ManşetlerTeknoloji

Google ve Epic Games davasında jüri Epic Games’i haklı buldu

google epic games

Epic Games’in Google‘a karşı açtığı davada işler şirketin Apple’la olan davasından farklı bir seyir izliyor. Davada Epic Games’ten yana karar veren jüri, Google’ın Play Store’un yönetiminde ABD’nin tekelle mücadele yasalarına aykırı davrandığına hükmetti.

Jüri oybirliğiyle Google’ın Android cihazlar için uygulama dağıtımı ve uygulama içi faturalandırma hizmetleri üzerinde yasa dışı tekel sahibi olduğuna karar verdi. Ayrıca şirketin diğer video oyun şirketleriyle yaptığı dağıtım anlaşmalarının yanı sıra, cihaz üreticileriyle uygulamalarının Android cihazlara önceden yüklenmesine yönelik anlaşmalarının da rekabete aykırı olduğunu tespit etti.

Epic, şikayet dilekçesinde internet devinin başlangıçta “Project Hug” olarak bilinen bir girişim kapsamında oyun geliştiricilerine oyunlarını Play Store’dan indirilebilir hale getirmeleri için sessizce yüz milyonlarca dolar ödediğini söyledi. Şirketin Activision Blizzard’a rakip bir uygulama mağazası oluşturma planlarından vazgeçmesi için 360 milyon dolar ödediği iddia edildi ancak bu iddia daha sonrasında Activision Blizzard tarafından yalanlandı. Epic Games’e göre, Fortnite’ın Play Store dışında yayınlanmasından sonra bir teşvik programı başlatan internet devi bu program kapsamında Nintendo, Ubisoft ve Riot Games ile de anlaşmalar imzaladı.

Jüri, Epic Games’in Google’ın eylemlerinden olumsuz etkilendiği sonucuna vardı. Ancak bu kararın teknoloji dünyasının büyük markasının uygulamalarını nasıl değiştireceği henüz bilinmiyor. Epic Games CEO’su Tim Sweeney, X’te yaptığı paylaşımda mahkemenin Ocak ayında “çözümler üzerinde çalışmaya” başlayacağını söyledi.

Davaya bakan Yargıç James Donato, Google’ın geliştiricilere Android cihazlar için kendi uygulama mağazalarını ve faturalandırma sistemlerini sunma özgürlüğünü vermesi yönünde talimat verilip verilmeyeceğine karar verecek. Epic’in Apple’a karşı açtığı davada mahkeme, iPhone üreticisinin ABD tekelle mücadele yasalarını ihlal etmediğine karar verdi ancak şirkete, App Store geliştiricilerinin müşterileri üçüncü taraf ödeme sistemleri aracılığıyla yönlendirmesine izin vermesine karar verdi.

Google pes etmeye niyetli değil

Ancak Google hemen pes etmeye niyetli değil. Şirketin Devlet İşleri ve Kamu Politikasından Sorumlu Başkan Yardımcısı Wilson White tarafından Engadget sitesine yapılan açıklamada, karara itiraz edileceği belirtildi. White şu ifadeleri kullandı: “Android ve Google Play, diğer tüm büyük mobil platformlardan daha fazla seçenek ve açıklık sağlıyor. Mahkeme Apple ve App Store’un yanı sıra Android cihazlar ve oyun konsollarındaki uygulama mağazalarıyla da amansız bir rekabet içinde olduğumuzu açıkça ortaya koydu. Android iş modelini savunmaya devam edeceğiz ve kullanıcılarımıza, iş ortaklarımıza ve daha genel anlamda Android ekosistemine bağlılığımızı sürdüreceğiz.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER