Teknoloji

Google Android Q’da geri düğmesini hareket kontrolüyle değiştirebilir

android q

Android’in geri düğmesi tamamen ortadan kalkabilir. Bunun yerine ana ekran düğmesinden sola doğru hızlı bir kaydırma hareketi kullanılabilir. XDA Developers, Android’in Q kod adıyla anılan gelecek nesil sürümünün ilk versiyonlarından bir tanesini eşelemeye devam ediyor. En son bulgularından bir tanesi de geri düğmesinin ortadan kalkma ihtimalini gösteriyor. Aynı zamanda sağa kaydırdığınızda da hızlı uygulama değişim animasyonunun getirilmesi durumu da söz konusu.

Android 9 Pie’da, yani Android’in mevcut sürümünde hareketlerin ve düğmelerin çalışması konusunda da cihazlara göre farklılıklar söz konusu. Google’ın Pixel telefonlarında ekranın alt kısmında hap şeklinde küçük bir simge var. Geri düğmesi ancak ihtiyaç duyulduğunda gösteriliyor. Çoklu görev için yukarı kaydırmanız yeterli oluyor. Android 9 ile çalışan diğer telefonlarda ise çoğunlukla üç düğmeli geleneksel navigasyon kontrollerini görüyoruz. Bununla birlikte Samsung, Huawei gibi üreticilerde el hareketlerini kullanma imkanı da bulunuyor.

En son model iPhone’larda ise benzer ekran hareketleri kullanılıyor. Geri gitmek için ekranın solundan içe doğru kaydırmak yetiyor. Aslında gelecekte yeni bir telefona sahip olduğumuzda, öncelikle gezinti için hangi hareketleri kullanmamız gerektiğini öğrenmemiz gerekecek gibi görünüyor. Çünkü üreticiler ve platform sahipleri klasik ekran kontrollerinden veya fiziksel düğmelerden yavaş yavaş uzaklaşıyor. Aşağıdaki video, Google’ın Android Q için testlerini yaptığı gezinti hareket sisteminin nasıl çalışacağını gösteriyor:

İLGİLİ HABERLER