Teknoloji

Google sahte tıklatma üreten geliştiricinin kalemini kırdı

google sahte tiklatma

Google sahte tıklatma yoluyla haksız gelir elde ettiğini öne sürdüğü uygulama geliştiricisi DO Global‘a karşı sistematik mücadelesine devam ediyor. BuzzFeed’in ve güvenlik araştırmacılarının DO Global’ın reklam yolsuzluğunu ve kullanıcı bilgilerini kötüye kullandığını ortaya çıkarmasının ardından harekete geçen internet devi, DO Global’ın portföyündeki uygulamaları birer birer Play Store’dan kaldırıyor. DO Global’ın ortakları arasında Çin’in önemli teknoloji şirketlerinden Baidu‘nun da olması, işleri biraz daha ilginç hâle getiriyor.

Google tarafından konuyla ilgili olarak The Verge sitesine gönderilen açıklamada şu ifadeler yer alıyor: “Kullanıcılarımızı ve reklam verenlerimizi koruma konusundaki sorumluluğumuzu ciddiye alıyoruz. Bu doğrultuda küresel ölçekte sahteciliğe ve kötüye kullanıma karşı mücadeleye yönelik araçlara yatırım yapıyoruz. Zararlı hareketleri titizlikle inceliyoruz ve ihlâl tespit ettiğimiz durumlarda harekete geçiyoruz. Bu doğrultuda geliştiricilerin uygulamalarından para kazanmasını engellemek veya uygulamaları Play Store’dan kaldırmak gibi yaptırımları hayata geçiriyoruz.”

Google’ın The Verge’e gönderdiği açıklamada DO Global’a toptan bir yasak uygulandığı doğrulanmasa da, BuzzFeed’in haberindeki iddiaların gerçek olduğu anlaşılıyor.

Araştırmacılara göre, en az altı DO Global uygulamasında sahte reklam tıklatma kodu bulunuyor. Bu kod, uygulama kapatılmış olsa bile, arka planda çalışmayı sürdürüyor. DO Global’ın daha önce Google Play Store’da 100 civarında uygulaması mevcuttu. Büyük çoğunluğu farklı geliştiricilerin isimleriyle kaydedilen uygulamaların önemli bir kısmının kaldırıldığı belirtiliyor. BuzzFeed’e göre, Google Play Store’dan kaldırılan DO Global uygulamalarının sayısı 46’yı bulmuş durumda.

Google sahte tıklatma ve reklam sahteciliği konusunda daha önce de benzer adımlar atmıştı. İnternet devi, geçtiğimiz yıl porno sitelerin reklamlarını gösterdiği tespit edilen 60 oyunu Play Store’dan kaldırmıştı.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER