Manşetler

Google Android P’de iPhone X tarzı navigasyonu tercih edebilir

android 9 pie
android p
Görsel: TechRadar

Android P ufukta göründü. Google’ın gelecek nesil mobil işletim sistemi sürümüyle ilgili daha fazla detayı mayıs ayındaki Google I/O geliştirici konferansında duymayı bekliyoruz. Bu arada Google’ın gezinti sistemine yapmayı planladığı bazı değişikliklere dair ipuçları da ortaya çıktı.

Android Geliştiricileri blogunda paylaşılan, kullanıcı arayüzünün bir parçasını gösteren ekran görüntüsünde, navigasyon çubuğunun yepyeni bir görünüm kazandığı görülüyor. Geri düğmesi ve daha geniş bir ana ekran düğmesi bulunurken, çoklu görev düğmesini ise görmüyoruz.

android p navigasyon çubuğu

Ars Technica sitesi bu görüntüyü, değişmeden hemen önce yakalamayı başardı. Siteye göre, bu navigasyon görünümü iPhone X’dakiyle benzerlik taşıyor. Apple’ın amiral gemisi akıllı telefonunda Ana ekran düğmesi bulunmuyor. Kullanıcılar kullanıcı arayüzünde gezinirken ekrana sürükleme veya çoklu dokunmatik hareketleri kullanıyor. Acaba, Android de aynı yöne doğru mu ilerliyor?

Google Pixel’e özel başlatıcı uygulamasında saf Android’de desteklenmeyen, yukarı sürükleyerek uygulama çekmecesine ulaşma gibi bazı çoklu dokunmatik hareketler bulunuyor. Bu durum Android’in ilerlediği yönün bir işareti olarak düşünülmüştü. Giderek daha fazla sayıda Android telefonunun fiziksel düğmelerden arındırıldığını görüyoruz. Bu nedenle Google’ın da Apple’ın yolunu takip etmesi gayet mantıklı görünüyor.

Bununla birlikte, Android P’nin henüz geliştirme safhasında olduğunu unutmamak gerekiyor. Erken ön izleme sürümlerinde görünen bu özellik daha sonra değişebilir, başka bir hâl alabilir. Gördüğümüz sadece geçici bir test olabilir ve işletim sisteminin final versiyonunda yer almayabilir.

android p popsicle

Android P ile ilgili emin olmadığımız bir başka ayrıntı da bu işletim sisteminin resmi adı. Google, Instagram Hikayeleri olarak paylaştığı bazı ilkbahar konulu fotoğraflarla ipuçları verdi. Android Police sitesinin haberine göre, Google’ın paylaştığı fotoğraflarda epey fazla sayıda, rengarenk çubuk dondurma bulunuyordu. Çubuk dondurmanın İngilizcedeki karşılığı “popsicle”, yani P ile başlıyor. “Popsicle”ın tescilli bir marka olduğu söyleniyor. Ancak geçmişte Android’in isimlendirilmesinde KitKat, Oreo gibi markaları kullanan Google için bu durum pek de sorun yaratmaz.

İLGİLİ HABERLER