Teknoloji

Honor için Amerikan yaptırımı tehlikesi sürüyor

honor magic flip

Huawei küresel akıllı telefon pazarında Samsung’u geçerek zirveye yerleşmeye çok yaklaşmıştı. Ancak şirketin ABD’nin yaptırım listesine eklenmesinin ardından işler tersine dönmüş ve Huawei ilk beşteki yerini dahi kaybetmişti. Bu süreçte Huawei’nin iştiraklerinin de ABD ürünlerini satın alması veya lisanslaması yasaklanmıştı. Honor yaptırımlardan daha fazla etkilenmemesi adına Huawei tarafından elden çıkarılsa da, bazı Amerikan siyasetçiler için bu yeterli olmamış gibi görünüyor.

Huawei, ABD’nin yaptırım listesine dahil edilmesinin ardından Amerikan şirketlerinden akıllı telefonları için gerekli olan yazılım, donanım ve teknolojileri tedarik edemez hâle gelmişti. Bu durum, aralarında Honor’un da bulunduğu Huawei iştiraklerine de yansımıştı. Huawei’nin akıllı telefon satışlarında önemli bir payı olan Honor’u durumdan kurtarmak adına Honor’un Huawei’den ayrılmasına karar verilmişti.

Huawei Honor’u geçtiğimiz yılın sonlarında 30 şirketten oluşan bir konsorsiyuma satmıştı. Böylelikle Honor’un Amerikan şirketleriyle iş yapması mümkün hâle gelmiş ve şirket vakit kaybetmeden Google ve Qualcomm ile anlaşma imzalamıştı. Kısa süre önce tanıtılan Honor 50 serisi, Snapdragon işlemci ve Google Play uygulamalarıyla kullanıcıların karşısına çıkmıştı.

ABD’de Cumhuriyetçi Parti üyesi bazı siyasetçiler ABD Ticaret Bakanlığı’nın Honor’u da yaptırım listesine eklemesini istiyor. Huawei’nin ABD’nin yaptırımlarından Honor’u kurtarmak için göstermelik bir satış yaptığını iddia eden siyasetçiler, Honor’un hâlâ Huawei’nin bünyesindeymiş gibi işlediğini öne sürüyor.

Biden yönetimi daha önce Huawei’yi yaptırım listesinden çıkarma gibi bir planın olmadığını açıklamıştı. Bakanlığın bilgileri değerlendirdiği ve değerlendirme sonucunda Honor ile ilgili bir kararın çıkacağı belirtildi. Olası bir yaptırım kararının Honor’un işini bir hayli zorlaştıracağını söylemek yanlış olmayacaktır.

İLGİLİ HABERLER