Manşetler

Google Play Store 10. yaşını yeni logoyla kutluyor

google play store

Google Play Store 10. yaşını yeni bir logoyla kutluyor. Bu kutlamaları sadece görsel bir değişiklikle sınırlı tutmak istemeyen Google, 25 Temmuz itibarıyla özel bir promosyon başlattı. Ödül Programı’na katılanlar, mağaza üzerinden yaptıkları satın almalarda normalin 10 katı Play puanı kazanacak.

Play Store 2012’de dönemin tüm çevrimiçi mağazalarını tek çatı altında toplamak amacıyla kurulmuştu. Uygulamaların bulunduğu Android Market, müzik, video ve e-kitaplar Play Store’da buluşmuştu. Kullanıcılara Google’ın sunduğu her şeye tek bir kaynaktan erişim imkanı sağlanmıştı.

Bir dönem dijital bir gazeteliğin de bulunduğu mağazada Nexus cihazların ve Chromebook’ların satışı da yapılmıştı. Android’in oldukça önemli bir parçası olan Play Store, her ay 190 ülkede 2,5 milyardan fazla kişi tarafından kullanılıyor.

Yeni yaşını kutlayan Play Store’un sürekli bir gelişim içinde olduğu da rahatlıkla söylenebilir. Play Gazetelik bölümünün adını 2018’de Google Haberler olarak değiştiren şirket, 2020’de de YouTube Music’e geçişi tamamlamasının ardından Play Müzik’in fişini çekmişti. Bir süre önce de Filmler & TV bölümündeki içerikler Google TV uygulamasına kaydırılmıştı. Play Store’un günümüzde daha uygulama odaklı bir yere dönüştüğü rahatlıkla söylenebilir.

Google Play Store’un adı bu 10 yıllık dönemde çeşitli olaylara da karıştı. Play Protect zararlı yazılım mücadele sistemi ve veri güvenliği kayıtları platformu eskiye kıyasla daha güvenli hâle getirse de, hâlâ bazı uygulamalar Google’ın güvenlik kontrollerinden sıyrılmayı başarıyor.

Google Play Store politikaları kimi zaman tartışma yarattı

Google’ın Play Store politikaları da bu süreçte zaman zaman tepki çekti. Fortnite’ın geliştiricisi Epic Games, Google’ı üçüncü taraf ödeme sistemlerinin kullanımını zorlaştırmak ve hatta cihaz üreticileriyle yapacağı anlaşmaları engellemekle suçladı. Google ise geçtiğimiz ay bu politikaları daha da sıkılaştırarak Play Store’un ödeme sisteminin kullanımını zorunlu kıldı. Avrupa Birliği’nin onayladığı bir yasa teklifi, bu zorunluluğu kısmen ortadan kaldıracak gibi görünüyor.

Google Play Store, Android’in ve genel olarak Google’ın en önemli parçalarından biri durumunda. Ancak yasal mevzuatlarda yapılacak değişiklikler önümüzdeki yıllarda bu önemi biraz azaltabilir.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER