Teknoloji

Google’dan arama motoru optimizasyonunu abartan sitelere ceza

Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

Google Personal Search

Özellikle gazetelerin internet sitelerinin son zamanlarda tıklanma sayılarını daha da artırmak için yaptıkları hareketler tepki çekmeye başlamıştı. Haberleri galeri hâline getiren ve kullanıcıların siteleri içinde daha fazla sayfa açmalarını sağlayan, ancak aynı zamanda kullanıcılarına saygısızlık yapan siteler Google üzerinden daha fazla ziyaretçi çekmek için sitelerinin belirli bölümlerini gereksiz içeriklerle doldurmaya başlamış ve bu şekilde Google arama sonuçlarında ön sıralara çıkmıştı.

Webrazzi’nin haberine göre Google, üzerinde uzun süre ve ince şekilde çalışılmış planını uygulamaya koymaya başladı. Hürriyet, Milliyet, Radikal, Bugün, Habertürk gibi gazetelerin web siteleri ve Mynet gibi bazı popüler siteler Google arama sonuçlarından çıkarılmış gibi görünüyor. Eğer bu sitelerin adlarını Google’da aratırsanız karşınıza ana sayfa adresleri yerine başka sitelerden sonuçlar getiriliyor.

google-gazete-arama-sonuc-160914
Hürriyet, Milliyet, Mynet, Bugün gibi anahtar kelimelerle arama yaptığınızda daha önce ilk sırada çıkan web sitelerinin sonuçlarda yer almadığını görüyoruz.

Google’ın bu hamlesi bir tepki gösterme, bir gözdağı verme amacı taşıyor olmalı. Tabii ki, bu siteler içeriklerini Google’ın şartlarına uygun hâle getirdiklerinde yeniden Google arama sonuçlarında yer alacaklardır, buna rağmen artık gereksiz içeriklerle hem Google’ı hem de ziyaretçileri yanıltma yoluna kolaylıkla gidemeyeceklerdir.

Nitekim bu olayın ortaya çıkışının ardından Milliyet’in ana sayfasını ziyaret ettiğimizde, sayfanın bir bölümünde yer alan ve geçmişte arama motoru optimizasyonu amaçlı olduğu açıkça anlaşılır şekilde çeşitli popüler arama terimlerini içeren bağlantılarla doldurulmuş “Gündemde Öne Çıkanlar” bölümü iyice kısaltılmış ve gerçekten de gündemle ilgili haber başlıklarına yer verilmiş.

milliyet-gundemde-one-cikanlar-160914
Milliyet’in internet sitesinde yer alan “Gündemde Öne Çıkanlar” bölümü kısaltılmış ve gerçekten gündemle ilgili başlıklara yer verilmiş.

Google’ın bu hamlesi Türkiye’de internetin geleceği, gerçekten yararlı ve kaliteli içeriğin son kullanıcılara ulaştırılması anlamında büyük önem taşıyor. Devamının gelmesini ve olumlu sonuçlar doğurmasını diliyoruz. Konuyla ilgili yeni gelişmeler oldukça aktarmaya devam edeceğiz.

İLGİLİ HABERLER