Teknoloji

Google Avrupa Birliği tarafından yöneltilen tekel iddialarına sert cevap verdi

Google Türkiye google fransa

google avrupa birligiAvrupa Komisyonu, geçtiğimiz nisan ayında Google’ın Android geliştirme sürecinde uyguladığı politikalar nedeniyle şirket aleyhinde bir tekel soruşturması başlatmıştı. Birkaç ay sonra bu soruşturmanın kapsamı genişlemiş ve arama devinin AdSense ve Alışveriş servislerindeki etkisini de kötüye kullandığı iddia edilmişti. Söz konusu iddiaları resmi olarak reddeden Google, ortada yeterince kanıt bulunmadığını savundu. Şirket, Avrupa Birliği’nin çevrim içi alışveriş vizyonunun gerçeğe uzak olduğunu iddia etti.

Google’ın kıdemli başkan yardımcısı Kent Walker imzasıyla yayınlanan blog yazısında, insanların ürün satan sitelere sadece ürünler için arama yaparak ulaşmadığı hatırlatıldı. Söz konusu yöntemi “eski” olarak niteleyen Google, günümüzün çevrim içi alışveriş dünyasında bu tarz bir yaklaşıma yer olmadığını savundu. Google, bir ürün satın almak isteyenlerin perakende alışveriş platformları, sosyal medya, çevrim içi reklamlar ve özel aramalar sayesinde satıcılara ulaşabildiklerini hatırlattı. Mobilde ise alışverişlerin çoğunlukla özel uygulamalar üzerinden gerçekleştirildiği belirtildi.

Yazıda, çevrim içi alışveriş konusunda Google’ın halen Amazon’u yakalamaya çalıştığı ve Amazon’un bu alandaki en büyük oyuncu olduğu ifade ediliyor. Google Avrupa Birliği tarafından ortaya atılan “İnsanlar ürün özellik ve fiyatlarını karşılaştırmak için Amazon’a başvurmuyor” iddiasını da reddediyor. Google kullanıcıların kendisi tarafından önerilen reklam bağlantılarına pek tıklamadığının da kullanıcı aktivitesi verileriyle görüldüğünün altını çizdi.

Google Avrupa Birliği tarafından AdSense için yöneltilen iddiaları da yanıtladı

Google Avrupa Birliği tarafından AdSense programı için yöneltilen iddialara da resmi olarak itiraz etti. Şirketin 11 Kasıma kadar AB’nin Android gelişimine yönelik tekel suçlamalarına yanıt vermesi gerekiyor. Google, AB tarafından üç konuda da suçlu bulunması durumunda 3.5 milyar dolara kadar çıkan cezalar ödemek zorunda kalabilir. Ancak cezanın şirketin reklam geliri doğrultusunda kesilebileceği de konuşulan ihtimaller arasında yer alıyor.

İLGİLİ HABERLER