Teknoloji

Google güvenlik güncellemelerini Play Store’dan dağıtacak

google play store android q

Android’in gelecek versiyonuyla birlikte Google, bazı güvenlik güncellemelerini uygulama mağazası üzerinden sunmaya başlayacak. Böylelikle güvenlik güncellemeleri cihazlara şimdi olduğundan daha hızlı biçimde ulaştırılacak.

Şu anda Google ile Samsung veya LG gibi, cihazlarına güvenlik güncellemeleri gönderen bir telefon üreticisi arasında güvenlik güncellemesinin paylaşılması uzun bir süreci kapsıyor. Google, tüm güncellemeler için süreci tamamen ortadan kaldırmıyor, ancak değişiklikle birlikte bunun etkisini büyük oranda azaltıyor.

Project Mainline olarak adlandırılan yeni özellik Android Q’nun bir parçası olacak. Google’a bazı güvenlik güncellemelerini Android telefonlarına, Çin dışındaki tüm ülkelerde var olan Android telefonlarında bulunan Play Store üzerinden ulaştırma imkanı verecek.

Google bu yöntemle her şeyi güncelleyemeyecek. Başlangıç olarak, Google’ın güncelleyebileceği, medya bileşenleri gibi unsurların da dahil olduğu 12 farklı modül bulunacak. Bunların her bir küçük olabilir, ancak Google küçük hataları kapatmayı veya potansiyel açıdan büyük tehlike taşıyan açıkları büyümeden önlemeyi başarabilecek.

Google, tüm bu güncelleme sürecini, Android’in altta yatan sistemini birbirine daha az bağlı olan bağımsız parçalara ayırmasına borçlu. Böylelikle bir parça değiştiğinde diğerini etkileme ihtimali azalıyor. Bu büyük değişiklik 2017’nin işletim sistemi Android Oreo ile gerçekleşmişti. Project Treble adını taşıyan proje, güncellemelerin daha hızlı biçimde ulaştırılmasını amaçlıyordu. Esas farkını Android Pie ile göstermişti.

Görünen o ki, Android’in temeline kadar inen büyük güncellemeler için mevcut durum devam edecek. Google’ın güncellemeyi çıkarmasını, üreticilerin bunları onaylamasını ve dağıtmasını bekleyeceğiz. Google, her geçen yıl bu bekleme süresini azaltmak için çeşitli adımlar atıyor. Project Mainline da dikkate değer bir adım olarak nitelendirilebilir.

Google, Android Q’nun üçüncü beta sürümünüAndroid Q’nun üçüncü beta sürümünü yayınladı. Şu anda beta aşamasında olan işletim sistemi sonbahardan itibaren ekosistemdeki cihazlara yayılmaya başlayacak.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER