Bilim

Google kaçak balıkçılıkla mücadeleyi destekliyor

global-fishing-watch-171114

Çevre grupları dünya çapında kaçak balıkçılıkla mücadele için yeni bir takip sistemi geliştirdi. Global Fishing Watch (Küresel Balıkçılık Takibi) olarak adlandırılan sistemin prototipi Sydney’de düzenlenen IUCN Dünya Parklar Kongresi’nde duyuruldu. Sistemin öncülüğünü yapan Oceana isimli çevre koruma örgütüne Google da teknik ve mali destek sunuyor.

SpaceQuest’e ait uydu verilerini ve SkyTruth tarafından geliştirilen yazılımı kullanan sistem, 25 bini aşkın balıkçı gemisinin 2012 ve 2013’teki aktivitelerini gösteriyor ve haritaya aktarıyor. Bu gemilerden bazıları ticari balıkçılık gemisi olarak kayıt altına alınmış olsa da, bazılarının balıkçılık olarak tanımlanan eylemleri gerçekleştirdiği belirtiliyor. Gemilerin aktiviteleri haritada sarı ve turuncu noktalarla işaretleniyor.

Balıkçılık faaliyetlerini izlemek için gelişmiş teknolojik imkanlardan faydalanma fikrinin ortaya çıktığı zaman da oldukça dikkat çekici. Küresel balık stokları hızla azalmaya devam ederken, bu durumun çevresel ve ekonomik tehditler yarattığı bir süredir dile getiriliyor. Oceana’nın 2013 yılında yayınladığı bir raporda kaçak balıkçılığın her yıl 10 ila 23 milyar dolar arasında küresel bir kayba yol açtığı belirtiliyor. Küresel Balıkçılık Takibi’nde şimdilik geçtiğimiz iki yıla ait aktiviteler görülebilse de, Oceana yetkili kurumlarla işbirliğine giderek serviste daha güncel bilgilerin verilmesini sağlamaya çalışıyor.

Konuyla ilgili olarak Wired’a konuşan Google’dan Brian Sullivan ise Küresel Balıkçılık Takibi’nin iyi niyetli balıkçılığı ödüllendirmek için önemli bir uygulama aracı olabileceğini ve sorumlu biçimde gerçekleştirilen balıkçılık desteklendiği takdirde bunun tedarik zincirine olumlu bir etki yapabileceğini dile getirdi.

İLGİLİ HABERLER