Teknoloji

Google Chrome habersiz giriş özelliği nedeniyle eleştiriliyor

google chrome 76

Google Chrome hâli hazırda dünyanın en popüler internet tarayıcısı konumunda. Bu popülarite nedeniyle Chrome, güvenlik uzmanları tarafından daha dikkatli bir gözle izleniyor. Chrome’un son sürümünde yapılan bir değişiklik de kullanıcılarının gizliliğine tehdit oluşturduğu gerekçesiyle güvenlik uzmanlarının tepkisini çekti.

Sorunun temelinde kullanıcıların Google Chrome’a giriş için seçtikleri yöntem bulunuyor. Chrome’un geçmiş sürümlerinde, tarayıcıya giriş yapmak isteğe bağlı bir eylemdi. Tarayıcıya giriş yapan kullanıcılar yer imlerini, şifrelerini ve internet geçmişlerini cihazlar arasında eş zamanlayabiliyor. Ancak bu durum, kullanıcı verilerinin Google’ın sunucularında saklandığı anlamına geliyor ve kimi kullanıcıları da rahatsız ediyor.

En yeni Google Chrome sürümü olan Chrome 69‘la birlikte, eğer bir kullanıcı Gmail veya YouTube gibi bir Google servisine giriş yaptıysa otomatik olarak Chrome’a da giriş yapmış oluyor. Güvenlik uzmanları, açık bir ifade olmadan yapılan bu değişikliğin insanların istemsizce Google ile daha fazla veri paylaşmasına yol açtığını belirtiyor.

Google’ın güncellemesine ilişkin tepkiler, geçtiğimiz hafta sonu daha yüksek sesle gündeme geldi. Tepkilerin artması üzerine Chrome ekibindeki mühendislerden Adrienne Porter Felt, yapılan değişikliklerden bazılarını Twitter hesabı üzerinden açıklama yoluna gitti.

Felt, açıklamasında ortak kullanılan bir bilgisayarda Gmail’den çıkış yapan kullanıcıların Chrome’dan da çıkış yapmış olacağının altını çizdi. Ancak Google’ın yeni yaklaşımı, çıkış yapmayı unutanların bilgilerinin de başkalarının erişimine açık olacağı anlamına geliyor.

Felt’in açıklamalarının güvenlik uzmanlarını rahatlattığını söylemek de pek mümkün değil. John Hopkins Üniversitesi’nde görev yapan şifreleme uzmanı Matthew Green, Chrome Sync otomatik olarak açılmasa da, sonunda kullanıcıların istemeden daha fazla bilgi paylaşmak zorunda kaldığını belirtti. Green, yapılan değişikliğin kullanıcı güvenliği ve gizliliği bakımından büyük problemlere yol açtığını ifade etti.

Google Chrome kullanıcılarının bu yeni yaklaşıma olan tepkisi karşısında Google’dan bir geri adım gelip gelmeyeceği merak ediliyor.

İLGİLİ HABERLER