Teknoloji

Google iOS’in varsayılan arama motoru olarak kalmak için Apple’a 3 milyar dolar ödeyecek

google iosGoogle iOS üzerinden de ciddi bir gelir elde ediyor. Apple’ın mobil işletim sistemi üzerinden yapılan aramalar, şirketin mobil arama gelirinin yüzde 50’sini oluşturuyor. Finans şirketi Bernstein, Google’ın bu ayrıcalığını korumak için Apple’a bu yıl 3 milyar dolar ödemesini öngörüyor.

Söz konusu işbirliğinin Google için olduğu kadar Apple için de kârlı olduğunu söylemek yanlış olmayacaktır. Bernstein’ın analizine göre; Google’ın ödeyeceği rakam, Apple’ın giderek büyüyen servis gelirlerinin büyük kısmını oluşturuyor. Buna ek olarak, söz konusu ödeme “Apple için neredeyse tamamen kâr” şeklinde tanımlanıyor. Google’ın Apple’ın bu yılki operasyon kârının yüzde 5’ine katkıda bulunması öngörülüyor.

Google ve Apple arasındaki anlaşmaya dair son bilinen istatistikler, 2014 tarihli yasal belgelerden alınmıştı. Söz konusu belgelerde, Google’ın iOS’te varsayılan arama motoru olmayı sürdürmek adına Apple’a 1 milyar dolar ödediği ortaya çıkmıştı.

Apple markalı cihazlar, Google’ın mobil aramalar üzerinden elde ettiği gelirin yüzde 50’sini oluşturuyor. Bu da Google’ın anlaşmayı iptal etme konusunda çekingen davranmasına neden oluyor. Ancak arama motoru pazarındaki hakim gücünün Google’a anlaşmayı iptal etme konusunda bir özgüven sağlaması da ihtimaller arasında yer alıyor. Pek çok iOS kullanıcısının da arama motoru konusundaki tercihinin Google olacağı rahatlıkla söylenebilir.

Google iOS içinde daha belirgin bir yere sahipti

Ancak kullanıcıların Apple’ın varsayılan olarak seçtiği arama motorunu değiştirmemeyi seçmesi de ihtimaller arasında yer alıyor. Bu durumun yol açabileceği zararların farkında görünen Google, Apple ile uyum içinde hareket etmeyi seçmişe benziyor. iOS içinde daha belirgin bir yere sahip olan Google, zaman içinde bu konumunu kaybetmişti. iOS 6 ile birlikte Google Haritalar çözümünü kullanmaktan vazgeçen Apple, YouTube’u ön yüklü bir uygulama olarak sunmayı da bırakmıştı.

İLGİLİ HABERLER