Teknoloji

Google Fotoğraflar’ın iki siyahiyi ”goril” şeklinde etiketlemesi tepki çekti

google-fotograflar-001

Google’ın yeni Fotoğraflar uygulaması akıllı özellikleriyle beğeni toplasa da, bu akıllı özelliklerden birinin ”aptalca” davranması şirketin başına iş açtı. Bilgisayar programcısı Jacky Alcine, Google Fotoğraflar’ın otomatik etiketleme aracının kendisinin ve kız arkadaşının olduğu bir fotoğraf için ”goriller” etiketini kullandığını fark etti ve bu keşfinin sebep olduğu öfkesini. Alcine, Google’dan böylesine berbat bir hataya yol açan örnek fotoğrafları açıklamasını istedi.

[quote_box_center] İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR: Google Fotoğraflar: Fotoğrafa dair her şey burada [/quote_box_center]

Google’ın şef sosyal mimarı Yonatan Zunger hemen konuya el koydu ve otomatik etiketleme özelliğinin ırkçı hatasından ötürü özür diledi.

Yeni Fotoğraflar uygulaması, kullanıcıların fotoğraflarını etraflarındaki nesnelerden hareketle otomatik olarak düzenleyip etiketleyebiliyor. Örneğin, gökdelenlerin gözüktüğü tüm fotoğraflar ”Gökdelenler” başlıklı bir albümde toplanıyor. Daha fazla veri topladıkça gelişen etiketleme özelliği, nesneleri tanıma ve kategorize etme konusunda kendisini sürekli olarak yeniliyor. Etiketleme özelliğinin şu an için kusurlu olduğunu yaşanan son olay açık biçimde gösteriyor.

Fotoğrafla ilgilenen şirketlerin ırkçılık suçlamalarıyla karşı karşıya kalması ise yeni bir şey değil. Kodak’ın yıllar boyunca filmlerinde beyaz deri tonlarını daha iyi gösteren kaplamalar kullanması, koyu derili insanların fotoğraflarının çekilmesini zorlaştırmıştı. Nikon ve diğer pek çok fotoğraf makinesi üreticisi de yüz tanıma yazılımlarında beyazları kayırmakla suçlanmıştı. Zunger, Google’ın yetersiz deri tonu analizi ve ışık problemleri nedeniyle geçmişte de yüz tanıma problemleri yaşadığını ifade etti. Zunger, tüm ırklardan insanların Google Fotoğraflar tarafından ”köpek” şeklinde etiketlendiğini hatırlattı.

Google söz konusu algoritmayı düzeltmeye çalışsa da, ilk etapta goril etiketini Google Fotoğraflar servisinden kaldırmayı tercih etti. Zunger, problemin tekrarlanmaması için uzun vadeli çözümler üzerinde çalıştıklarını belirtti.

İLGİLİ HABERLER