Teknoloji

Google Avrupa Birliği içinde Android için yüksek lisans ücretleri alabilir

google play store çince uygulamalar
Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

Google Avrupa Birliği tarafından kendisine kesilen 5 milyar dolarlık cezanın etkilerini yaşamaya başladı. Ancak yaşanacak değişim, Google ile birlikte çalışan Android cihaz üreticilerini ve dolayısıyla Android kullanıcılarını da etkileyecek.

Google geçtiğimiz hafta Avrupa Birliği’nin kararına uyarak Android cihaz üreticilerine Chrome ve Google Arama yerine alternatifleri kullanma izni vermişti. Söz konusu uygulamalardan elde edilen reklam geliri, Google tarafından Android’in gelişimi için harcanıyordu. İnternet devi, bu kaybı telafi etmek için Chrome ve Google Arama servislerini kullanmayı istemeyen cihaz üreticilerinden Android için lisans ücreti almaya başlayacak.

Bu yeni yaklaşımın Android cihaz üreticilerine maliyetinin ne olacağı da The Verge sitesi tarafından yayınlanan bir haber sayesinde daha net görülüyor. Şirketin “gizli belgelerine” dayandırılan habere göre, Google kendi tercih ettiği Android kurulumunu kullanmayan cihaz üreticilerinden, cihaz başına 40 dolara kadar çıkan bir lisans ücreti alacak.

Fiyatlandırmanın ülkeye ve ilgili cihazın ekranının piksel yoğunluğuna göre değişeceği belirtildi. Avrupa Birliği’ni üç farklı fiyat bölgesine ayıran Google, en pahalı bölgeye Almanya, Hollanda, İngiltere, İsveç ve Norveç’i yerleştirdi. Bu noktada Norveç’in Avrupa Birliği üyesi olmasa da Avrupa Ekonomik Alanı’na dahil olduğunu hatırlatmakta fayda var. Söz konusu ülkelerde, giriş seviyesi Android cihazlar için yaklaşık 2.50 dolarlık bir lisans ücreti alınacak. Android tabletlerde ise lisans bedeli 20 dolara kadar çıkabilecek. Galaxy S9 gibi üst segment telefonlarda ise ekstra 40 dolarlık bir maliyet oluşabilecek. Bu maliyetin son kullanıcıya yansıma ihtimali oldukça kuvvetli görünüyor.

Google’ın Android cihaz üreticilerinin sırtına bindireceği tek mali yük, söz konusu lisans ücretleri olmayacak. Eğer bir üretici cihazında Chrome’u ön yüklü olarak sunmazsa, Chrome kullanıcılarının aramalarından elde edilen gelirlerden pay alamayacak.

Google Avrupa Birliği tarafından kesilen cezaya itiraz etmişti

Google Avrupa Birliği tarafından kendisine kesilen yüklü cezaya bir süre önce itiraz etmişti. İtirazın şirketin lehine sonuçlanması durumunda duyurulan bu değişikliklerden vazgeçilip geçilmeyeceği henüz bilinmiyor. Ancak mevcut çerçevede Google’ın yaptığı değişiklikler 1 Şubat 2019’da yürürlüğe girecek. Lisans sürecindeki değişiklikler de şubat ayının sonu itibarıyla uygulanacak.

İLGİLİ HABERLER