Teknoloji

Google’dan en son sanal gerçeklik hamlesi; Cardboard kaynak kodu açıldı

google cardboard

Google, ekim ayında Daydream View VR başlığını resmen sonlandırdığını açıklamıştı. Şirket telefon tabanlı sanal gerçeklik uygulamaları ve cihazlarına yönelik öncü pozisyonundan uzaklaştığını gösteren bir adım daha attı. Cardboard yazılımının kaynak kodunu açtığını açıkladı. Cardboard, Google’ın kartondan yapma basit sanal gerçeklik başlığına verdiği isimdi.

Aslında Google, Cardboard VR görüntüleyicisini çoktan “açık kaynak” hâline getirmişti. Bunun teknik özelliklerini herkesin indirebileceği şekilde açmıştı. Google’ın yazılımın kaynak kodlarını da açması güzel haber. Bu şekilde isteyen kişi veya kuruluşlar, herkesin hâlâ yaygın biçimde kullanıp kullanmadığından emin olmadığımız telefonla sanal gerçeklik deneyimini sunma imkanına sahip olacaklar.

Belki herhangi bir şirket, özel olarak Cardboard tabanlı bir ürün çıkarma yoluna gitmez. Ancak pazarlama faaliyetlerinin bir parçası olarak, şirketlerin müşterilerine belirli sanal gerçeklik deneyimlerini telefonlarıyla yaşamaları için basit Cardboard başlıklarını ve ona yardımcı olacak uygulamaları sunduklarını görebiliriz.

Google, şimdiye kadar 15 milyondan fazla Cardboard ürününün dünya çapına dağıldığını kaydetti. Ancak Cardboard’un kullanımı zamanla azalmıştı. Cardboard özellikle YouTube’da 360 derece videoları izlemek veya Google Fotoğraflar’a yüklediğiniz 360 derece fotoğrafları görüntülemek için kullanışlıydı. Ancak bunun dışında platformu kullandığımızı pek hatırlamıyoruz.

2014 yılında tanıtılan Cardboard, ilk kendin-yap VR aletlerinden bir tanesi olmuştu. Telefon tabanlı VR başlıklarının yayılmaya başladığı bir zamanda ucuz ve gerçekten iş gören bir sanal gerçeklik deneyimi olarak öne çıkmıştı. Ancak o eğilimin resmen sonlanmasıyla birlikte, sanal gerçeklik deneyimi isteyenlerin bilgisayara bağlanan daha karmaşık cihazları tercih etmeleri gerekecektir.

Google, Cardboard açık kaynak projesine katkıda bulunacağını, yeni özellikler ekleyeceğini söyledi. Ancak Unity için SDK paketi eklemenin dışında, hangi özelliklerin ekleneceği konusunda herhangi bir taahhütte bulunmadı. Google, projeyi yakından takip etmek isteyenler için geliştirici dokümanlarını paylaştı. Ayrıca Cardboard SDK’yı da GitHub deposuna yükledi.

İLGİLİ HABERLER