özellikleri arasında yer alıyor ve sabahtan akşama bir tam iş gününü çıkarabileceği belirtiliyor. Yüzde 50 parlaklıkta 11 saati aşkın bir süre boyunca 1080p video izleme imkanı sunması veya yoğun kullanımda 10 saati aşan bir kullanım sunabilmesi, HP’nin bu dizüstü bilgisayarını günün büyük bir kısmını dışarıda geçirenler için cazip bir seçenek hâline getirecektir. Üstelik kutudan çıkan güç adaptörü de küçük ve hafif boyutlu. Bu da çantada taşımayı daha kolay hâle getiriyor.

HP Spectre x360 inceleme: Yazılım ve Güvenlik

HP Spectre x360 (2021) modeli Windows 10 Home ile geliyor. Ancak ilk kurulum esnasında Windows 11’i yüklemek isteyip istemediğimiz soruldu ve biz de bunu kabul ettik. Bir süre sonra x360’ı yeniden başlattığımızda, bizim için de Windows 11 deneyimi başlamış oldu. Windows 11, Spectre x360’ın keskin ve net ekranında gayet hoş görünüyor. Kullanıcı arayüzündeki ikonların renkleri canlı ve göz alıcı, bu da yepyeni işletim sistemini kullanma zevkini artırıyor. Yeni Windows 11 deneyiminin neler sunduğu hakkında detaylar için incelememize göz atmanızı tavsiye ederiz. Spectre x360 (2021) sahipleri bu deneyimin benzerini dizüstü bilgisayarlarında yaşayacaklardır.

hp spectre x360 inceleme

Güvenlik tarafına geldiğimizde ise, Spectre x360’ın hem yüz tanıma hem de parmak izi okuyucusunu sunduğunu görüyoruz. Üstelik yüz tanıma, 1080p web kamerasının yanı sıra kızılötesi sensörleri de kullanıyor. Yani yüksek bir güvenlik seviyesinin varlığı söz konusu. Windows Hello aracılığıyla ekran kilidini açma yöntemi olarak iki biyometrik kimlik doğrulama yönteminden birini seçebilirsiniz. Bizim birincil tercihimiz yüz tanıma oldu. Düşük ışıkta bile iyi şekilde çalışıyor, ancak kameraya mümkün olduğu kadar karşıdan bakmak gerekiyor. Şartları sağladığınızda kilit ekranını kolaylıkla geçebilirsiniz. Parmak izi okuyucusunun hızı da iyi, onun da rahat biçimde kullanılabildiğini söyleyelim.

Web kamerası da 1080p video desteği sayesinde yüksek çözünürlüklü görüntülü görüşmelere veya online toplantılara imkan tanıyor. Düşük ışıkta da yeterli bir parlaklık söz konusu. Mikrofon ise optimum uzaklıkta rahatlıkla anlaşılır, tiz seviyesi yüksek bir ses kaydı gerçekleştiriyor. Bununla birlikte ortam gürültüsünü bastırma konusunda HP’nin yazılım tarafında güncelleme yapması yerinde olacaktır.

HP Spectre x360 inceleme: Sonuç

HP Spectre x360 (2021) gerçekten de şık ve değerli görünüme sahip olan bir dizüstü bilgisayar. Tasarım anlamında da en iyilerin arasında olduğuna dair değerlendirme yapsak yanlış olmayacaktır. 11. nesil Intel Core i7 işlemci, yüksek fiyatlı bir dizüstü bilgisayardan beklenen performansı sunuyor. Çalışanlar, üretken kişiler için hareket hâlindeyken ihtiyaç duyacakları performansı sağlar. Oyun konusunda ise tatmin edici bir seviyeye çıkabileceğini söyleyebiliriz. Bununla birlikte fan sesini duyma sıklığınızın biraz yüksek olabileceğini belirtmemiz gerekiyor. İşleri yerine getirmenin yanı sıra, söz konusu bir şeyler izlemek olduğunda da HP Spectre x360 iyi bir deneyim sağlıyor. Yeterli parlaklıkta ve Full HD çözünürlükte ekranı bir şeyler izlemek için şartları iyi biçimde karşılıyor. Döndürülebilir ekranı bilgisayarı farklı izleme biçimlerinde kullanmaya izin veriyor. Tüm güne yetecek bir pil ömrü sağlaması da HP Spectre x360’ın artıları arasında yer alıyor. Uzun uçak yolculuklarında bile bu dizüstü bilgisayar, tek bir şarjla işlerinizi yapmanıza ve üstüne üstlük bir şeyler izlemenize imkan tanıyacaktır. Tabii ki, tüm bu şık tasarımın, optimum performansın ve uzun pil ömrünün yüksek bir fiyatla geldiğini belirtmemiz gerekiyor. Eğer performans sizin için en önemli kriterse, aynı seviyedeki performans için daha düşük fiyat noktalarına da göz atabilirsiniz. Ancak HP Spectre x360, saydığımız tüm unsurları tek bir pakette sunuyor.

Teknoblog’un satış ortaklıkları vardır. Bunlar, editoryal içeriği etkilemez, ancak Teknoblog, satış ortaklığı bağlantıları üzerinden satın alınan ürünler için komisyon kazanabilir.
Fiyatlar yayın tarihinde alınan fiyatlardır, daha sonra değişiklik gösterebilir veya ürün satıştan kaldırılabilir.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER