Teknoloji

Google’dan Avrupa’daki Android geliştiricilerine üçüncü taraf ödeme sistemi izni

google android

Google Android geliştiricilerine yeni bir imkan sunmaya hazırlanıyor. Ancak bu imkandan sadece Avrupa Ekonomik Bölgesi sınırları içinde kalan geliştiriciler yararlanabilecek. Uygulamalarını Play Store üzerinden dağıtan geliştiriciler, üçüncü taraf ödeme sistemlerini kullanabilecek.

Avrupa Ekonomik Bölgesi, Avrupa Birliği üye ülkelerinin yanı sıra İzlanda, Lihtenştayn ve Norveç’i kapsıyor. Google’ın aldığı karara oyunların dahil olmadığını belirtmek gerekiyor. Oyunlarda Google’ın ödeme sistemini kullanmak hâlâ zorunlu.

Google’ın bu hamlesi Avrupa Komisyonu’nun Dijital Pazarlar Yasası‘nı onaylamasının ardından geldi. Avrupa Birliği bu yasayla büyük teknoloji şirketlerinin sahip olduğu gücü dizginlemeyi amaçlıyor. Şirketlerin kendi ödeme sistemlerinin kullanımını zorunlu tutması da yasanın mücadele etmeyi amaçladığı koşullar arasında yer alıyor.

Dijital Pazarlar Yasası 2024’te yürürlüğe girecek. Bu nedenle Google’ın şimdiden böyle bir adım atması garip görünebilir. Şirketin AB devlet ilişkileri ve kamu politikasından sorumlu direktörü Estelle Werth, konuyla ilgili olarak şu ifadeleri kullandı: “Programı şimdiden başlatmak bize geliştirici iş ortaklarımızla daha yakından çalışma imkanı veriyor. Böylelikle uyumluluk planlarımızın ortak kullanıcılarımıza ve tüm ekosisteme fayda sağlayacağından emin olacağız.”

Google’ın bu hamlesi, tüm ödemelerin Play Store üzerinde işlenmesi yönünde daha önce alınan kararla zıt yönlere düşüyor. Yine de, farklı bir ödeme sistemini tercih eden geliştiriciler Google’a ödeme yapmaktan kurtulamayacak. Google bu geliştiricilerden aldığı komisyonu yüzde 3 oranında indirecek.

Google’dan yapılan açıklamada, Android geliştiricilerinin yüzde 99’unun yüzde 15 veya daha az komisyon ödediği belirtildi. Kalanlar ise yüzde 30 oranında komisyon ödüyor. Üçüncü taraf bir ödeme sistemini tercih edenlerin Google’a ödediği komisyonlar sırasıyla yüzde 12 ve yüzde 27’ye inecek. Eğer alternatif sistem bir avantaj sağlamazsa, geliştiriciler için çok büyük bir değişiklik olmayacağı söylenebilir.

Google Android geliştiricilerinin kullanıcıları korumak için belirlenen koşulları yerine getirmesi gerektiğinin altını çiziyor. Şirket oyunlara da bu avantajı Dijital Pazarlar Yasası yürürlüğe girmeden sağlamayı planlıyor.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER