Teknoloji

Google Çince uygulamaları telefondan kaldıran uygulamayı Play Store’dan attı

google play store çince uygulamalar

Google, akıllı telefonlardaki Çince uygulamaları bulup kaldıran bir uygulamayı Play Store’dan kaldırdı. Hindistan’da geliştirile ve epey popüler olan bu uygulama “Remove Chinese Apps” adını taşıyor. Arama devinin Gadgets 360 sitesine verdiği bilgiye göre, bu uygulama Aldatıcı Davranışlar Politikası‘nı ihlâl ettiği gerekçesiyle kaldırıldı. Söz konusu kurallar bir yazılımın kullanıcıları üçüncü taraf uygulamaları kaldırma veya devre dışı bırakma konusunda yanlış yönlendiren veya teşvik eden uygulamaları yasaklıyor.

Uygulamanın kaldırılması tam da Hindistan’da, Himalayalar sınır anlaşmazlığı nedeniyle Çin’e karşı tepkilerin arttığı bir zamanda geldi. TechCrunch’ın haberine göre, bu durum nedeniyle bazı Hint ünlüler, hayranlarından Çin’de geliştirilmiş TikTok gibi uygulamaları telefonlarından kaldırmaları çağrısında bulunuyor. Böylelikle Hindistan’da iktidarda olan BJP partisinin politikalarına da destek veriliyor.

Mağazadan kaldırılmadan önce Remove Chinese Apps uygulaması Hindistan’da popülerliğini iyice artırdı. Reuters, mayıs sonundan beri beş milyonu aşkın indirme sayısına ulaştığını ve ülkedeki en çok ilgi gören ücretsiz uygulama olduğunu kaydetti. Telefon ByteDance’in TikTok veya Alibaba’nın UC Browser gibi uygulaması gibi Çince uygulamalar için telefonu tarayarak çalışıyor. Eğer telefonda Çince uygulama bulunmazsa, “Mükemmelsiniz, hiçbir Çin uygulaması bulunmadı.” şeklinde bir mesaj penceresi çıkıyor.

Hindistan ve Çin arasında artan gerilimin ışığında, Hint kullanıcılar tepkilerini ByteDance’in TikTok uygulamasına yönlendirmiş gibi görünüyor. Bu da Hindistan’da geliştirilmiş bir alternatif olan Mitron’un çıkışına vesile olmuştu. Ne var ki, Mitron da Google’ın politikalarını ihlâl ettiği gerekçesiyle Play Store’dan kaldırıldı.

Remove Chinese Apps uygulamasının geliştiricisi OneTouch AppLabs, web sitesinde geçtiği mesajla uygulamanın kaldırıldığını doğruladı. Ancak uygulamanın sadece eğitim amacıyla geliştirildiğini, insanların herhangi bir uygulamayı kaldırmasına yönelik herhangi bir teşvik veya zorlama yapılmadığını kaydetti.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER