Teknoloji

Google patent trolleriyle mücadele etmeleri için küçük şirketlere ücretsiz patent dağıtıyor

google-logo-280613

Google, yeni kurulmuş şirketlerin en büyük destekçisi olma yolunda önemli bir adım atıyor. İnternet devi, küçük şirketlere yola daha güçlü çıkmaları ve fikri mülkiyetlerini korumaları için ücretsiz olarak patent dağıtacak. Google söz konusu program üzerinden maddi bir kazanç elde etmeyi amaçlamasa da, nihai bir hedefi bulunuyor. Program koşullarından birisi de, Google’ın patentlerini alan şirketlerin ortak bir lisanslama ağına katılmaları. Söz konusu organizasyon, Silikon Vadisi şirketlerini patent trolleriyle olan mücadelelerinde destekleme amacını taşıyor. Google’a göre, küçük şirketlerin programa katılması kulağa oldukça mantıklı geliyor.

Google, söz konusu girişimi “Patent Başlatıcı Programı” olarak adlandırıyor. Platforma sadece 50 şirketin dahil edileceği belirtilirken, bu şirketlerden çeşitli kriterleri karşılamaları isteniyor. Patent Başlatıcı Programı’na katılacak şirketlerin 2014 gelirinin 500 bin ila 20 milyon dolar arasında olması şartı koşuluyor. Programa kabul edilen şirketler, faaliyet alanlarına uygun olarak üç ila beş patent ailesine dahil edilecekler. Şirketler, kendilerine tahsis edilen patentlerden ikisini saklayabilecekler. Katılımcılar Google’ın üçüncü taraflardan satın aldığı patentlerden oluşan bir veri tabanına erişim hakkı da elde edecek.

Şirketin programdaki en önemli koşullarından birisi de, katılımcıların iki yıl boyunca LOT Network’e dahil olmaları. Google ve Dropbox’ın aralarında bulunduğu teknoloji şirketleri tarafından kurulan LOT Network, üyelerini patent trollerine karşı korumayı amaçlıyor. LOT Network’e üye olan şirketlerin, LOT Network dışındaki şirketlere devredecekleri patentler için diğer üyelere lisans sağlama zorunluluğu bulunuyor. Böylelikle söz konusu patentlerin kötü niyetli patent trollerinin kontrolüne geçmesi engelleniyor. LOT Network’e katılım için bir abonelik bedeli ödemek gerekse de, Patent Başlatıcı Programı’na dahil şirketlerden söz konusu bedel iki yıl boyunca talep edilmeyecek.

Google, programa katılım için birkaç koşulun daha yerine getirilmesini istiyor, ancak söz konusu koşullar Google’ın kendisi için kurduğu güvenlik ağları olma niteliği taşıyor. Google, ücretsiz dağıttığı patentler için lisansa sahip olmaya devam edecek. İki yıldan önce LOT Network üyeliğinden çıkan şirketler, sahip oldukları patentleri kaybedecekler. İki yılın tamamlanmasının ardından LOT Network’ten çıkmak serbest olacak.

Google, Silikon Vadisi’nde patent trolleriyle mücadelenin başını çeken şirketler arasında yer alıyor. İnternet devi, bu yıl içinde şirketlerin kendisine patent satmasını kolaylaştıracak bir girişim başlatmış ve böylelikle patent trollerinin patent toplamasını engelleme yolunda önemli bir adım atmıştı.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER