Teknoloji

Google Fuchsia’nın varlığını ilk kez resmen doğruladı

google fuchsia os

Google’ın uzun zamandır üzerinde çalıştığı bir işletim sistemi projesi olan Fuchsia sır olmaktan çoktan çıktı. Bunu, biraz da açık kaynak tabanlı yapısına bağlı olarak birkaç kez görmüştük. Google, üçüncü işletim sistemi girişimini saklama konusunda özenli davranmasa da, bunun hakkında şimdiye kadar fazla konuşmadı. Uzun zaman sonra, Google I/O 2019’da üst düzey bir Google yöneticisi Fuchsia’nın varlığını ve hedefini açık biçimde yorumladı. Üstelik bu kişi, Fuchsia’nın gelecekte yerini alacağı iddia edilen Android ve Chrome OS’i yöneten kişiden başkası değildi.

Fuchsia geçmişten uzaklaşan ve mevcudu daha da genişleten bir işletim sistemi olarak tanımlanıyor. Android ve Chrome OS’ten farklı olarak, Google tarafından geliştirilmiş, zircon adlı yeni bir çekirdeğe sahip. Android ve Chrome OS’in ötesinde, birçok çeşit cihazda çalışacak biçimde tasarlanıyor.

Google’ın Android ve Chrome OS’ten sorumlu kıdemli başkan yardımcısı Hiroshi Lockheimer, Vergecast adlı podcast’e verdiği röportajla bu işletim sisteminin varlığını doğruladı. Lockheimer, bunu işletim sitemleri açısından çıtayı daha yükseğe çıkarma girişimi olarak tanımladı. Diğer bir deyişle Fuchsia, tamamen yeni olacak, ancak Google’ın Android ve Chrome’dan öğrendiği dersleri de bünyesinde barındıracak.

Ayrıca yönetici, bunun farklı cihaz biçimleriyle gerçekleştirilen bir deney olduğunu kaydetti. Şu anda Android’in yüklü olarak sunulduğu cihazlar da bu deneye dahil. Ne var ki, Lockheimer bu cihazlar hakkında çok net konuşmadı. Ne var ki, Nesnelerin İnterneti’nin ilgi alanlarından bir tanesi olduğunu kaydetti.

Lockheimer’ın sözlerinden anladığımız kadarıyla, Google Fuchsia’yı diğer platfomrları yönetecek bir işletim sistemi olarak kurgulamıyor. Yönetici, farklı işletim sistemlerinin farklı güçleri ve özellikleri olduğunu söylüyor. Bu da Fuchsia’nın üçüncü seçenek olarak yükseleceğini işaret ediyor.

İLGİLİ HABERLER