Teknoloji

Google’dan Gmail kullanıcılarına sakinlik çağrısı

gmail

google gmailGmail kullanıcılarının e-postalarının üçüncü taraf geliştiriciler tarafından okunması ve içeriklerinin analiz edilmesi, kısa süre önce yayınlanan bir haberle yeniden gündeme gelmişti. Söz konusu yaklaşımın başka e-posta servis sağlayıcıları tarafından da kullanıldığı belirtilse de, Gmail’in popülaritesi tüm gözlerin bu yöne çevrilmesine neden olmuştu. Google Gmail kullanıcılarını rahatlatmak adına konuyla ilgili açıklama yapmak için fazla zaman kaybetmedi.

Şirket tarafından yapılan açıklamanın altında Google Cloud’ın Emniyet, Güven ve Gizlilik biriminin direktörü Suzanne Frey’in imzası bulunuyor. Üçüncü tarafların hazırladığı uygulamaların canlı bir ekosistem yarattığını ve kullanıcıların e-posta servisinden aldıkları verimi artırdığını söyleyen Frey, Google tarafından hazırlanmayan bir Gmail uygulamasının veri erişimi öncesinde çok aşamalı bir doğrulama sürecinden geçtiğini belirtti. Geliştiricinin hem otomatik hem de manuel denetimlere tabi tutulduğunu dile getiren Google yöneticisi, uygulamanın belirttiği gibi çalışıp çalışmadığının da kontrol edildiğini vurguladı.

Frey, Gmail kullanıcılarına verilerinin güvenilir ellerde olduğundan emin olmaları konusunda bazı tavsiyeler vermeyi de ihmal etmedi. Google tarafından hazırlanmayan bir uygulamaya erişim izni vermeden önce izinler ekranında yazanların okunması gerektiğini vurgulayan Frey, Güvenlik Kontrolü aracı sayesinde Google hesabına giriş yapan cihazların kontrol edilebileceğini hatırlattı. Kullanıcılar bu bölümde hangi üçüncü taraf uygulamaların Gmail hesaplarına erişimleri olduğunu görebiliyor.

Frey, Google’ın denetim sürecinin geliştiricilerin kendilerini olduklarından farklı biçimde göstermelerini engelleyecek biçimde tasarlandığını ve geliştiricilerin sadece ihtiyaç duydukları bilgilere erişebildiklerini vurgulamayı ihmal etmedi.

Otomatik işleme sürecinin “Gmail e-postalarınızı okuyor” şeklinde lanse edildiğini ve bu şekilde spekülasyon yaratıldığını belirten Frey, Google’da görev yapan kimsenin Gmail kullanıcılarının e-postalarını okumadığının altını çizdi.

The Wall Street Journal’ın haberinde, Gmail kullanıcılarının verilerinin kötüye kullanıldığına dair bir bilgi bulunmasa da, Cambridge Analytica skandalının ardından büyük internet şirketleri ve üçüncü taraf uygulamalara verdikleri veri erişim izinleri daha hassas bir ilgiyle izleniyor. Dolayısıyla çıkan haberin Gmail kullanıcılarını ürkütmüş olmasına şaşırmamak gerekiyor.

Google Gmail kullanıcılarının e-postalarını reklam gösterimi amacıyla taramayı bırakacağını geçtiğimiz yıl açıklamıştı. Şirket böylelikle G Suite’i kurumsal müşterileri için daha çekici hâle getirmeyi amaçlamıştı. Frey de Gmail olarak öncelikli amaçlarının kurumsal müşterileri kazanmak olduğunu hatırlatırken, bireysel kullanıcılara hedeflenmiş reklam göstermeyi sonlandırdığını da bir kez daha vurguladı.

İLGİLİ HABERLER