ManşetlerTeknoloji

Google yapay zekâ destekli arama deneyimini 120’den fazla ülkeye genişletiyor

google gemini

Google’ın Arama Genişletilmiş Deneyimi (SGE), şirketin konuyla ilgili blog gönderisine göre Meksika, Brezilya, Güney Kore, Endonezya, Nijerya, Kenya ve Güney Afrika dahil 120’den fazla yeni ülkeye getiriliyor. Ne var ki, bu geniş listede Türkiye bulunmuyor. SGE, mevcut İngilizce, Hintçe ve Japonca desteğine ek olarak İspanyolca, Portekizce, Korece ve Endonezyaca dillerini de destekleyecek.

Bu genişleme ile çok daha fazla insan SGE ile deneyim yapma şansına sahip olacak. Ancak, denemek için bazı adımları takip etmeniz gerekecek: Google’ın Arama Laboratuvarları programı aracılığıyla katılmayı seçmeniz ve katıldıktan sonra SGE’yi yalnızca masaüstünde Chrome veya Android ve iOS’te Google uygulaması üzerinde kullanabilirsiniz. Google’dan Hema Budaraju’nun kaleme aldığı blog yazısına göre, yeni eklenen ülkelerde SGE, çarşamba gününden itibaren masaüstünde Chrome üzerinde erişilebilir hale gelecek ve Google uygulamasında ise gelecek hafta içinde kullanılabilir olacak.

İlginç bir şekilde, Arama Laboratuvarları sayfamda, SGE ve SGE’nin tarayıcıda kullanımının Aralık 2023’te sona ereceğini belirten notlar bulunuyor. Google, The Verge‘ün konuyla ilgili sorusuna, “SGE’nin bu aşamasındaki amacımız, kullanıcılarımızla birlikte deneyimi geliştirmek ve üzerinde iterasyon yapmaktır.” yanıtını verdi ve “gelecekteki planlar hakkında paylaşacak daha fazla şeyimiz yok.” diye ekledi.

google

Bu açıklama, işleri tam olarak netleştirmiyor. Ancak son gelen bu büyük genişleme ve CEO Sundar Pichai’nin SGE’nin en sonunda aramanın nasıl işleyeceğine dair vizyonuna yönelik önceki açıklamaları göz önünde bulundurulduğunda, SGE’nin yakın zamanda ortadan kaybolacağını düşünmüyoruz.

Şirket, SGE sonuçları sayfasında doğrudan beliren yeni bir “takip sorusu sor” metin kutusu test ediyor, bu da SGE’nin ayrı bir konuşma penceresine gitmeden soru sormak anlamına geliyor. Bu, Budaraju’nun yazısına göre, ilk olarak İngilizce ve ABD’de “gelecek haftalarda” dağıtılmaya başlanacak. Çeviri istediğinizde, Arama şimdi birden fazla anlamı olabilecek tek bir kelime için açıklama yapmanızı isteyebilir (“kravat” örneği gibi). Bu özellik, ABD’de İngilizce’den İspanyolca’ya çeviriler için “yakında” mevcut olacak, ancak Budaraju’nun yazısına göre, bunu alabilmek için Arama Laboratuvarları aracılığıyla SGE’ye kaydolmuş olmanız gerekecek. SGE arama sonuçlarında, Google, belirli kodlama ve sağlık terimleri üzerinde gezinerek hakkında daha fazla bilgi öğrenmenize izin verecek, bu da daha önce duyurulan belirli bilim, ekonomi ve tarih terimleri üzerinde gezinme yeteneğine ekleniyor. Bu özellik, gelecek ay ABD’de İngilizce olarak ve yakında takip edecek daha fazla ülke ve dil ile kullanıma sunulacak.

SGE sonuçları, iyi olduğunda, diğer kaynaklara tıklama gereği duymadan sorgularınıza yanıt verir, bu da arama için oldukça temel bir değişikliktir. Budaraju, SGE sonuçlarının, arama sonuçlarından diğer kaynaklara tıklama oranlarını nasıl değiştirdiği hakkında herhangi bir özel metrik paylaşmadı, ancak Google, linkleri nasıl yüzeyleştirdiği ve bağlamlandırdığı konusunda SGE’yi zaten güncellemişti.

Bu yenilikler, Google’ın kullanıcılarına daha verimli ve etkileşimli bir arama deneyimi sunma çabasının bir parçası. Şirket, teknolojiyi sürekli geliştiriyor ve kullanıcı geri bildirimlerine büyük önem veriyor. Kullanıcıların ihtiyaçlarına daha iyi hizmet etmek ve daha anlamlı sonuçlar sunmak için Google’ın bu tür yeniliklere önem vermesi bekleniyor.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER