Manşetler

Google Wallet mobil ödeme ve Google Offers fırsat servisleri tanıtıldı – Video

Google New York’ta düzenlediği bir etkinlikte beklendiği şekilde NFC tabanlı yeni mobil ödeme ve fırsat servislerini açıkladı. Google’ın yöneticilerinden Stephanie Tilenius tarafından duyurulan Google Wallet ve Google Offers servisleri Google’ın tüm ortaklarına açık bir ekosistem. Bu ekosistemde telefon cüzdan vazifesi görecek, kullanıcının yapması gereken ise sadece dokunup ödeme yapmak.

Google bu yeni servisi tanıtırken birtakım ayrıntılara da dikkat çekiyor. Örneğin 1998’de ABD’li müşterilerin yüzde 70’i çevrimiçi alışveriş yapmayı düşünmezken, şimdiyse yüzde 70’i çevrimiçi alışveriş yapmadan duramıyor. Bundan bağımsız şekilde, Google alışveriş işlemlerinin yüzde 92’sinin çevrimdışı yapıldığını farketmiş, bu da Google için büyük bir potansiyelin varolduğu anlamına geliyor.

Elektronik ödeme sistemini mümkün kılan yonga bundan on yıl önce eklendi, ancak Google’ın geliştirdiği NFC programı sayesinde bu ödeme sistemi geniş kapsama yayılmaya hazırlanıyor. Tüm dünyaya yayılmaya hazır olan bu sistem sadece Google’ın resmiyet kazandırmasını bekliyordu.

Google Wallet

Google Wallet servisinde Google Pre-payed adı verilen bir kart bulunacak. Birden fazla kredi kartını destekleyen bu kartın yanı sıra kullanıcının telefonundan çalışan kilitli bir sistem de bulunacak. Kullanıcıların kredi kartı bilgileri hiçbir zaman açığa çıkmayacak, çünkü bu sistem MasterCard’ın PayPass sistemini kullanacak. İlk etapta ABD’nin Portland, San Francisco, New York City gibi önemli şehirlerinde sunulacak bu sistem birkaç yıl içinde tüm dünyaya yayılmış olacak.

Cihazlarda Google Wallet servisinin kurulumu şu adımlarla gerçekleşecek: Cüzdan Ekle, Pin Kodunu Gir, Kredi Kartını Ekle ve Kilitle. Bu dört basit adımdan sonra kurulacak Google Wallet servisi Citibank, FirstData ve alışveriş yapan kişi arasında çalışıyor. Kullanıcı bilgileri elektronik cüzdanda güvenli bir şekilde saklanacak ve istendiği zaman kullanılacak. Kullanıcı kartı elektronik cüzdana koyduktan sonra bu kartı isteğe göre etkinleştirebilecek ya da devre dışı bırakabilecek. Bunun dışında GCard adı verilen bir Google kartı da kullanıcılara ayrıca para ekleme fırsatı verecek.

Kullanıcı parasını sisteme bağladığı için güvenlik bu sistemin en önemli noktasını oluşturuyor. Google kullanıcıların cüzdanını güvenli tutmak adına akıllı kart tabanlı ödeme sistemlerinde kullanılan endüstri standardını, SecurePay sistemini ve bunlara k olarak NXP adı verilen NFC güvenlik birimini kullanacak. Söz konusu NXP yongası Nexus S’te zaten bulunuyor. Bu yonga cihazı kilitlemelerle daha güvenli hâle getirecek ve Google’ın örneğini verdiği lazar kalem atakları gibi dış elementlere karşı koruyacak.

Google Offers

Google Offers servisi Google Wallet ile paralel çalışacak. Google Offers servisi kapsamında, arama, kablosuz bağlantı, yer bildirimi veya bunun gibi yollarla kazanılan kuponlar NFC sayesinde kullanıcıların Google Wallet hesaplarına aktarılacak. Örneğin kullanıcı bir yerde Google Offers tarafından sunulan fırsat kuponu gördü, bunu Google Wallet hesabına NFC üzerinden aktardı. Daha sonra bu kuponu harcaması için NFC tabanlı ödeme sisteminin bulunduğu mağazaya gitmesi yeterli. Wallet hesabında bulunan fırsat kuponu kolayca fırsata çevirilmiş olacak.

Google bu servisi ABD’de faaliyet gösteren mobil operatör Sprint ile sunacak. Zaten Google Nexus 4G modeli bir süredir Sprint tarafından abonelerine sunuluyor.

Video: Satıcılar Google Wallet konusunda neden heyecan duyuyor?

İlgili – Google Wallet

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER