Teknoloji

Google yüz tanıma teknolojisini başka şirketlere satmayı düşünmüyor

google play store alışveriş
Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

Google yüz tanıma teknolojisini başka şirket ve kuruluşlara satan şirketleri eleştirdi. İnternet devi, kendisi için önceliğin yapay zekânın sorumlu biçimde gelişmesinde olduğunun altını çizdi. Yüz tanıma teknolojisinin başka şirketlere satışı konusunda gelecek için kapıyı açık bırakan Google, ilk etapta düzeltilmesi gereken sorunların ortadan kaldırılmasının daha öncelikli olduğunun altını çizdi.

Google adına söz konusu açıklamayı, şirketin resmi blogu aracılığıyla küresel işlerden sorumlu kıdemli başkan yardımcısı Kent Walker yaptı. Walker’ın unvanı, kendisinin şirketin gizlilik ve güvenlik politikalarının belirlenmesi konusunda önemli isimlerden biri olduğunu açık biçimde gösteriyor.

Walker’ın imzasıyla yayınlanan yazıda, doğrudan isim verilmese de, rakip şirketlere yönelik sivri ifadelerin varlığı göze çarpıyor. “Diğer bazı şirketlerin aksine, Google Cloud önemli teknoloji ve politik konular halledilmeden genel amaçlı yüz tanıma teknolojisi sunmayı tercih etmiyor” cümlesi, söz konusu sivri ifadeler arasında öne çıkıyor.

Walker’ın bahsettiği diğer şirketlerin Amazon ve Microsoft olduğunu anlamak çok zor değil. Her iki şirketin çalışanları da, şirketlerinin ABD’deki resmi kuruluşlarla yaptığı işbirliklerine eleştiri getirmişti. Amazon’un Rekognition isimli yazılımını resmi kuruluşlara açmasını hem çalışanları hem hissedarları hem de sivil hak grupları yüksek sesle eleştirmişti.

Amazon’un yapay zekâ şefi Matt Wood, haziran ayında söz konusu eleştirileri şu sözlerle yanıtlamıştı: “Rekognition’ın kötüye kullanıldığına dair ortada somut bir bilgi yok. Yeni teknolojilerin kullanımı konusunda daima risk vardı ve bu riskler daima var olacak. Yüz tanıma teknolojisinden yararlanmayı seçenlerin sorumlu davranmayı kabul etmesi ve aksi durumda yasal cezalara ve kamuoyu tarafından eleştirilmeye hazır olması gerekiyor.”

Walker ise Google’ın konuya bakışını şu sözlerle ifade etti: “Farklı kullanım amaçları olan pek çok teknoloji gibi, yüz tanımanın kullanımı konusunda da hassas değerlendirmeler yapmak ve suistimalden ya da zararlı sonuçlardan kaçınmak gerekiyor. Sorunların tespiti ve çözümü konusunda çok sayıda kuruluşla birlikte çalışmaya devam edeceğiz.”

Google yüz tanıma teknolojisinden daha geniş ölçekte yararlanılması konusunda mevcut duruşunu ortaya koyarken, önümüzdeki dönemde yüz tanımayla ilgili tartışmalar daha sık gündemde yer bulacak gibi görünüyor. Son olarak ünlü şarkıcı Taylor Swift’in verdiği bir konserde tacizcilerin tespiti için yüz tanıma teknolojisini kullandığı ortaya çıkmıştı.

İLGİLİ HABERLER