Manşetler

Google bu ay sonundaki I/O etkinliğinde Android M’i duyuracak

Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

android-yeni-logo-311214

Geçen yıllarda olduğu gibi bu yıl da Google Android’in en son versiyonunu geleneksel Google I/O geliştirici konferansında tanıtacak. Şirket henüz bunu resmen doğrulamadı, ancak I/O takvimi içinde yer alan bir oturumun tanım bölümünde “Android M” teriminin bahsi geçiyor. Tabii ki, bu haberlerin çıkışının ardından Google söz konusu terimi ilgili tanım bölümünden çıkardı.

Google geçen yılın sonlarına doğru çıkardığı Lollipop’a, son adını vermeden önce, şu anda piyasaya çıkan çoğu yeni akıllı telefon ve tablette gördüğümüz sürümü Haziran 2014’te “Android L” kod adıyla duyurmuş ve geliştirme çalışmaları süresince sürüm bu şekilde anılmıştı. Bu son versiyon bütün Android cihazlarının sadece yüzde 10’una girebilmiş olsa da, Google yeni bir Android sürümünün hazırlıkları için hız kesmiyor gibi görünüyor.

Ne var ki, bu I/O oturumu nelerin beklendiği hakkında fazla bir ipucu sunmuyor. “Android at Work” (İş’te Android) adını taşıyan bu sunumda Android M’in bütün iş ortamlarına Android’in gücünü getireceği şeklinde bir ibare yer alıyor.

Google Android’i telefonlar, tabletler, otomobiller, TV’ler gibi birçok ortamda sunuyor, ayrıca Chrome OS donanımlarında bile artık Android uygulamalarını çalıştırmak mümkün oluyor. Şimdi sırada Android’i kurumlara ve iş yerlerine daha fazla yayma hedefi var ve Google’ın bu rol için geliştiricilerin desteğine ve çalışmalarına ihtiyacı bulunuyor.

Bu arada bir başka I/O oturumu da Lollipop ile birlikte sunulan yeni bildirim yaklaşımını daha da iyileştirmeye yönelik arayışları işaret ediyor. Daha başka bir oturumda da “Voice Access” (Sesli Erişim) adlı bir özellikten bahsediliyor ve bununla Google’ın kullanıcılara Android uygulamalarının her bir özelliğini kontrol etme fırsatı vermeyi amaçladığı düşünülüyor. Bu, “OK Google” komutlarının ötesine geçilebileceğini gösteriyor.

Google’ın I/O etkinliği kapsamında duyuracağı yenilikleri 28 Mayıs akşamı TSİ 19:30’dan itibaren öğrenme fırsatı elde edeceğiz. Gelişmeler her zaman olduğu gibi yine Teknoblog’da olacak.

İLGİLİ HABERLER