Manşetler

Google Daydream View sanal gerçeklik başlığı duyuruldu

Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

Google, Daydream adını verdiği sanal gerçeklik platformu için hazırladığı ilk başlığını duyurdu. Google Daydream View adını taşıyan sanal gerçeklik başlığı, kasım ayında 79 dolarlık fiyat etiketiyle satışa sunulacak. Daydream View, hem bir tüketici ürünü hem de gelecekteki diğer Daydream başlıkları için bir referans tasarım olma niteliği taşıyor. Şirket, söz konusu başlıkların sayısının önümüzdeki yıl hızla artmasını bekliyor. Daydream View, Daydream platformu Google I/O 2016’da tanıtılırken birkaç çizgi şeklinde gösterilen cihazın aynısı olarak değerlendirilebilir.

Daydream View’in ana gövdesi köpük ve kumaştan yapılmış. Menteşeli plastik panele ise Android telefonlar yerleştiriliyor. Google Daydream View sanal gerçeklik başlığının tartıda 200 gramdan az çektiğini belirtiyor. Bu da cihazın rakibi Samsung Gear VR’dan daha hafif olduğu anlamına geliyor. Yüz maskesi cırt cırt ile cihazla birleştiriliyor. Böylelikle çıkarılması ve elde yıkanması mümkün hâle geliyor. Kullanıcılar diledikleri takdirde yüz maskelerinin yenilerini de alabiliyor.

Daydream platformu ilk etapta sadece Google Pixel ve Pixel XL’de çalışacak. Ancak platformu destekleyen cihaz sayısı arttıkça Daydream View’in uyumlu olduğu cihaz sayısı da yükselecek. Menteşelerin yavaşça oynatılabilmesi, farklı boyut ve kalınlıktaki telefonların da sanal gerçeklik başlığına yerleştirilmesini mümkün kılıyor. Google Daydream View üzerinden hazırlanan diğer başlıkların da diğer Daydream telefonlarını desteklemesi gerekiyor.

Daydream View’in hazırlanmasındaki temel amaç, insanların telefonlarını birkaç saniye içinde hazır hale getirebilecekleri bir sanal gerçeklik başlığı sunmak olarak tanımlanıyor. Bunun için cihazda farklı olarak nitelenebilecek bazı özellikler bulunuyor. Örneğin, ön panele ekran kilidi açık bir telefon yerleştirildiğinde NFC işlemcisi Daydream’in başlatılması komutunu gönderiyor. Sanal gerçeklik başlığının ön paneli kapatıldığında da cihaz kullanılma hazır hale geliyor. Tepedeki ve kenar kısmındaki ipler ise telefonun pozisyonunu otomatik olarak tespit edip görüntüyü merkezlemesine yardımcı oluyor.

Daydream kontrol cihazının referans tasarımı daha önce Google tarafından gösterilmişti. Cihazın aslı da, bugün itibarıyla gün yüzüne çıktı. Bir home tuşu ve bir menü tuşu barındıran cihazda tıklanabilir bir trackpad de bulunuyor. Ses butonları bir kenara yerleştirilirken, içerideki sensörler sayesinde hareket algılanabiliyor.

Google Daydream View için ilk etapta sadece “arduvaz” renk seçeneği sunulacak. Daha sonrasında listeye “kar beyazı” ve “kırmızı toprak” seçenekleri de eklencek. Bunlara beyaz bir kontrol cihazı eşlik edecek.

Google Daydream View kasımda Avrupa’ya da geliyor

Daydream View, ABD’de 20 Ekimde ön siparişe çıkacak. Sevkiyatlar ise kasım ayının ilk günlerinde başlayacak. Sanal gerçeklik başlığı aynı dönemde Almanya ve Birleşik Krallık’ta da satışa sunulacak. Kanada ve Avustralya da cihazın kasımda piyasaya sürüleceği diğer ülkeler arasında bulunuyor.

Google Daydream View kullanıcılarını yeni bir Harry Potter oyunu karşılayacak. Netflix, Hulu ve HBO gibi servislere de uygulamalar aracılığıyla erişilebilecek.

İLGİLİ HABERLER