Teknoloji

En son Android Q Beta sürümünde gezinti hareketleri ile ilgili yeni değişiklik

android q beta destekleyen cihazlar

Google, Android Q’nun resmi versiyonunun yayınlanmasına birkaç hafta kala en son resmi beta sürümünü yayınladı. Beta 6 ile birlikte fazla bir yenilik gelmiyor, ancak bir yenilik var ki, Google’ın gezinti hareketlerinde yaptığı önemli bir değişikliği getiriyor. Aynı zamanda bu sürümün bir parçası olarak API 29 SDK final sürümü ve Android Studio için güncellenmiş yapım araçları da yayınlandı.

Google, geri hareketi ile ilgili olarak, “Kullanıcı geri bildirimlerine dayanarak Beta 6’da Gesture Navigation’a yönelik daha ayrıntılı değişiklikler yaptık. İlk olarak, güvenilir ve tutarlı bir işlem sağlamak amacıyla, Geri hareketi için bir 200 dp dikey uygulama dışlama sınırı vardır. İkinci olarak, Geri hareketi için bir hassasiyet tercihi ayarı ekledik.” şeklinde açıklamada bulundu.

“200 dp dike uygulama dışlama sınırı” biraz teknik bir kavram, açıklaması ise şu şekilde yapılabilir. Temel olarak, geri hareketini uygulamaktan vazgeçmek isteyen uygulamalar, bunu yaparak uygulamalarını etkileyebilirler. Ancak geri hareketinin engellenmesine yalnızca 200 “yoğunluktan bağımsız piksel” üzerinde çalışıldığı zaman izin verilir.

Buradaki mantık bazı uygulamaların bazı nesneler içinde kaydırmaya izin vermesi. Bir galeride gezintiyi örnek olarak verebilirsiniz. Bu nedenle ekranın bir kısmını kapsam dışı bırakmak geri tuşunu kazara tetiklemenin önüne geçecektir. Bir başka örnekte ise bir video etrafındaki sürgü örnek olarak veriliyor. Bunun etrafına bir dışlama eklemek sürgüyü kontrolü kolaylaştıracaktır, onu ekranın diğer kenarına daha kolay kaydırabileceksiniz.

Google’ın geliştirici ilişkileri ekibinden Chris Banes, attığı tweetler ile değişikliği detaylandırdı:

Öte yandan “geri hareketi hassasiyeti” seçeneği de geliyor. Beta sürümünde gezinti hareketlerini etkinleştirdikten sonra, bu ayar düşük ve yüksek arasında bir tercih yapmanıza izin verecek. Ne yazık ki, şu an için bunun nasıl çalıştığını gösterecek görsel bir örnek bulunmuyor, ekranın ne kadarının geri hareketi için ayrıldığı bilinmiyor. Ancak daha yüksek ayar, pencerenin de daha geniş olmasını sağlayacak. Aynı zamanda açılan bir mesaj da kullanıcılara “Daha yüksek hassasiyet, ekranın kenarlarındaki uygulama hareketleriyle çakışabilir.” uyarısında bulunuyor.

Her ne kadar Google uğraşsa da, ekranın sol kenarıyla nasıl uğraşılacağı konusunda kafa karışıklıkları hâlâ bulunuyor. Yine de, birçok kullanıcı gezinti hareketlerinin nasıl çalıştığını test edecektir.

Google, gezinti hareketi ayarlarını kullanıcılardan gelen geri bildirime dayanarak değiştirdiğini söylüyor. Görünüşe göre, her bir beta sürümü ana hareketlerin ve geri hareketinin nasıl çalıştığına yönelik farklı bir yaklaşım getiriyor. Umarız bu son uygulama ile kullanıcıları da memnun edecek bir çözüm yakalanmıştır.

Şirket hâlâ geliştiricileri yeni hareketlerle nasıl anlaşacakları konusunda eğitmekle uğraşıyor. Bununla birlikte uygulamalarını yeni hareketlere göre nasıl optimize edeceklerini açıklayan bir blog yazısının da çok yakında yayınlanacağının sözünü verdi.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER