Teknoloji

Google bulut servisini Çin’e getirmeyi planlıyor

Google Türkiye google fransa
Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

google bulutGoogle’ın arama ve haber uygulamalarını Çin’in sansür yasalarına uygun hâle getirmek için çalıştığına dair iddialar kısa süre önce gündeme gelmişti. Şirketin uzun süredir cezalı olduğu Çin’e yönelik hamleleri bunlarla sınırlı kalmayacak gibi görünüyor. Google bulut servisini de Çin’e getirmek için adımlar atıyor.

Bloomberg’e konuşan isimsiz bir kaynağın verdiği bilgiye göre, Google Çin’de Google Drive ve Google Dokümanlar gibi platformlarını sunabilmek adına Çin’in önemli bulut ve sunucu sağlayıcılarıyla işbirliği yapmayı planlıyor. Google’ın en önemli rakiplerinden Apple da bulut servisi iCloud’u Çin’de yerel şirketlerle işbirliği yaparak ve kullanıcı verilerini Çin’deki veri merkezlerinde saklayarak sunuyor. Google’ın bu doğrultuda çalışmayı planladığı şirket için aday sayısını üçe indirdiği ve bu adaylar arasında Tencent ile Inspur’un da olduğu söyleniyor.

Aday sayısı üçe inse de, bu görüşmelerin bir sonuca ulaşıp ulaşmayacağı belirsizliğini koruyor gibi görünüyor. Bloomberg’in haberinde ABD ve Çin arasındaki ticaret savaşının anlaşmayı etkileyebileceği belirtiliyor.

Google bulut tabanlı servislerini genellikle kendi veri merkezleri üzerinden sunuyor. Çin ise vatandaşlarına ait dijital bilgilerin ülkede saklanmasını zorunlu tutuyor. Bu da Google’ın Çin merkezli şirketlerle işbirliği yapmasını bir mecburiyet hâline getiriyor. İnternet devinden henüz konuya ilişkin bir doğrulama gelmezken, şirketin Çin’deki bulut operasyonlarını yönetmek adına Şangay’da görev yapacak bir çalışan aradığı biliniyor.

İLGİLİ HABERLER