DosyaManşetler

Hangi iPad alınmalı: iPad mini 2, iPad mini 4, iPad Air, iPad Air 2, iPad Pro?

ipad-mini-air-pro-151015

Birinci nesil iPad 2010 yılında çıktı ve tabletler o zamandan bu yana büyük popülarite kazandı. Söz konusu tabletler olunca ortada akıllı telefonlar kadar fazla seçenek yok, ancak bir tablet satın almak isteyenler için de kendi çapında birkaç farklı alternatifin olduğunu söyleyebiliriz. Boyut ve platform bir tablet seçerken dikkat edilen en önemli hususlar arasında yer alıyor, ancak karar verirken en fazla dikkat edilen nokta genellikle bütçe oluyor.

Eğer bir tablet satın alırken tercihinizi Android veya Windows tabletler yerine iPad’den yana kullandıysanız, yine de kararınızı tam olarak vermiş sayılmazsınız. Çünkü iPad içinde de belli başlı çeşitli seçenekler bulunuyor. Hangi boyuttaki iPad’in sizin için uygun olduğunu veya bütçenizin hangisine yeteceğini belirlemeniz gerekiyor.

Apple şu anda iPad mini 2, iPad mini 4, iPad Air ve iPad Air 2 olmak üzere dört farklı iPad seçeneğini sunuyor. Bunlara kasım ayında bir de iPad Pro katılacak. Tabletlerin ekran büyüklükleri 7.9 inç ile 12.9 inç arasında değişiyor, ancak geri kalan farklılıklar neler, hangisi sizin ve bütçeniz için uygun? Bu soruların cevabını dosya yazımızın devamında bulabilirsiniz.

Bir Apple tabletine sahip olmak isteyenler için en uygun seçenek, yaklaşık iki yıl önce çıkmış olan ve iPad mini 4’ün ucuz alternatifi olarak pazarda yer bulan Apple iPad mini 2. iPad mini 2’nin 16 GB kapasiteli modelinin fiyatı 899 TL. Bu fiyatıyla iPad mini 4’ten yaklaşık 450 TL daha ucuza gelen iPad mini 2, bir iPad sahibi olmak için epey makul bir yöntem sunuyor gibi görünüyor.

apple-ipad-mini-2-151015

iPad mini 2’nin 7.9 inç ekranı ve 200 x 134.8 x 7.5 mm.’lik gövdesi onu piyasadaki en küçük iPad yapıyor. Ne var ki, 331 gr. ağırlığına rağmen en hafifi değil, aynı zamanda en incesi olduğu da söylenemez. Ancak halefi gibi 2048 x 1536 piksel çözünürlüklü ekrana sahip, böylelikle 326 ppi gibi bir tablet için yüksek bir piksel yoğunluğu sunuyor.

iPad mini 2’nin gümüş ve uzay grisi renk seçenekleri bulunuyor. Bundan dolayı altın renkli bir iPad isteyenlerin iPad mini 2’yi gözden çıkarmaları gerekiyor. Ayrıca iPad mini 2’nin Touch ID parmak izi okuyucusu veya ekranında yansıtma önleyici kaplama bulunmuyor. Ayrıca ağır çekim video yeteneği veya burst modu da yok.

A7 yonga ve M7 yardımcı hareket işlemcisine sahip olan iPad mini 2’nin önünde 1.2 megapiksel kamera, arkasında da 5 megapiksel kamera bulunuyor. Arka kamera iPad mini 4’tekinden biraz daha düşük profilde, ancak iPad Air’ın kamerasıyla aynı özellikleri taşıyor.

iPad mini 2’yi neden satın almalı?

iPad mini 2 küçük bir Apple tableti isteyen, ancak daha yeni model için bütçesi uygun olmayanlar için isabetli bir seçim gibi görünüyor.

Sadece birkaç özelliğe sahip olmamanın dışında, iPad mini 2’nin özellikleri sizi memnun etmeye yetecektir. iPad mini 2 ile iOS tablet deneyimini uygun koşullarda yaşayabilirsiniz.

