Teknoloji

Gizli modda sitelere erişimi engelleyen Chrome açığı kapatılıyor

google chrome 76

Google Chrome yeni sürümlerinde kullanıcı deneyimini etkileyen önemli bir sorunu ortadan kaldırmaya hazırlanıyor. 9to5Google‘da yer alan habere göre, internet sayfalarının gizli moddan erişim sağlamaya çalışan kullanıcıları tespit edip engellemesini mümkün kılan açık yeni sürümlerde kapatılacak.

Google Chrome’un Gizli modunda tarama geçmişi için yerel kayıt tutulmuyor ve bu mod internet sitelerinin çerezlerle kullanıcıları takip etmesini engelliyor. İnternette reklam gelirlerinin büyük kısmı da takip verilerinden geldiği için çeşitli internet siteleri, Gizli modda içeriklerine erişilmesini önlüyor.

Pek çok internet sitesi bu takibi “FileSystem” uygulama program arayüzünü kullanarak yapıyor. Kalıcı dosyaların oluşturulmasını sağlayan bu arayüz, Gizli mod aktifken devredışı bırakılıyor. Ancak Chromium’un kaynak kodundaki son incelemeler, tarayıcının yakında internet sitelerinin FileSystem arayüzünün daima faaliyette olduğunu göstererek siteleri kandıracağını gösteriyor.

Gelecekte Gizli mod aktifken bu arayüzü kullanmayı talep eden sitelere açık bir hata mesajı verilmeyecek. Bunun yerine RAM’de sanal bir dosya sistemi oluşturulacak. Söz konusu sanal sistem, Gizli oturumun sonunda silinecek. Böylelikle kalıcı bir kayıt oluşturulmayacak.

Bunun FileSystem uygulama program arayüzü tamamen kaldırılmadan önce yararlanılacak kısa vadeli bir çözüm olması muhtemel görünüyor. 9to5Google tarafından görülen iç tasarım belgeleri, özelliğin Gizli mod kullanıcılarını keşif dışında meşru bir amacının olmaması durumunda kaldırılabileceği belirtiliyor.

Söz konusu özellik, Google Chrome 74’te deneysel bir çerçevede sunuluyor. Özelliğin standart hâle gelmesi içinse nisan ayında yayınlanacak Chrome 76 sürümünü beklemek gerekiyor.

İLGİLİ HABERLER