Teknoloji

Google, Masaüstü Arama Yeniliğiyle ‘Konuları’ Kullanıcılarının Hizmetine Sunuyor

google meet ai

Geçtiğimiz ay Google’ın Arama servisinde yeni bir tasarım sunulmuştu. Amerika Birleşik Devletleri’nde İngilizce aramalar için masaüstüne eklenen bu yenilik, daha sonra uluslararası kullanıcıların hizmetine sunuldu.

Bu yenilikten haberdar olmayanlar için, Google’ın masaüstü arama arayüzünün başına, aramanızı ayrıntılandırmanızı kolaylaştıran ilgili “konuların” bir listesini eklemiş durumda. Artık “Haberler,” “Görseller,” “Videolar,” veya “Alışveriş” gibi sekmelerle aramanızı filtrelemek yerine, bu “konu” simgeleri aramanıza daha spesifik detaylar eklemenizi sağlıyor.

Google bu özelliği ilk olarak geçen yılın aralık ayında mobil cihazlar için duyurmuş ve geçen ay masaüstünde Amerika’daki her İngilizce arama için kullanılabilir hale getirmişti. Bu yeni özellik, kısa bir süre önce 9to5Google tarafından da fark edilmiş ve bu hafta itibarıyla Birleşik Krallık’ta yapılan İngilizce aramalar için de kullanıma sunulmuş durumda. Türkiye’de ise hâlâ eski düzen kullanımda gibi görünüyor.

Bir “konu”ya tıklamak, aslında arama sorgunuza onu ekler. Örneğin, “WWDC 2023” diye bir arama yaptığınızda, önerilen konulardan biri “Keynote” olabilir ve bu konuya tıklayarak aramanızı “WWDC 2023 Keynote” olarak değiştirebilirsiniz. Bu, genellikle arama sonuçları ilk seferde istedikleri gibi çıkmadığında çoğu kişinin yapmayı düşüneceği türden bir değişiklik. Ancak, daha az aşina olduğunuz bir konuyu arıyorsanız veya tıklamayı yazmaya tercih ediyorsanız, bu özellik oldukça yararlı olabilir.

Google, bu yeni tasarımı, Search Generative Experience (SGE) isimli deneysel özelliğini resmi olarak piyasaya sürdüğü hafta tamamladı. SGE, arama sorgunuza bir AI tarafından üretilmiş bir cevap getiriyor, Microsoft’un ChatGPT-powered Bing’ine benzer bir şekilde. Yeni “konu” simgeleri SGE’ye kıyasla daha küçük bir devrim gibi görünse de, global pazar payının %90’ının üzerinde olduğu düşünülen bir arama motorunda bu tür küçük güncellemeler de büyük önem taşıyor.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER