İncelemelerManşetler

Honor 8C İncelemesi

Huawei’nin alt markası Honor, akıllı telefon pazarının son zamanlardaki en iddialı oyuncuları arasında yer alıyor. Şirket özellikle giriş seviyesi ve orta segment için çıkardığı cihazlarla hem Türkiye’de hem de diğer ülkelerde hatırı sayılır bir kullanıcı kitlesine ulaşmış durumda. Geçtiğimiz yılın üçüncü çeyreğinde gözler önüne çıkan Honor 8C de şirketin akıllı telefon portföyünün önemli parçaları arasında yer alıyor. Honor 8C inceleme yazımızda bu akıllı telefona dair önemli bilgileri ve detayları bulabilirsiniz.

[wp-review id=”202159″]

Honor 8C inceleme: Tasarım

Honor 8C’de ana materyal olarak plastik tercih edilmiş. Akıllı telefonun içinde bulunduğu fiyat segmentini düşününce bu tercihe çok şaşırmamak gerekiyor. Plastik tercihinden dolayı Honor 8C’nin görünümü, modern hatlarına rağmen, üst sınıfa yaklaşmıyor. Akıllı telefonun selefi Honor 7C’nin bile metal arka paneliyle daha üst sınıf bir görünüme sahip olduğunu belirtmek gerekiyor.

honor 8c incelemeHonor 8C biraz uzun bir telefon. Buna rağmen, küçük elli kişilerin bile telefonu kullanması çok zor olmuyor. 167 gram ağırlığındaki cihaz, elde yoğun bir ağırlık hissi de yaratmıyor.

Honor 8C’nin ön panelinin neredeyse tamamını 6.26 inç büyüklüğündeki ekran kaplıyor. Bu ekranın üst kısmında büyükçe sayılabilecek bir çentik bulunuyor. Sağ ve sol kenar çerçeveleri görece ince olan ekranın alt çerçevesi ise biraz daha kalın. Bu çerçevenin üstünde Honor logosu yer alıyor. Çentikte ise 8 megapiksellik ön kamera, ahize hoparlörü ve LED durum göstergesi bulunuyor.

Honor 8C’nin üst kenarında 3.5 mm. kulaklık jakı ve ve ikinci mikrofon yer alıyor. Sol kenarın üst kısmında ise nano SIM ve microSD kart tepsisinin yerleştirildiği yuva bulunuyor. Sağ kenara geçildiğinde ise kullanıcıları güç butonu ve ses kontrol tuşları karşılıyor. Telefonun alt kenarında ise soldan sağa doğru sırasıyla mikrofon, micro USB girişi ve hoparlör ızgarası bulunuyor.

Honor 8C’nin plastik arka paneli ise tasarımı itibarıyla şirketin portföyündeki diğer akıllı telefonları yansıtıyor. Panelin sol üst köşesinde dikey olarak yerleştirilmiş çift lensli kamera modülü bulunuyor. Bu modülün hemen altında ise LED flaş ve AI Camera logosu yer alıyor. Panelin orta üst kısmında ise yuvarlak parmak izi tarayıcısı yer alıyor. Panelin tamamlayıcı unsuru ise sağ alt köşedeki Honor logosu oluyor.

Honor 8C’nin arka paneli, parmak izini biraz yoğun şekilde gösteriyor.

Honor 8C inceleme: Ekran

Honor 8C, 6.26 inç büyüklüğünde bir IPS LCD ekrana sahip. Görüntü oranı 19:9 olan bu ekran, 1520 x 720 piksel çözünürlük sunuyor. Ekranın piksel yoğunluğu değeri ise 269 ppi. Üst kısmında büyük sayılabilecek bir çentik barındıran ekran, akıllı telefonun ön panelinin yüzde 81.9’luk kısmını kaplıyor.

Honor 8C’nin ekranının genel özellikleri itibarıyla “sıradan” olduğunu söylemek çok da yanlış bir önerme olmayacaktır. Görüntüleme açıları makul seviyede olan ekrandaki renkler de vurucu şekilde gösteriliyor. Ekranın maksimum parlaklık seviyesi yeterince yüksek olmasa da, doğrudan ışık altında ekranı görme konusunda çok ciddi sıkıntılar yaşanmıyor.

6.26 inçlik büyüklüğündeki ekran için 720p çözünürlüğün ise biraz düşük kaldığını söylemek gerekiyor. Çözünürlükten dolayı metin ve resimler biraz bulanık görünüyor. Bu da akıllı telefonun multimedya deneyimine gölge düşürüyor. Yine de, çok yüksek kalite aramayanlar için büyük ekranın keyifli bir deneyim sunduğunu söylemek gerekiyor.

Çentikten hoşlanmayanlar, Honor 8C’nin ekranındaki çentiğini yazılım desteğiyle kapatabiliyor. Bunun için telefonun Ayarlar menüsü içindeki Ekran sekmesine gitmek gerekiyor. Bu sekmede yer alan çentik seçeneği üzerinden çentiğin etrafına siyah bir çubuk yerleştirilebiliyor. Böylelikle ekranın üst kısmında yekpare bir görüntüye ulaşılabiliyor.

Honor 8C’de ekranla ilgili tüm ayarlar da aynı menü üzerinden yapılıyor. Bu menü üzerinden ekranın parlaklık seviyesini, renk sıcaklığını, metin boyutunu ayarlamak mümkün oluyor. Burada yer alan akıllı çözünürlük seçeneği aktif hâle getirildiği takdirde ekran çözünürlüğü pil tasarrufunu sağlamak adına otomatik olarak aşağıya çekiliyor.

Pek çok akıllı telefonda bulunan mavi ışık filtresi, Honor 8C’de de “Göz konforu” adıyla karşımıza çıkıyor. Göz konforu özelliğinin aktivasyonu, kullanıcılar tarafından programlanabiliyor. Kullanıcılar diledikleri saat aralığı içinde mavi ışık filtresinden yararlanabiliyor.

Honor 8C inceleme: Donanım ve Performans

Honor 8C’nin kalbinde Qualcomm’un Snapdragon 632 işlemcisi bulunuyor. Test merkezimize gelen üründe bu işlemciye 3 GB RAM ve 32 GB dahili depolama alanı eşlik ediyor. 32 GB depolama alanının yaklaşık 7,5 GB’lık kısmı da Android işletim sistemi tarafından kullanılıyor. Kalan alan günümüz standartları ölçüsünde pek büyük olmasa da, microSD kart desteği sayesinde bu alanın üzerine 32 GB daha eklenebiliyor.

Honor 8C, günlük temel görevlerin yerine getirilmesinde herhangi bir problemle karşılaşmıyor. Akıllı telefonla sosyal medya uygulamalarında dolaşırken, e-postaları kontrol ederken, internette gezinirken bir sorun gözlenmiyor. Ancak sınırlar biraz zorlandığında bazı takılmalar ortaya çıkıyor.

Arayüzde dolaşırken ve Google Chrome üzerinde bazı yoğun internet sitelerinde gezerken küçük gecikme ve takılmalar fark ediliyor. Honor 8C, Qualcomm’un Snapdragon 632 işlemcisinin kullanıldığı ilk telefon olma özelliğini taşıyor. Snapdragon 632 henüz görece yeni bir işlemci olduğu için yaşanan sorunun kaynağının işlemci mi yoksa cihazın diğer bileşenleri mi olduğunu söylemek pek kolay değil.

Honor 8C’de biyometrik güvenlik çözümü arayanların karşısına iki seçenek çıkıyor. Bunlardan ilki, günümüzde akıllı telefon pazarında iyiden iyiye standart hâline gelmiş olan yüz tanıma özelliği. Ortam yeteri derecede aydınlık olduğunda Honor 8C’nin yüz tanıma özelliği oldukça hızlı bir şekilde telefonun kilidini açıyor. Bunun için telefonu doğrudan yüzün karşısında tutmak da gerekmiyor. Güneş gözlüğü kullanırken de Honor 8C yüzü tanımayı başarıyor. Ancak burada kilidin açılması biraz daha uzun sürüyor. Burada telefonu doğrudan yüzün karşısında tutmak gerekiyor. Düşük ışıklı ortamlarda da Honor 8C’nin yüz tanıma özelliği, biraz hız kaybı yaşasa da çalışıyor.

Honor 8C’nin diğer biyometrik güvenlik çözümü ise arka panelindeki parmak izi tarayıcısı. Parmak izi tarayıcısı da telefonun kilidini oldukça hızlı biçimde açıyor. Cihaz sahipleri diledikleri takdirde parmak izi tarayıcısını fotoğraf çekerken, gelen aramaları yanıtlarken veya alarmı durdurmak için de kullanabiliyor.

Honor 8C, sahip olduğu bileşenler itibarıyla bir oyun telefonu değil. Ancak bu durum telefonla hiçbir şekilde oyun oynanamayacağı anlamına gelmiyor. Yüksek grafik performansı isteyen ve cihaz kaynaklarını yoğun olarak tüketen oyunlar biraz zorlayıcı olsa da, pek çok oyun Honor 8C’de somut bir sorunla karşılaşmadan oynanabiliyor.

Honor 8C, AnTuTu benchmark testinden 101747 puan alıyor. Akıllı telefon; Geekbench 4 testinden ise tek çekirdekte 1216, çok çekirdekte 4616 puan alıyor. Bu puanların telefonun içinde bulunduğu fiyat segmentinin genel ortalamasına yakın olduğunu söyleyebiliriz.

Honor 8c inceleme: Pil

4000 mAh kapasiteli pili, Honor 8C’nin en güçlü özelliklerinden biri olarak öne çıkıyor. Bu pil, yüksek yoğunlukta bir kullanım senaryosunda bile yaklaşık 1,5 günü şarja ihtiyaç duymadan geçirmeyi sağlıyor. Kullanım süresi biraz daha aşağıya çekildiğinde ise bu süre 2 güne kadar çıkıyor.

Honor 8C’nin uzun pil ömründe pil kapasitesi kadar diğer bileşenler de önemli bir rol oynuyor. Qualcomm Snapdragon 632 işlemci ve 720p çözünürlüklü ekranın çok fazla enerji tüketmediğini ve pili zorlamadığını belirtmek gerekiyor. Honor 8C’nin piliyle ilgili en önemli sorun olarak ise oyun sırasında tüketimin biraz fazla hızlanması göze çarpıyor. Yaklaşık 30 dakikalık bir PUBG seansında neredeyse yüzde 15 oranında bir pil kaybı gözlemleniyor.

Android telefonların neredeyse tamamında bulunan pil yönetimi araçları, Honor 8C’de de mevcut. Ayarlar menüsündeki pil sekmesi üzerinden bu araçlara ulaşmak mümkün oluyor. Burada yer alan güç tasarrufu ve süper güç tasarrufu modlarıyla telefonun pil ömrünün üstüne 1 saatten 25 saate kadar süre eklenebiliyor. Daha önce Ekran bölümünde bahsettiğimiz akıllı çözünürlük gibi özellikler de pil ömrünü artıran araçlar arasında bulunuyor.

Honor 8C’nin 4000 mAh kapasiteli pili, micro USB girişi aracılığıyla dolduruluyor. Hızlı şarj özelliği barındırmayan telefonun pilinin tamamen boşken dolması yaklaşık 2 ila 2,5 saat sürüyor.

Honor 8C inceleme: Yazılım

Honor 8C kutusundan Android 8.1 Oreo işletim sistemiyle çıkıyor. Bu işletim sistemini Huawei’nin EMUI 8.2 kullanıcı arayüzü tamamlıyor. EMUI kullanıcı arayüzü uzun süre boyunca yoğun şekilde eleştirilse de, Huawei’nin yoğun çalışmaları sayesinde günümüzün en iyi şekilde özelleştirilmiş arayüzleri arasında bulunuyor. Android’in saf hâlini tercih edenler bile, EMUI’nin sunduğu deneyimden oldukça memnun kalıyor.

EMUI Android’in saf versiyonundan oldukça farklı görünmesine rağmen, bütüncül bir kullanıcı deneyimi sunmayı başarıyor. Buna ek olarak, arayüzde kullanıcılara kendi tercihleri doğrultusunda kişiselleştirme yapmaları için de oldukça fazla seçenek sunuluyor. Örneğin, uygulama çekmecesinin kullanımı konusunda seçim hakkı kullanıcılara bırakılıyor. Çekmece standart olarak kapalı olsa da, Ayarlar uygulamasındaki Ekran sekmesi üzerinden aktif hâle getirilebiliyor.

Uygulama çekmecesi, Android’in saf versiyonundakinden daha farklı bir görünüme sahip. Uygulamalar dikey olarak alfabetik biçimde sıralanıyor. Çekmecenin sağ tarafında ise harflerin bulunduğu bir kısayol yer alıyor. Bu kısayol sayesinde uygulamalara baş harfleri üzerinden hızlı biçimde erişmek mümkün oluyor. Bunun kullanıcı deneyimine olumlu etki yapan bir dokunuş olduğunu söylemek yanlış olmayacaktır.

Honor 8C’de kullanıcılara arayüzü kendi istekleri doğrultusunda kişiselleştirmeleri için farklı tema seçenekleri sunuluyor. Varsayılan tema, en makul kullanıcı deneyimini yaşamanın en iyi yolu gibi görünüyor. Ancak farklı ikon, renk ve yazı tiplerini sevenler için de Honor 8C’nin tema kütüphanesinde değişik seçenekler bulunuyor.

Android işletim sistemli telefonların hemen hemen hepsinde bulunan Google uygulamaları, Honor 8C’de de hazır kıta durumunda. Gmail, Google Haritalar, YouTube, Google Drive, Chrome, Google Fotoğraflar gibi uygulamalar ana ekrandaki Google klasöründe yer alıyor. Google’ın internet tarayıcısı Chrome, Honor 8C’de varsayılan tarayıcı işlevini görüyor. E-posta uygulaması olarak ise Gmail’in dışında Huawei’nin sunduğu başka bir seçenek daha bulunuyor.

Honor 8C’nin ön yüklü uygulama katalogu, sadece Google’ın Android uygulamalarıyla sınırlı kalmıyor. Facebook, Booking.com, Amazon gibi uygulamalar da Honor 8C’de kullanıcıları karşılıyor. Akıllı telefonun Araçlar klasöründe ise kullanıcıların işine yarayabilecek çeşitli uygulamalar yer alıyor. FM Radyo, Yedekleme ve Phone Clone uygulamaları, bu klasörün öne çıkan parçaları oluyor. El feneri ve ayna gibi gün içinde ihtiyaç duyulabilecek araçların adresi de bu klasör.

Huawei ve Honor’un diğer telefonlarında da bulunan Parti Modu, Honor 8C’de de mevcut. Parti Modu ile aynı ağa bağlı olan Huawei ve Honor markalı telefonlarla çok hoparlörlü bir müzik deneyimi yaşamak mümkün oluyor.

Honor 8C, EMUI kullanıcı arayüzünün varlığıyla sıkı bir yazılım deneyimi yaşatıyor. Hızlı ve tepkisel arayüzde gezinirken somut bir sorunla karşılaşılmıyor. Telefonun teknik donanımını zorlamayan ve bu donanımla uyum içinde çalışan yazılım da Honor 8C’ye değer katan noktalar arasında bulunuyor.

Honor 8C inceleme: Kamera

Honor 8C’nin arkasında iki kamera bulunuyor. Bu kameralar panelin sol üst köşesine dikey olarak yerleştirilmiş. f/1.8 diyafram genişliğine sahip 13 megapiksellik lens, telefonda ana kamera işlevini görüyor. Bu lense f/2.4 diyafram genişlikli, 2 megapiksel çözünürlüklü kamera eşlik ediyor. İkinci kamera, derinlik sensörü görevini üstleniyor. Arka kamera modülünü LED flaş destekliyor.

Honor 8C’nin kamera uygulaması, akıllara iOS’in kamera uygulamasını getiriyor. Kameranın tam teşekküllü Pro modunda kullanıcılar ISO, pozlama, deklanşör hızı ve beyaz dengesi gibi değerler üzerinde değişiklik yapabiliyor. Yapay Zekâ modu aktif hâle getirildiğinde Honor 8C’nin kamerası 22 farklı nesne tipini ve 500’den fazla sahne tipini algılayabiliyor.

Yapay Zekâ modu aktifken çekilen fotoğrafların biraz fazla keskinleştirildiğini ve doygunluk seviyelerinin çok yükseltildiğini belirtmek gerekiyor. Yapay zekâ kapatıldığında ise uygun ışık koşullarında çekilen fotoğraflarda renkler daha doğal görünüyor ve detay seviyesinde de bir kayıp yaşanmıyor. Kameranın açıklık modu ile alan derinliği efektlerinden yararlanarak etkileyici kareler yakalanabiliyor. Ancak genel itibarıyla Honor 8C’nin yakaladığı karelerin kalitesi rakiplerinin biraz altında kalıyor.

honor 8c incelemeDüşük ışıklı ortamlarda ise Honor 8C’nin kamera performansı pek yüksek değil. Yakalanan karelerin büyük çoğunluğu karanlık çıkıyor. Bu karelerdeki gürültünün de yüksek olduğunu belirtmek gerekiyor. Yapay Zekâ’nın varlığı, özellikle gece çekimlerinde işe yarıyor ve daha aydınlık fotoğraflar elde etmeyi sağlıyor. Ancak yine de detay seviyesi düşük kalırken, gürültü seviyesi de yükseklerdeki yerini koruyor.

Honor 8C’nin 8 megapiksel çözünürlüklü ön kamerasının performansının yeterli olduğu söylenebilir. Ön kamerayla çekilen fotoğraflarda genellikle yumuşak ve fazla pozlanmış sonuçlar alınıyor. Düşük ışık performansı konusunda ön kamera da pek iyi bir iş çıkarmıyor. Ön kameraya eşlik eden LED flaş işleri biraz toparlasa da, renklerin doğruluğu ve detay seviyesi konusundaki sorunlar ortadan kalkmıyor. Buna ek olarak, fotoğraflar biraz fazla keskinleştirilmiş görünüyor.

Güzelleştirme moduyla çekilen fotoğraflar yapay görünse de, artırılmış gerçeklik çıkartmalarının oldukça iyi şekilde işlediğini belirtmek gerekiyor.

Honor 8C’nin arka kamerasıyla 1080p çözünürlüklü videolar kaydedilebiliyor. Ön kamerada ise video çözünürlüğü 720p’ye iniyor.

Honor 8C inceleme: Sonuç

Honor 8C’nin içinde bulunduğu fiyat segmentinde rekabet oldukça yoğun. Saf Android deneyimi sunan seçeneklerden uzun pil ömrüyle öne çıkan telefonların da bulunduğu pek çok cihaz, kullanıcıların karşısında duruyor. Honor 8C, kullanıcılarının tüm ihtiyaçlarına yanıt vermeye çalışma iddiasında başarılı oluyor. Ancak bu durum, telefonun hiçbir noktada sivrilememesine yol açıyor.

honor 8c incelemeHonor 8C görsel açıdan üst sınıf bir görünüm vadetmiyor. Telefonun kamerasının düşük ışık performansı da pek etkileyici değil. Cihazın genel performansı beklentileri karşılarken, EMUI arayüzü de kullanıcı deneyiminin üst seviyeye taşınmasına yardımcı oluyor.

4000 mAh kapasiteli pili, Honor 8C’nin en güçlü özelliği olarak öne çıkıyor. MicroSD kart yuvasının varlığı da telefona avantaj kazandıran noktalar arasında bulunuyor. Honor 8C’nin yüz tanıma teknolojisi ve parmak izi tarayıcısı da oldukça hızlı çalışıyor. Bunların Honor 8C’ye akıllı telefon pazarındaki rakiplerine karşı bir avantaj sağlamayacağını belirtmek gerekiyor. Yine de, temel ihtiyaçlarını karşılayacak bir cihaz arayanlar için Honor 8C’nin değerlendirmeye uygun bir seçenek olduğu söylenebilir.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER