Teknoloji

Google kullanıcılardan bilgi ve fotoğraf çalan uygulamalara savaş açtı

google play store çince uygulamalar

Google son zamanlarda zararlı Android uygulamalarıyla olan mücadelesinde sertliği iyiden iyiye artırmış durumda. Takip teknolojilerini de geliştiren şirket, buna rağmen sorunlarından tam anlamıyla kurtulabilmiş değil. Hatta bazı zararlı yazılımlar, Google’ı eskisine kıyasla daha fazla uğraştırıyor. 29 kamera ve fotoğraf uygulamasının kullanıcıları rahatsız ettiklerinin, kandırdıklarının ve hatta fotoğraflarını çaldıklarının anlaşılmasının ardından Play Store‘dan çıkarılması, şirketin işinin pek kolay olmadığını somut şekilde gösteriyor.

Bu uygulamalardan bazılarının kullanıcıların karşısına tüm ekranı kaplayan reklamlar çıkardığı belirtilirken, bu reklamlardan bazılarının porno sitelerinin reklamları olduğuna dikkat çekiliyor. Bazı uygulamalar ise yarışma kisvesi altında gerçekleştirdikleri yemleme saldırılarıyla kullanıcılarının kişisel bilgilerini ele geçiriyor. Bir grup kamera uygulaması da fotoğrafları güzelleştirme bahanesiyle kullanıcılarının fotoğraflarını çalıyor.

Kötü emellerini gizleyen söz konusu uygulamaların cihazlardan kaldırılmasının zor olduğu da üstüne vurgu yapılan noktalar arasında bulunuyor. Standart uygulama listesinin içinde gizlenen uygulamalar sadece çöp kutusuna sürüklenerek silinemeyebiliyor.

Google harekete geçmeden önde söz konusu 29 uygulamanın hatırı sayılır bir popülarite kazanması, esas sorun olarak göze çarpıyor. Bu uygulamalardan 11’inin indirme sayısının 100 bini geçtiği belirtilirken, 3 tanesinin 1 milyon indirme sayısını aştığı ifade ediliyor. Söz konusu sayılar, potansiyel kurbanların çok kalabalık bir grup oluşturduğu anlamına geliyor. Google’ın önlemlerini sıkılaştırmaması durumunda bu tarz uygulamaların kurbanlarının sayılarının artabileceği belirtiliyor.

İLGİLİ HABERLER