Teknoloji

Google Haritalar’a artırılmış gerçeklikli yol tarifleri ve tavsiye özellikleri geliyor

google haritalar

google haritalar

Google, I/O 2018 etkinliğinde Google Haritalar için yeni özelliklerin tanıtımını gerçekleştirdi. Bunların arasında artırılmış gerçeklikli (AR) Street View modu da bulunuyor. Bunun sayesinde yol tarifleri gerçek zamanda alınıyor. Aynı zamanda yakın çevrenizdeki mekanları keşfetmeniz için kişiselleştirilmiş tavsiyeler de sunuluyor.

AR işlevleri Google’ın mevcut Street View özelliği ve Harita verileriyle birleştiriliyor. Telefonun kamerası üzerinde yürüme yol tarifleri katman olarak yerleştiriliyor. Böylelikle gideceğiniz yönü daha rahat biçimde anlamanız mümkün hâle geliyor. Aslında bu özelliğin kullanımı biraz Google’ın yıllar önce çıkardığı Google Glass ile vaat ettiği kullanımı akıllara getiriyor. Ancak artırılmış gerçeklik işlevlerinden yararlanmak için ek bir AR başlığı kullanmak gerekmiyor.

Yol tariflerine ek olarak, yeni AR modu sayesinde yakındaki mekanlar da tanımlanabiliyor. Ayrıca Google kullanıcılara yol boyunca yardımcı olacak bir artırılmış gerçeklik destekli hayvan rehberi de ekliyor. Bunun gösterim amaçlı mı, yoksa son kullanıcılara ulaşacak bir ürün mü olduğu şu noktada bilinmiyor. Ancak Google’ın özdevinimli görüş teknolojisinin gittiği yeri az çok gösteriyor.

Haritalar’a “Sizin İçin” adını taşıyan yeni bir sekme de ekleniyor. Burada size özel bazı mekan ve yer tavsiyeleri yapılacak. Google, “maç skoru” olarak adlandırılan yeni bir sistem kullanıyor. Geçmişteki beğeni ve yorumlarınıza, aynı zamanda kaydedilmiş yemek tercihlerinize göre mekanların kişisel puanları oluşturuluyor. Örneğin, Haritalar uygulaması sizin kebapları sevip pizzayı sevmediğinizi bildiği için buna uygun tavsiyeler oluşturuyor.

Öte yandan Google, Haritalar’a daha fazla sosyal özellik ekliyor. Böylelikle tek bir hamleyle arkadaşlarınızla birden fazla mekana ait bilgileri paylaşmanız mümkün olacak. Aynı zamanda bunları gerçek zamanlı biçimde oylayarak nereye gitmek istediğinizi, uygulamadan ayrılmadan belirleyebileceksiniz.

Google Haritalar’ın sosyal tabanlı ve tavsiyeye dayalı özelliklerinin önümüzdeki yaz Android ve iOS uygulamalarına gelmesi bekleniyor. Artırılmış gerçeklik destekli yol tariflerinin ne zaman geleceğine dair bilgi ise henüz verilmedi.

İLGİLİ HABERLER