Bilim

Google DeepMind, yeni yapay zekâsıyla tüm yaşam moleküllerini modelleyebiliyor

google deepmind

Google DeepMind, yapay zekâ (AI) modeli AlphaFold’un yeni versiyonunu tanıttı. Bu yeni sürüm, sadece protein yapılarını değil, aynı zamanda “tüm yaşam moleküllerinin” yapılarını tahmin edebilme kapasitesine sahip. AlphaFold 3 adı verilen bu yeni model, tıp, tarım, malzeme bilimi ve ilaç geliştirme alanlarında araştırmacılara potansiyel keşifleri test etme imkanı sunuyor.

Daha önceki AlphaFold sürümleri yalnızca protein yapılarını tahmin edebiliyordu. Ancak AlphaFold 3, DNA, RNA ve ligand olarak adlandırılan daha küçük moleküllerin modellerini de oluşturabilir. Bu, modelin bilimsel kullanım için olanaklarını genişletiyor.

DeepMind, yeni modelin tahmin doğruluğunda önceki modellere göre %50’lik bir iyileşme gösterdiğini belirtiyor. DeepMind CEO’su Demis Hassabis, “AlphaFold 2 yapısal biyoloji alanında büyük bir dönüm noktasıydı ve şaşırtıcı derecede çok sayıda araştırmayı mümkün kıldı,” dedi. Hassabis, “AlphaFold 3, yapay zekanın biyolojiyi anlamak ve modellemek için kullanılmasında atılan bir adımdır.” şeklinde konuştu.

AlphaFold 3 ile yeni yapıların modellenmesi

AlphaFold 3, moleküler yapıların bir kütüphanesine sahip. Araştırmacılar, birleştirmek istedikleri molekül listesini giriyor ve AlphaFold 3, yeni yapının 3D modelini oluşturmak için bir difüzyon yöntemi kullanıyor. Bu difüzyon yöntemi, fotoğraf oluşturan yapay zeka sistemleri gibi çalışıyor.

DeepMind’a bağlı bir ilaç keşif şirketi olan Isomorphic Labs, iç projelerinde AlphaFold 3’ü kullanıyor. Şu ana kadar model, Isomorphic Labs’in yeni hastalık hedeflerini anlamasını iyileştirmeye yardımcı oldu.

DeepMind, AlphaFold Sunucusu adlı araştırma platformunu da bazı araştırmacılara ücretsiz olarak sunuyor. AlphaFold 3 tarafından desteklenen bu sunucu, bilim insanlarının hesaplama gücüne erişimleri ne olursa olsun biyomoleküler yapı tahminleri üretmelerine olanak tanıyor. Hassabis, sunucunun akademik, ticari olmayan kullanımlar için mevcut olduğunu belirtiyor, ancak Isomorphic Labs, ilaç keşif programları için AlphaFold modellerini kullanmak üzere ilaç firmalarıyla çalışıyor.

Google, modelin sorumlu bir şekilde kullanılması için bilim topluluğu ve politika liderleri ile çalışıyor. Bazı biyogüvenlik uzmanları, AI modellerinin tehdit unsurlarının engellerini azaltabileceğine ve diğer teknolojilerle birlikte daha bulaşıcı veya zararlı patojenler ve toksinler tasarlamalarına olanak tanıyabileceğine inanıyor.

Şirket, AlphaFold 3’ün lansmanından önce bile, model etrafındaki riskleri değerlendirmek için alan uzmanları ve biyogüvenlik, araştırma ve endüstri uzmanlarıyla çalıştığını söylüyor. Bu, yapay zekanın getirebileceği olası risklere karşı önlemlerin alınmasını sağlayacaktır.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER