Teknoloji

Güvenlik konusunda tartışma yaratan FaceApp uygulamasından açıklama

faceapp gizlilik güvenlik

Yaşlandırma programı FaceApp şu sıralar oldukça popüler. Eğer bu uygulamayı kullandıysanız, geliştiricisi olan şirkete yüz fotoğraflarınızı birçok alanda kullanabilmesi için izin vermiş oluyorsunuz. Bunun kapsamının çok geniş olması endişeleri artırıyor, ancak geliştirici şirket bunları kötü amaçlar için kullanmayacağını söylüyor.

FaceApp, filtrelerinden geçen fotoğraflar üzerinde tam kontrole sahip olduğunu dile getiren kullanım sözleşmesiyle ilgili endişelere cevap verdi. Şirketten TechCrunch‘a yapılan açıklamada, normalde kullanıcı fotoğraflarının 48 saat içinde silindiği ve kullanıcı verilerinin herhangi bir üçüncü taraf ile paylaşılmadığı belirtildi.

Yüz değiştirme uygulaması son birkaç gündür sosyal medyada fırtına estiriyor. İnsanlar yaşlandırma filtresini kullanarak kendilerini olduklarından 40-50 yaş daha yaşlı gösteriyor. Yurt dışında başlayan bu akım ülkemizde de yayıldı ve FaceApp ülkemizde en popüler mobil uygulama hâline geldi.

Elizabeth Potts Weinstein adlı bir avukat, Twitter’da FaceApp’in servis şartnamesine dikkat çekti. “Kullanıcı İçeriği” başlıklı beşinci bölüm altında, uygulama yapımcısının filtresinden geçen fotoğrafları, size para ödemeden, reklam için de dahil olmak üzere, istediği gibi kullanabileceği belirtiliyor.

“FaceApp’a Kullanıcı İçeriğinizi ve Kullanıcı İçeriğinizle bağlantılı olarak sağladığınız herhangi bir adı, kullanıcı adını veya benzerini, size tanınan veya daha önce geliştirilen tüm medya biçimlerinde ve kanallarında size tazminat ödemeden kullanma, çoğaltma, değiştirme, uyarlama, yayınlama, tercüme etme, türetme, türevlerini çıkarma, dağıtma, halka açık bir şekilde gösterme ve gösterme amacıyla kalıcı, geri alınamaz, münhasır olmayan, telif hakkı olmayan, dünya çapında kullanılabilir, tamamen ücretli, devredilemez biçimde bir alt lisans lisansı veriyorsunuz .”

Şartnamede “Hizmetleri kullanarak, Kullanıcı İçeriğinin ticari amaçla kullanılabileceğini kabul edersiniz.” ifadesi de yer alıyor.

Kullanıcılar bu maddeleri ve koşulları kabul ederek, uygulamaya adınızı, kullanıcı adınızı veya benzeri içerikleri herhangi bir amaç için kullanma izni veriyor. Bu amaçların arasında reklamlar için fotoğrafların kullanılabilmesi de bulunuyor.

FaceApp’in gizlilik sözleşmesi de, “Ayrıca bilgilerinizi ve bunun yanı sıra çerezler, günlük dosyalar ve cihaz tanımlayıcıları ve konum verileri gibi araçlardan gelen bilgileri, Hizmeti size vermemize yardımcı olan üçüncü taraf kuruluşlarla (‘Servis Sağlayıcılar’) paylaşabiliriz.” ibaresini içeriyor.

FaceApp, TechCrunch’a gönderdiği detaylı açıklamada, “Yüklenmiş bir fotoğrafı bulutta saklayabiliriz. Bunun ana nedeni performans ve trafiktir: Kullanıcının her düzenleme işlemi için fotoğrafı tekrar tekrar yüklemediğinden emin olmak istiyoruz. Çoğu resim yükleme tarihinden itibaren 48 saat içinde sunucularımızdan silinir.” ifadesini kullandı.

Ayrıca, “Hiçbir kullanıcı verisini üçüncü taraflarla satmıyor veya paylaşmıyoruz.” cümlesi de açıklamada yer aldı.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER