Teknoloji

Google Android telefonların en fazla iki çentiğe sahip olmasına izin veriyor

google androidGoogle Android telefon üreticileri arasında yaygınlaşan çentik modasına karşı olmadığını daha önce göstermişti. Ancak bu durum, şirketin cihaz üreticilerine çentik konusunda sınırsız bir özgürlük tanıdığı anlamına gelmiyor. Google tarafından Yapılan açıklamada, Android işletim sistemlere en fazla iki adet çentik eklenebileceği ve bu çentiklerden de birinin ekranın üst diğerinin de alt kısmına yerleştirilebileceği belirtildi.

Android açık kaynaklı bir işletim sistemi olduğu için Google’ın ekranında üç çentik bulunan bir telefon geliştiren bir cihaz üreticisini gerçek anlamda engellemesi mümkün değil. Bu da cihaz üreticilerinin ekranının dört bir yanında çentik bulunan ve ucube gibi görünen Android telefonlar çıkarabileceği anlamına geliyor. Ancak bu tarz tuhaf bir eyleme imza atan şirketlerin Google’ın gazabına uğraması da artık kesin görünüyor.

Şimdiye kadar ekranında birden fazla çentik bulunan bir akıllı telefon ortaya çıkmış değil. Ancak geniş Android ekosistemi içinde sıra dışı işlere imza atmaya hevesli çok sayıda üreticinin bulunması, Google’ı sorunu daha ortadan çıkmadan engellemeye itmişe benziyor.

Hâli hazırda 11 üreticiye ait 16 Android telefonunun ekranında çentik bulunuyor. Ancak bu sayının artacağı Google tarafından da biliniyor. Google’ın da yeni telefonlarından Pixel 3 XL’de çentikli bir ekranı tercih etmesi bekleniyor.

Google Android P ile geliştiricilere çentiği durum çubuğu veya telefonun tutuş pozisyonuna göre boşluk doldurmayla çentiği tamamen göz ardı etme imkanını sunuyor. Şirket böylelikle uygulamaların ekranda düzgün biçimde görünmesini amaçlıyor.

İLGİLİ HABERLER