Manşetler

Google Fotoğraflar: Fotoğrafa dair her şey burada

Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

google-fotograflar-001

Google, geleneksel yazılımcı konferansı I/O’nun açılış etkinliğinde ürün ve servislerine ilişkin pek çok yeniliğin duyurusunu gerçekleştirmişti. Şirketin fotoğraf servisinde yaptığı yenilikler de, yeni gelişmeler arasında ön plana çıkıyor. Fotoğraf temelli araç ve özelliklerini bugüne kadar Google+ çatısı altında sunan Google, artık bağımsız Google Fotoğraflar servisiyle geniş çaplı fotoğraf düzenleme ve depolama tekliflerini kullanıcılarına ulaştıracak.

google-fotograflar-002

Google Fotoğraflar uygulaması başlatıldığı zaman uygulamanın özellikleri ve yetenekleri kısa bir animasyon eşliğinde kullanıcılara anlatılıyor. Bilgilendirmenin ardından kullanıcılardan uygulamayla eşleştirecekleri Google hesaplarını seçmeleri isteniyor. Cihazda başka bir Google uygulamasının bulunması durumunda, Google Fotoğraflar gerekli hesap bilgilerini bu uygulamalardan çekiyor. Uygulamada kullanılacak Google hesabının seçimi esnasında cihaz sahiplerine fotoğraflarını yedeklemeyi ve senkronize etmeyi isteyip istemedikleri soruluyor. Yedekleme işleminin hangi bağlantı koşulları altında gerçekleştirileceğine de bu ekranda karar verilebiliyor.

google-fotograflar-003

Hesap seçiminin tamamlanması ve yedekleme işleminin onaylanması ardından sıra fotoğraf ve videoların hangi boyutta yükleneceğine geliyor. Google Fotoğraf, yedekleme konusunda Yüksek Kalite ve Orijinal olmak üzere iki farklı boyut seçeneği sunuyor. Yüksek kaliteli yedekleme için kullanıcılara sınırsız depolama alanını ücretsiz olarak sağlayan Google Fotoğraflar, orijinal boyutla yedeklemeyi ise Google Drive’ın varsayılan depolama alanı üzerinden gerçekleştiriyor. Daha yüksek kaliteli yedeklemenin ücretsiz olarak sunulması kulağa garip gelse de, şirketin yeni uygulamasının kullanımını teşvik adına böyle bir yol izlediği düşünülüyor.

google-fotograflar-004

Yedekleme boyutu konusunda seçimin yapılmasının ardından Google Fotoğraflar, uygulama içi dolaşım konusunda kullanıcılara yardımcı olacak bazı ipuçlarını aktarıyor. İpucu aktarımından sonra kullanıcılar Google Fotoğraflar’ın ana sayfasına yönlendiriliyor. Fotoğraflar sekmesi uygulamanın ana sayfası olarak işlev görüyor. Bu sekmenin görünümü içinse kullanıcılara Normal, Kompakt, Gün ve Ay olmak üzere dört farklı seçenek sunuluyor.

google-fotograflar-005

Google Fotoğraflar’da ana ekranın sağ üst kısmında yer alan üç nokta ikonuna dokunulduğunda görünüm seçenekleri arasında giriş yapılabiliyor. Normal görünümde fotoğraflar gerçek boyutlarına yakın olarak, kareli bir tasarım eşliğinde gösteriliyor. Kompakt görünümünde ise kareler küçültülüyor. Fotoğraflar küçük resimler halinde kullanıcıların karşısına çıkıyor. Gün görünümünde de küçük karelere yer veriliyor, ancak fotoğraflar çekildikleri tarihlere göre sınıflandırılıyor. Ay görünümündeyse küçük resimler iyice küçülüyor ve fotoğraflar aylara göre sınıflandırılıyor. Bir ay seçildiğinde ise fotoğraflar biraz daha büyüyor.

google-fotograflar-006

Google Fotoğraflar’ın ana ekranında sol üstte bulunan liste ikonuysa kontrol panelini ortaya çıkarıyor. Kontrol paneli uygulama içi dolaşım konusunda birincil araç işlevi görüyor. Google Fotoğraflar’ın tüm bölümlerine bu panel üzerinden erişilebiliyor.

google-fotograflar-007

Google Fotoğraflar uygulamasının en etkileyici yönlerinden birisi de Asistan özelliği. Google Fotoğraflar üzerinden gerçekleştirilen yedekleme sürecinin izlenmesini sağlayan Asistan, uygulamanın animasyon ve kolaj oluşturma gibi yeteneklerinin de örneklerini sergiliyor. Kullanıcılar Google Fotoğraflar tarafından otomatik olarak hazırlanan kolaj ve animasyonları diledikleri takdirde cihazlarına kaydedebiliyor ve farklı mecralar üzerinden paylaşabiliyor.

google-fotograflar-008

Google Fotoğraflar’da daima ekranın sağ üst kısmında bulunan + ikonuna dokunulduğunda yeni Albüm, Film, Hikaye, Animasyon ve Kolaj oluşturma seçenekleri kullanıcıların karşısına çıkıyor. Albüm oluşturma özelliğiyle kullanıcılar seçtikleri fotoğrafları bir araya toplayabiliyor. Oluşturulan albümlere özelleştirilmiş isimler de verilebiliyor. Google Fotoğraflar ile oluşturulan albümlere daha sonra başka fotoğraflar eklemek veya albümü başkalarıyla paylaşmak da mümkün. Google Fotoğraflar’ın ilginç yönlerinden birisi de film oluşturma özelliği. Kullanıcılar Google Fotoğraflar ile senkronize ettikleri ögelerin maksimum 50 tanesini seçerek kısa bir video hazırlayabiliyor. Google Fotoğraflar videoya otomatik olarak müzik ekliyor. İsimlendirmeyse yine kullanıcılara bırakılıyor.

google-fotograflar-0010

Hikaye oluşturma da Google Fotoğraflar uygulamasının çarpıcı yeteneklerinden biri. Kullanıcılar en az beş fotoğrafla bir hikayeyi görsel olarak anlatabiliyor. Fotoğrafların altına açıklama eklenebilmesi sayesinde hikayenin aktarımı mümkün hâle geliyor. Hikayeler mesaj, e-posta gibi araçlarla veya sosyal medya yoluyla paylaşılabiliyor.

google-fotograflar-0012

Google Fotoğraflar uygulaması otomatik olarak animasyon ve kolaj oluşturabiliyor. Kullanıcılar da diledikleri takdirde bu eylemleri manuel olarak gerçekleştirebiliyor. Animasyon oluşumu için Google Fotoğraflar 2 ila 50 fotoğraf arasından tercih yapılmasını istiyor. Fotoğrafların seçilmesinin ardından birleştirme işlemini yapan Google Fotoğraflar, daha sonra GIF animasyonunu kullanıcıların gözleri önüne seriyor. Kolaj özelliğindeyse maksimum dokuz fotoğraf seçilebiliyor ve seçilen fotoğraflar uygulama tarafından otomatik olarak birleştiriliyor. Kolajlar üzerinde de tıpkı uygulamadaki diğer fotoğraflarda olduğu gibi düzenleme yapılabiliyor.

google-fotograflar-0013

Google Fotoğraflar ile oluşturulan Albümler, Filmler ve Öykülere Koleksiyonlar sekmesi üzerinden erişilebiliyor. Koleksiyonlar sekmesinin kısa yolu ise Google Fotoğraflar’ın kontrol panelinde bulunuyor. Kontrol panelinde bulunan Paylaşılan bağlantılar sekmesi, paylaş komutu verilen unsurların eklendiği bir pano vazifesi görüyor. Çöp kutusu ise isminden de anlaşılacağı üzere silinen fotoğrafları saklıyor. Ayarlar ekranındaysa yedekleme, Google Drive entegrasyonu ve coğrafi etiketleme gibi ayarlar değiştirilebiliyor. Asistan özelliğinin önerdiği kolaj ve animasyonları kapatmak isteyenler de bu değişikliği ayarlar ekranı üzerinden yapabiliyor.

google-fotograflar-009

Google’ın büyük umutlarla faaliyete geçirdiği sosyal ağı Google+, istenilen etkiyi yaratamamıştı. Google+’ın geniş kitleye ulaşamaması, servisin etkileyici fotoğraf özelliklerinin de göz ardı edilmesine sebep olmuştu. Bu durumu ortadan kaldırmak için fotoğraf servisini Google+’tan ayıran Google, doğru bir hamle yapmışa benziyor. Google Fotoğraflar etkileyici prodüksiyon ve düzenleme araçları ve geniş kapsamlı yedekleme imkanıyla uyumlu tüm akıllı telefonlarda bulunmayı hakediyor.

İLGİLİ HABERLER