Ulaşım

Google’ın sürücüsüz otomobili otobüse çarptı

google surucusuz otomobil

Google’ın sürücüsüz otomobili daha önce karıştığı kazalarda genelde edilgen taraf konumundaydı. Ancak şirket tarafından Kaliforniya Motorlu Taşıtlar Dairesi’ne gönderilen bir kaza raporu, sürücüsüz otomobillerden birinin Mountain View’da bir otobüsle çarpıştığını ve bu sefer kazada “edilgen” taraf olmadığını ortaya koyuyor.

Kaza, Google’ın sürücüsüz otomobilinin sağa dönmek için orta şeride geçmeye çalışması esnasında meydana geldi. Hem otomobil hem de otomobilde bulunan test sürücüsü otobüsün yol vermek için yavaşlayacağını düşünse de, bu beklenti gerçekleşmedi ve Lexus modeli sürücüsüz otomobil düşük hızda da olsa otobüsün yan tarafına çarptı. Çarpışma sonucunda sürücüsüz otomobil ön kısmında, lastiğinde ve sensörlerinde hasar meydana geldi.

Bu tarz kazaların meydana gelmesini engellemenin zorlu bir görev olacağı daha önce dile getirilmişti. Yolda karşılaşılabilecek çeşitli engellerin öğrenilmesi sürecinde Google’ın sürücüsüz otomobilinin kafasının karışması ve beklenmedik sonuçlara yol açabilecek kararlar vermesi doğal bir gelişme şeklinde niteleniyor. Buna ek olarak, Google sürücüsüz otomobil testlerinde öncelikli olarak kusursuz bir trafik sicili oluşturmaktan daha çok sürücüsüz otomobillerin sürücülü otomobillere kıyasla daha güvenli olduğunu anlatmaya çalışıyor.

Google tarafından konuya ilişkin olarak yapılan açıklamada, kazanın normal sürüş deneyiminin bir parçası olduğu ifade edildi ve yaşanan olayda hem sürücüsüz otomobilin hem de otobüsün suçunun olduğu belirtildi. Şirket kazanın ardından sürücüsüz otomobilinin yazılımında gerekli güncellemenin yapıldığı bilgisini vermeyi de ihmal etmedi.

İLGİLİ HABERLER