Teknoloji

Google şirketlere e-posta adresinizle reklam hedeflemesi yapma izni verecek

rekabet kurumu google

google-yeni-logo-150915

Google, yakında şirketlerin e-posta adresleri üzerinden reklam hedeflemesi yapmalarına izin vermeye hazırlanıyor. Arama devinin dağıtımına başladığı Customer Match isimli araç, reklam veren şirketlere Google servisleri üzerinde belli kullanıcıları hedefleyebilmeleri için e-posta listesi kullanma imkanı veriyor. Bu teknik aracılığıyla hedeflenebilmek için kullanıcıların Google hesaplarına giriş yapmaları ve e-posta adreslerini bir satıcıya ya da bir sadakat kartı programına vermiş olmaları gerekiyor. Google’dan yapılan açıklamada kişisel e-posta adreslerinin Customer Match aracılığıyla anonimleştirileceği belirtildi. Bu da şirketlerin insanların kişiselleştirilmiş profillerini oluşturamayacağı ve listelerin YouTube izlemeleri ve Google aramaları gibi alanlarda reklam göstermekte kullanılacağı ifade edildi.

Örneğin, Google alışveriş yaptığınız bir mağazanın e-postanızı Customer Match’e yüklemesine izin verecek ve böylelikle siz YouTube’da video izlerken veya Google’da ilgili bir ürün araması yaparken söz konusu mağazanın reklamlarını göreceksiniz. Customer Match, şirketlerin mevcut müşteri alışkanlıkları ve ilgilerinden hareketle genel bir müşteri profili oluşturmasını ve Google servisleri üzerinden yeni müşteriler hedeflemelerini mümkün kılıyor.

Google, web reklam pazarında aslan payını alarak teknoloji şirketleri arasında üst kademeye yükselmeyi başarmıştı. Kullanıcıların mobil cihazlara kayışını gören şirket, şimdi reklam geliri elde etmenin yeni ve farklı yollarını arıyor. Apple ve Facebook’un reklam yayını konusundaki son hamleleri de Google’ın yeni araçlar geliştirmesinin önemini ortaya koyuyor. Apple, iOS 9 ile birlikte reklam engelleyici yazılımlarının önünü açarken, Facebook da kullanıcıların her şeye kendi Haber Kaynağı üzerinden erişebilecekleri bir atmosfer oluşturarak web’in etkisini düşürmeye çalışıyor.

Facebook ve Twitter’ın kendi ürünlerinde yaptıkları gibi, e-posta üzerinden hedefleme gerçekleştirdiği takdirde Google’ın mobil cihazlardaki Gmail ve YouTube uygulamaları üzerinden daha iyi hedeflenmiş reklam ulaştırmaları mümkün olacak. Google Customer Match’i gizlilik açısından güvenli bir ürün olarak nitelese de, bu nitelemenin müşterilerin endişelerini dindirme konusunda ne kadar yeterli olacağı bilinmiyor.

İLGİLİ HABERLER