Google Hangouts Chat servisini bu hafta itibarıyla kullanıcılarıyla buluşturuyor. Slack ve Microsoft Teams’e rakip olarak konumlanan Hangouts Chat, kurumsal kullanıcılarının özel veya grup hâlinde iletişim kurmasını ve projeler üzerinde daha rahat ortak çalışma yürütmesini sağlıyor. Geçtiğimiz yılın mart ayında duyurulan Hangouts Chat, ilk etapta sadece Google’ın “Early Adopter” programına üye şirketlerin erişimine açılmıştı. Artık G Suite üyesi tüm kurumlar ve çalışanları Hangouts Chat’ten yararlanabilecek.
Hangouts Chat, Google’ın mesajlaşma stratejisinde önemli bir değişimi temsil ediyor. Şirket, Hangouts Chat ile kurumsal iletişim pazarına dahil oluyor. Hâli hazırda G Suite’e para ödeyen şirketler için Hangouts Chat, Slack karşısında çekici bir alternatif olma potansiyeli taşıyor. Diğer G Suite uygulamalarıyla entegre olması da Hangouts Chat’in cazibesini artırabilecek unsurlar arasında bulunuyor.
Hangouts Chat kullanıcıları, doğrudan Drive üzerinden dosya paylaşımı yapabilecek. Dokümanlar üzerinde birlikte çalışabilecek ve grup video sohbetleri gerçekleştirebilecek. Yönetici yetkilerine sahip olan kullanıcılar ise sohbet verilerini entegre Vault uygulaması aracılığıyla saklayabilecek.
Yapay zekâ da Hangouts Chat’in önemli parçalarından biri olacak gibi görünüyor. Google yapay zekâ yardımıyla Hangouts Chat’in iş akışlarını daha verimli hâle getirmeyi amaçlıyor. Hangouts Chat’te organizasyona, üretkenliğe ve hatta meditasyon ile dikkat konusunda yardımcı olan 25 bot bulunuyor. @Drive adını taşıyan bot, kullanıcılara bir dosyaya eklendiklerinde, dosyalarına yorum yapıldığında veya başka bir kullanıcı dosyaya erişim istediğinde haber veriyor. @Meet adını taşıyan bot ise Google Takvim ile entegre olarak görüşmeleri planlıyor.
Google Hangouts Chat, hâli hazırda mevcut olan Hangouts uygulaması üzerinden kullanılabiliyor. 28 dili destekleyen platforma web, iOS ve Android üzerinden erişilebiliyor.