Manşetler

Google’dan telefon kullanımına yönelik Dijital Denge deneyleri

google dijital denge uygulamaları

Akıllı telefonunuzun duvar kağıdında ekran kilidinizi her gün kaç kez açtığınızı görmek nasıl olurdu? Bu size neler hissettirirdi? Bir Android telefonunuz varsa, Google bunu bizzat yaşamanıza olanak sağlıyor. Aynı zamanda Dijital Denge projesi kapsamında birtakım diğer yeni girişimler de hayata geçiriliyor.

Android Police‘in haberine göre, Google birkaç yeni Dijital Denge deneyini Google Play Store’a getiriyor. Yukarıda sözünü ettiğimiz uygulama Unclock Clock adını taşıyor. Uygulamanın açıklamasında “Unclock Clock, telefonunuzun kilidini bir gün içinde açma sayınızı sayarak ve görüntüleyerek teknik kullanımınızı düşünmenize yardımcı olur.” ifadesi kullanılıyor. Yükledikten sonra Unclock Clock’u Google’ın Duvar Kağıtları uygulaması içinde görebilir ve canlı duvar kağıdı olarak ayarlayabilirsiniz.

Bir diğer başka deney olan Post Box ise, bildirimleri alış şeklimizi yeniden düzenliyor. Gün içinde farklı seferlerde bildirim uyarıları almak yerine Post Box, tüm bildirimleri tek seferde veya birkaç seferde topluca alma imkanı sunuyor. Bunun için belirli bir zaman seçiyorsunuz. Günde bir ila dört arasında bildirim dağıtımı yapılabiliyor. Aynı zamanda “Bildirimlerimi şimdi görmek istiyorum” seçeneği de bulunuyor. Önemli bir bildirimi kaçırma endişesi taşıyorsanız, bunu da kullanabilirsiniz.

Morph ise bir Android başlatıcısı ve günün zamanına veya konumunuza göre farklı uygulamalar gösteriyor. İş veya ev gibi belirli ortamlar ayarlayabilirsiniz. Google’ın örneğinde ise tatil gibi, uygulama kullanımını kısıtlamak ve başkalarıyla daha fazla zaman geçirmek isteyeceğiniz durumlar konu ediliyor. Zamana ve mekana göre kişiselleştirme imkanı sunan benzer Android başlatıcıları mevcut. Ancak Google’ın yeni deneyi mükemmel derecede sade ve düzgün görünüyor.

Başkalarıyla zaman geçirmek demişken Dijital Denge, We Flip olarak adlandırılan bir başka deneyi de sunuyor. Eğer herkes bir uygulamayı telefonuna yüklerse, aynı oturuma katılabilir ve herhangi bir kişinin telefonunun ekran kilidini açmadığı zamanı saymaya başlayabilirsiniz. Bu uygulama ailelerin ve arkadaşların telefonlarıyla uğraşmak yerine birbirleriyle ilgilenmelerini teşvik eden, işin içine biraz da oyun katan bir uygulama niteliğini taşıyor.

Ancak eninde sonunda birileri telefonunun kilidini açacak ve oturum bitecektir. Bu durumda herkese bir özet gösterilecek. We Flip kilit ekranına tutulan süre boyunca kaç kere bakıldığını da gösteriyor.

Dijital Denge deneyleri arasında Issız Ada da var

Son Dijital Denge deneyi ise Desert Island oluyor. Issız Ada anlamına gelen bu uygulama, adının da çağrıştıracağı üzere belirli bir görev veya belirli bir günde sadece ihtiyacınız olan önemli uygulamalara odaklanmanızı sağlıyor. Sizin için kritik önemde olan, en fazla yedi uygulama seçiyorsunuz. Daha sonra da 24 saatlik mücadele başlıyor ve sadece bu seçtiğiniz yazılımlarla idare edip edemeyeceğinizi görüyorsunuz.

Aslında hâlâ telefonunuzdaki diğer uygulamaları açabilirsiniz. Ancak bunu yaptığınızda, Desert Island’ın sunduğu özet raporunda karşılığını göreceksiniz. Morph gibi bu uygulama da bir Android başlatıcısı niteliğini taşıyor. Bu durum mevcut Android ana ekranından vazgeçmek istemeyenlerin uygulamaya soğuk bakmalarına neden olabilir.

Google geliştiricilerin bu örneklerden ilham almalarını ve kendi Dijital Denge deneylerini geliştirmelerini istiyor. Bunun için “Hack Pack” ve çeşitli API’ları da sunuyor. Şirket, “Ne kadar çok insan katılırsa, herkes için o kadar iyi bir teknoloji geliştirmeyi öğrenebiliriz.” dedi.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER