Teknoloji

Facebook’un kripto parası için oklar 2020’yi işaret ediyor

facebook kripto para globalcoin
Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

Facebook, önümüzdeki yılın ilk çeyreği itibarıyla kendi kripto parasını çıkarmaya hazırlanıyor. BBC‘de yer alan habere göre, şirket hâlihazırda “GlobalCoin” adıyla anılan parayla ilgili detayları yaz aylarında paylaşacak. Facebook GlobalCoin için testlere ise 2019 sona ermeden başlayacak. GlobalCoin’in ilk etapta yaklaşık 12 ülkede kullanıma sunulacağı söyleniyor. Facebook, kripto parasıyla insanlara banka hesabına gerek olmadan, güvenli bir ödeme hizmeti sunmayı amaçlıyor.

GlobalCoin’in kullanıma açılmasının önünde ise uzun bir teknik ve mevzuatsal süreç bulunuyor. BBC’nin haberine göre; Facebook CEO’su Mark Zuckerberg, geçtiğimiz ay Bank of England’ın başkanı Mike Carney ile bir araya gelerek dijital para biriminin fırsat ve riskleri üzerine konuştu. Ancak Hindistan gibi ülkelerde Facebook’un işi daha da zor olabilir. Hindistan, dijital paralara karşı tutumunu daha önce ortaya koymuştu. Hindistan dışındaki Hintlilerin ülkelerine WhatsApp’ı kullanarak para göndermelerini isteyen Facebook için GlobalCoin’i Hindistan’da kullanıma sunmak büyük önem taşıyor.

Facebook GlobalCoin için ABD Hazine Bakanlığı ile de görüşüyor. Western Union gibi para transferi şirketleriyle de temaslarını sürdüren sosyal ağ, kripto parayla ilgili olarak operasyonel ve mevzuatsal süreçleri değerlendiriyor.

Facebook’un kripto para pazarına girmeyi planladığına dair haberler geçtiğimiz yılın mayıs ayında gündeme gelmişti. Daha önce Coinbase’de yönetim kurulunda görev yapan ve 2012 ile 2014 arasında da PayPal’ın başkanlığını yürüten David Marcus’un Facebook’un blok zinciri birimini yöneteceği iddia edilmişti.

Facebook GlobalCoin ile iddialı hedeflere sahip olsa da, bu hedeflere ulaşılabilmesi için öncelikle kamuoyunun nezdindeki imajını düzeltmesi gerekiyor. Geçtiğimiz yıldan bu yana ortaya çıkan gizlilik ve güvenlik skandalları, Facebook’un imajında ciddi bir yara açmıştı.

İLGİLİ HABERLER