ManşetlerTeknoloji

Google, arama sonuçlarının kalitesini artırmayı hedefleyen güncellemeler duyurdu

google

Arama motorları, insanların ihtiyaç duyduğu bilgilere ulaşmada kritik bir role sahipti. Google, uzun yıllardır spam ile mücadele etmek ve düşük kaliteli içerikleri filtrelemek için politikalar ve otomatik sistemler geliştirdiğini söylüyor. Teknoloji devi, arama sonuçlarının kalitesini ve kullanıcıların yüksek kaliteli web siteleriyle bağlantısını iyileştirmek amacıyla politika ve sistemlerini düzenli olarak güncellediğinin de altını çiziyor. İşte şirket, yeni duyurduğu Mart 2024 Algoritma Güncellemesi ile işleri biraz daha ileri taşımayı hedefliyor.

Google, arama sonuçlarının kalitesini artırmak ve orijinal olmayan içeriği azaltmak için çekirdek sıralama sistemlerinde algoritmik iyileştirmeler yapacağını ilan etti. Bu iyileştirmeler, web üzerindeki en yardımcı bilgileri yüzeye çıkarırken, düşük kaliteli içeriğin arama sonuçlarında azalmasını sağlayacak.

Google, arama sonuçlarından en düşük kaliteli içeriği tutmak için spam politikalarını güncelliyor. Yeni sahipleri tarafından spam ambarları olarak yeniden kullanılan süresi dolmuş web siteleri ve ölüm ilanı spam’ı gibi içerikleri hedef alacak bu güncellemeler, düşük kalitenin önüne geçmeyi amaçlıyor.

2022 yılında, Google sıralama sistemlerini, arama sonuçlarında yardımsız, orijinal olmayan içeriği azaltmak ve bu tür içeriği çok düşük seviyelerde tutmak için ayarlamaya başladı. Mart 2024’te yapılacak çekirdek güncellemeyle, bu çalışmalardan edinilen bilgiler uygulamaya alınacak.

Google aramalarında spam sonuçlarının azaltılması

Google, onlarca yıldır, en düşük kaliteli içeriğin arama sonuçlarında görünmemesi için gelişmiş spam mücadele sistemleri ve politikalarına güveniyor. Şirket, manipülatif davranışları daha iyi ele almak ve Arama’da orijinal olmayan, düşük kaliteli içeriğin görünmesine yol açan yeni ve gelişen kötüye kullanım uygulamalarını ele almak için spam politikalarında çeşitli güncellemeler yapıyor.

Google, arama sıralamalarını manipüle etmek amacıyla otomasyon kullanılarak düşük kaliteli veya orijinal olmayan içeriğin ölçekli bir şekilde üretilmesine karşı uzun süredir bir politikaya sahip. Bugün, ölçeklendirilmiş içerik oluşturma yöntemleri daha sofistike hale geldi ve içeriğin tamamen otomasyon yoluyla oluşturulup oluşturulmadığı her zaman bu kadar açık değil. Google, bu tekniklere daha iyi yanıt verebilmek için politikasını, arama sıralamasını artırmak amacıyla ölçekli içerik üreten bu kötüye kullanım davranışına odaklanacak şekilde güçlendirdiğini söylüyor.

Google’a göre, bazen web siteleri, ana sitenin güçlü itibarından yararlanma amacıyla üçüncü taraf kişiler veya kuruluşlar tarafından sağlanan düşük kaliteli içeriği de barındırabilir. Örneğin, güvenilir bir eğitim web sitesinde üçüncü bir taraf tarafından yayınlanan kredi incelemeleri, siteden sıralama avantajları elde etmek için kullanılabilir. Bu tür içeriğin Arama’da yüksek sıralarda yer alması, bir web sitesindeki içerik için çok farklı beklentilere sahip olabilecek ziyaretçileri şaşırtabilir veya yanıltabilir. Google, artık çok düşük değere sahip, sıralama amacıyla üretilmiş ve web sitesi sahibinin yakın gözetimi olmaksızın üretilmiş üçüncü taraf içeriğini spam olarak değerlendirecek.

Google, süresi dolmuş alan adlarının kullanımına karşı da tedbir alıyor. Arada bir, süresi dolmuş alan adları satın alınır ve düşük kaliteli veya orijinal olmayan içeriğin arama sıralamasını artırma amacıyla yeniden amaçlandırılır. Bu, yeni içeriğin eski siteyle bağlantılı olduğu düşüncesini yanıltıcı bir şekilde uyandırabilir. Arama sıralamasını artırmak amacıyla düşük kaliteli içerikle yeniden amaçlandırılan süresi dolmuş alan adları artık spam olarak kabul ediliyor.

Google, her gün milyarlarca soruya yanıt vererek insanlara yardımcı olurken, arama sonuçlarında düşük kaliteli içeriği düşük seviyelerde tutma ve insanlara yardımcı olmak için oluşturulan daha fazla bilgiyi gösterme konusunda çalışmalarına devam edeceğinin de altını çiziyor. Umarız, bu güncellemeler kalitesi her geçen gün daha da azalan Google Türkiye arama sonuçlarına da olumlu şekilde etki eder.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER