Teknoloji

Google, geçiş anahtarlarına geçişte bir adım daha ileri gidiyor

google geçiş anahtarı

Google, kullanıcılarına daha hızlı ve güvenli bir oturum açma deneyimi sunmayı hedefleyen yeni bir adım atıyor. Şirket, kullanıcılarının şifrelerden vazgeçerek, cihazlarda yerleşik olarak bulunan pin, yüz veya parmak izi kimlik doğrulama yöntemlerini kullanan “geçiş anahtarları”na geçiş yapmalarını öneriyor. Geçiş anahtarları, kullanıcıların Google hesaplarına erişimlerini kolaylaştırırken, şifre hatırlama ve değiştirme gibi zahmetli süreçleri ortadan kaldırıyor.

Google Hesabında Geçiş Anahtarları Dönemi

Google, salı gününden itibaren kullanıcılarına varsayılan olarak bir geçiş anahtarı oluşturmalarını öneriyor. Bu, kullanıcıların kurulum işlemi sırasında hesap ayarlarında manuel olarak arama yapmasını gerektirmeyecek, bu sayede kullanıcılar zahmetsiz bir şekilde bu yeni oturum açma standardını benimseyebilecekler. Google, geleneksel şifrelerin bu dönüşüm sürecinde hala hayatımızın bir parçası olacağını belirtse de, endüstri genelinde geçiş anahtarlarının yeni oturum açma standardı haline gelmesi hedefleniyor.

Geçiş Anahtarları nasıl çalışıyor?

Geçiş anahtarları, kullanıcıların geleneksel parolalarını cihazların kendi kimlik doğrulama yöntemleri ile değiştirmelerini sağlar. Örneğin, bir kullanıcı iPhone’unda Face ID’yi, Android telefonunda parmak izi sensörünü etkinleştirerek veya bir bilgisayarında Windows Hello ile Gmail, PayPal veya iCloud gibi platformlarda oturum açabilir. WebAuthn (Web Authentication) teknolojisi üzerine inşa edilen bu sistemde, bir geçiş anahtarı oluşturulduğunda, bir anahtar web sitesi veya hizmet tarafından, diğer anahtar ise kullanıcının cihazında saklanır, bu sayede kimlik doğrulama sağlanır.

Google, geçiş anahtarlarını Workspace, Cloud hesapları ve Chrome web tarayıcısında da desteklemeye başladı. Ayrıca, birçok önde gelen web sitesi ve uygulama da geçiş anahtarlarını desteklemeye başladı. Bu, kullanıcıların Google hesaplarında geleneksel şifrelerle oturum açmayı tercih edebilecekleri veya “mümkün olduğunda şifreyi atla” seçeneğini devre dışı bırakarak geçiş anahtarlarını kullanmaktan tamamen vazgeçebilecekleri anlamına geliyor.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER