Teknoloji

HDMI 2.1 standardı 10K çözünürlük desteği de sunuyor

HDMI kabloları için gerekli olan özellikleri belirleyen yönetici kuruluş olan HDMI Forum, HDMI standardının bir sonraki versiyonu olan HDMI 2.1’in resmi duyurusunu gerçekleştirdi. Yeni standart ilk olarak bu yılın başlarında, CES 2017’de duyurulmuştu. Ancak şimdi en son hâlini aldı ve şirketlere cihazlarına entegre etmeleri için dağıtılmaya başlandı.

Yeni standart aralarında 120 Hz hızında 4K video ve 60 Hz’de 8K videonun da bulunduğu birtakım yeni video çıkışlarını destekliyor. Buna ek olarak 10K çözünürlükte video desteği de mevcut. Ancak henüz bu çözünürlükte bir içerik bulunmadığı için, şu anda bu destek izleyicileri pek de ilgilendirmeyecektir.

Aslında HDMI 2.1, mevcut cihazları doğrudan etkileyecek bir standart olmak yerine yüzü geleceğe dönük bir güncelleme olma özelliğini taşıyor. Daha 4K video yeni yeni daha fazla kullanıcıya ulaşmaya başlıyor. 8K çözünürlük veya HDMI 2.0’ın teoride destekleyebileceği dinamik HDR video gibi teknolojilerin esamesi bile henüz okunmuyor.

Yine de, bu standart mevcut HDMI cihazlarıyla da geriye dönük uyumluluk taşıdığı için, yeni çıkacak cihazların çoğu bu standardı destekleyecek şekilde çıkacaktır. Günün birinde video teknolojileri ve ekranlar bu standardın sunduklarının seviyesine gelir, o zaman da bunun avantajlarını gerçek anlamda yaşamak, tadını çıkarmak mümkün hâle gelir.

İLGİLİ HABERLER