Başlangıç fiyatı: 899 TL 

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR:Retina ekranlı iPad mini İncelemesi

iPad mini küçük iPad’ler kulübünün en yeni ve pahalı üyesi. Geçen ay iPad Pro’dan bahsederken sessiz ve hızlı şekilde geçiştirilerek duyurulan iPad mini 4, iPad mini 2’de bulunan her özelliği, üstüne daha fazlasını koyarak sunuyor.

apple-ipad-mini-4-151015

203.2 x 134.8 x 6.1 mm.’lik boyutlarıyla iPad mini 2’den biraz daha büyük olmasına rağmen, 298.8 gr. ile ondan daha hafif olmayı başarıyor. Ayrıca daha ince olduğunu söylemeden de geçmeyelim. iPad mini 4’ün ekranı da 7.9 inç büyüklüğe sahip, ancak tamamen lamine edilmiş panele ve yansıtma önleyici kaplamayla geliyor.

Ek özelliklere bakıldığında; Touch ID parmak izi okuyucusu, burst modu ve ağır çekim video kamera özellikleri gibi unsurları görüyoruz. Arkadaki kamera ise iPad mini 2’dekinden daha yüksek çözünürlüklü olacak şekilde 8 megapiksel sensörle geliyor.

iPad mini 4’ü neden satın almalı?

iPad mini 4 en güncel teknik özelliklere ve yeteneklere sahip olan küçük bir Apple tableti isteyenler için ideal.

iPad mini 4’e sahip olmak için bütçenizi biraz daha zorlamalısınız. Ancak bunun karşılığında daha fazla özellik, daha güçlü bir cihaz ve hatta altın renk seçeneğine sahip olacaksınız.

Başlangıç fiyatı: 1349 TL

Büyük bir Apple tableti isteyenler için en ucuz seçenek olarak birinci nesil iPad Air’ı görüyoruz. 1349 TL’lik başlangıç fiyatıyla hâlâ raflarda yer almaya devam eden iPad Air’ı tercih ederseniz, tıpkı iPad mini 2’de olduğu gibi, daha sonra çıkmış iPad’lerde bulunan bazı yeteneklerden ve teknik özelliklerden feragat etmeniz gerekecek.

apple-ipad-air-151015

Fiziksel boyutları ve ekran büyüklüğü dışında, iPad Air iPad mini 2 ile aynı teknik özelliklere sahip. Yani A7 işlemci, M7 yardımcı hareket işlemcisi, 16 GB ve 32 GB depolama seçenekleri, gümüş ve uzay grisi renk seçenekleri iPad Air’ın başlıca teknik özellikleri olarak sıralanıyor.

iPad mini’lerdeki 7.9 inç ekran, iPad Air’da yerini 9.7 inç’e bırakırken çözünürlüğün yine 2048 x 1536 olduğunu görüyoruz. Bu da piksel yoğunluğunun 264 ppi’ye düştüğünü gösteriyor. Yine de, iPad Air’ın ekranı bir tablet için yeterli keskinlik ve netlikte. Önde 1.2 megapiksel kamera bulunurken arkada da iPad mini 2’de olduğu gibi 5 megapiksel sensörü görüyoruz.

iPad Air’da Touch ID parmak izi okuyucusu bulunmuyor. Kamerasında da burst modu veya ağır çekim video mevcut değil. 240 x 169.5 x 7.5 mm.’lik boyutlara sahip olan iPad Air’ın ağırlığı da 469 gr.

iPad Air’ı neden satın almalı?

9.7 inç ekranlı bu tableti seçtiğinizde en yeni ve mükemmel teknik özelliklere sahip olmayacaksınız. Ancak iPad Air 2’den en az 300 TL tasarruf ederek, sadece Touch ID, daha yüksek çözünürlüklü arka kamera ve çeşitli kamera özelliklerinden mahrum kalmış olacaksınız. Tabii ki, daha yüksek performans, iOS 9 ile gelen çoklu görev özellikleri gibi iPad Air 2’yi çekici kılan noktaları da tercih etmemiş olacaksınız.

