Teknoloji

Hakim Lucy Koh Samsung Galaxy Tab 10.1’e ABD’de konulan ihtiyati tedbiri kaldırdı

Samsung, Apple’ın 1.049 milyar dolarlık tazminat almaya hak kazanmasından beri Samsung Galaxy Tab 10.1’e ABD’de konulan ihtiyati tedbiri kaldırmak için uğraşıyor. Davaya bakan hakim Lucy Koh geçen haziran ayında Galaxy Tab 10.1’in iPad’in donanım tasarım patentini ihlâl etme olasılığına karşılık bu tabletin ABD’de satışı için ihtiyati tedbir kararı almıştı. Mahkeme jürisi bu cihazın Apple’ın fikri mülkiyet haklarının belli kısımlarını ihlâl ettiğine kanaat getirilse de, ihtiyati tedbire neden olan donanım tasarım patenti bunların arasında değildi. Samsung da bu şartlar altında ihtiyati tedbirin kaldırılmasını talep etmişti.

samsung-galaxy-tab-10-1-inceleme-00021

Hakim Koh geçen ay yayınlanan bir belgede ihtiyati tedbiri izin verildiği takdirde kaldırabileceğini dile getirmişti. Ancak Samsung ihtiyati tedbirin kaldırılması için çoktan başvurduğundan mesele hakimin yetki alanı dışına çıkmıştı. Ancak geçen cuma günü Amerikan Federal Temyiz Mahkemesi topu Koh’a attı ve dün verilen karara böylelikle kapı açılmış oldu. Sonuç olarak Samsung Galaxy Tab 10.1’in ABD satışına getirilen yasak da kalkmış oldu. Koh bununla birlikte mahkemenin Apple’ın ihtiyati tedbir için ödediği 2.6 milyon dolarlık kefaleti duruşma sonrasındaki tüm yasal süreç tamamlanıncaya kadar elinde tutacağını kaydetti.

Galaxy Tab 10.1 başka patentleri ihlâl ettiği için aralık ayında düzenlenecek duruşmada tekrar yasaklanma ihtimali var. Apple, belirli sayıda Samsung telefonu için yasaklama talebini mahkemeye sunmuştu. Aralarında tüm Samsung Galaxy S II serisinin yer aldığı bu liste jürinin kararına göre hazırlanmıştı. Bu arada Cupertino gelecek yıl duruşması görülmeye başlanacak başka bir dava için de çeşitli Samsung cihazları için ihtiyati tedbir talebinde bulunmuştu. Uzun lafın kısası, iki şirket arasındaki bu hukuk savaşı henüz bitecek gibi görünmüyor. Ancak savaşın bu ayağını Samsung’un kazandığını, en azından şimdilik kazandığını söyleyebiliriz.

Bu arada söz konusu hukuk sürecinin ABD’yi ilgilendirdiğini, Galaxy Tab 10.1’in Türkiye’de serbestçe satıldığını belirtmeden geçmeyelim.

İlgili >> The Verge (Mahkeme Kararı)

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER