Teknoloji

Google’ın Android ve Chrome’a özel yazı tipi Roboto açık kaynak oldu

Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

Galaxy-Nexus-Avea (580 x 387)

Google Roboto yazı tipini bundan yaklaşık dört yıl kadar önce, Android 4.0 Ice Cream Sandwich‘in bir parçası olarak tanıtmıştı. O zamandan beri Android ve Chrome OS’in varsayılan yazı tipi oldu ve Google’ın şu anda mobil işletim sisteminde ve web servisinde yer verdiği Material Design tasarım dilinin de büyük bir parçasını oluşturuyor.

Google bu yazı tipini tanıttıktan kısa süre sonra herkesin erişimine açmıştı, ancak şimdi daha büyük bir adım attı ve yazı tipinin kaynak kodunu herkese açtı. Bundan böyle Roboto ile ilgili her şey GitHub kütüphanesinde bulunacak. Bunların arasında yazı tipini birince elden oluşturmaya imkan sağlayan “yenilenmiş yazı tipi üretim araç zinciri” de bulunuyor.

Bu Google için ilgi çekici bir adım oldu. Şirket konuyla ilgili olarak yayınladığı blog yazısında Roboto’nun son yıllarda Google’ın kimliğinin daha büyük bir parçası hâline geldiğini, ancak şimdi bu önemli parçayı herkesin istediği gibi modifiye edebileceğini kaydetti. Doğrusunu söylemek gerekirse, Google’ın hamlesinin bir benzerini Apple’dan göremeyiz. Apple, Apple Watch için kendi geliştirdiği, San Francisco adını taşıyan ve gelecekte iOS ve OS X’te de hakim olması beklenen yeni yazı tipini bu şekilde açık kaynak kodlu hâle getirmez. Zaten Apple’dan da böyle bir adımı kimse beklemiyor olmalı.

Her neyse, Google’ın Roboto yazı tipiyle ilgilenenler, farklı bir şeyler geliştirmek isteyenler işe buradan başlayabilirler.

İLGİLİ HABERLER