Başlangıç fiyatı: 1349 TL

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR: iPad Air İncelemesi

iPad Air 2, 9.7 inç ekranlı Apple tabletleri içinden en yenisi ve güncel teknik özelliklere sahip olanı. iPad Air’ınkinden daha üstün teknik özelliklere ve yeteneklere sahip olan bu tablet, selefinden daha ince ve hafif olmasıyla da dikkat çekiyor.

apple-ipad-air-2-151015

iPad mini 2, iPad mini 4, iPad Air gibi, iPad Air 2’nin ekranı da 2048 x 1536 piksel çözünürlüğe sahip ve selefi gibi 264 ppi piksel yoğunluğu sunuyor. Ayrıca 240 x 169.5 mm.’lik boyutları onu iPad Air ile aynı yüzey alanına sahip yapıyor. Ancak 469 gr. ile iPad Air’dan daha hafif, 6.1 mm.’lik profiliyle de ondan daha ince.

Daha hızlı A8X ve M8 hareket işlemcisi barındıran iPad Air 2, böylelikle daha küçük boyutlu iPad mini 4 ve selefi iPad Air’dan daha iyi performans gösteriyor. Ancak iPad mini 4 ile aynı renk seçenekleriyle ve depolama kapasiteleriyle sunuluyor. Ayrıca kamera özellikleri ve yetenekleri de iPad mini 4’ünkilerle ortak.

Touch ID, burst modu, ağır çekim video, yansıtma önleyici kaplamalı ve lamine panelli ekran iPad mini 4’te olduğu gibi iPad Air 2’de de yer alıyor. Ayrıca iOS 9 ile birlikte sunulan yeni çoklu görev özelliklerinin tamamından da iPad Air 2 ile yararlanmanız mümkün.

iPad Air 2’yi neden satın almalı?

iPad Air 2 büyük bir Apple tableti isteyip, en son teknik özellikleri ve yetenekler için bütçesinden de fedakârlık etmek istemeyen kullanıcılara hitap ediyor.

Eğer güç ve en üstün özellikler 9.7 inç ekranlı bir iPad’e sahip olurken ön plandaysa, o hâlde sizin için uygun olan tablet iPad Air 2 olacaktır.

Başlangıç fiyatı: 1649 TL

Geçen ay iPad mini 4 ile birlikte tanıtılan Apple iPad Pro, şu anda en popüler Apple tableti olma özelliğini taşıyor. Kasım ayında satışa sunulacak bu tabletin barındırdığı 12.9 inç ekran, Apple’ın yeni bir tablet segmentine girişini de simgeliyor.

apple-ipad-pro-151015

305.7 x 220.6 x 6.9 mm.’lik boyutlara ve 713 gr. ağırlığa sahip bir kasayla sunulan iPad Pro çoğu kullanıcı için büyük bir tablet olacaktır. Ancak iPad Pro uzun zamandır beklediğiniz tablet de olabilir. 32 GB ve 128 GB depolama kapasiteleriyle sunulan iPad Pro’nun gümüş, uzay grisi ve altın renk seçenekleri bulunacak.

iPad Pro’nun ekran teknolojisi iPad mini 4 ve iPad Air 2 ile ortak, ancak ekran çözünürlüğü 2732 x 2048 piksel çıkıyor, böylelikle iPad Air modellerindeki gibi 264 ppi piksel yoğunluğu korunuyor. Ayrıca iPad Air 2 ve iPad mini 4 modellerindeki kamera yetenekleriyle Touch ID, iOS 9 çoklu görev destekleri gibi özellikler de iPad Pro’da sunuluyor.

iPad Pro’da diğer bütün iPad’lerdekinden daha gelişmiş olan A9X ve M9 işlemci kombinasyonu bulunuyor. Apple Pencil kapasitif ekran kalemini destekleyen bu tabletle birlikte klavyeli kılıf aksesuarı da seçenek olarak sunuluyor. Bunun yanı sıra iOS 9 ile birlikte sunulan çoklu görev özellikleri, Adobe ve Microsoft başta olmak üzere önde gelen üretkenlik uygulamaları iPad Pro kullanıcılarını bekliyor.

iPad Pro’yu neden satın almalı?

iPad Pro kasım ayında satışa çıktığında Apple’ın iPad tablet serisi içinde en pahalı ve en güçlü iPad seçeneği olacak.

Eğer bir tablet ile web’de gezinmek veya film izlemekten öte, bir şeyler üretmeyi amaçlayan çalışmalar yapacaksanız veya iPad’i işinizdeki bir numaralı cihaz yapacaksanız, o hâlde bir miktar parayı gözden çıkarıp iPad Pro’yu seçmeniz yerinde olacaktır.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER