Teknoloji

Amerikalılar da Google’dan “unutulma hakkı” talep ediyor

A Google logo is seen at the entrance to the company's offices in Toronto

Avrupa’nın ardından “unutulma hakkı” nimetlerinden faydalanma sırası ABD’ye gelmişe benziyor. ABD’de faaliyet gösteren bir tüketici hakları koruma grubu, ABD Federal Ticaret Komisyonu’na (FTC) başvuruda bulunarak Google’ın unutulma hakkını bu ülkeye de sunmasını istedi.

FTC’ye bir mektup yollayan Consumer Watchdog’un gizlilik projeleri direktörü John Simpson, Google’ın kendisini kullanıcı gizliliğine yürekten bağlı olarak lanse ettiğini, ancak Amerikan halkına unutulma hakkı tanıma konusunda güvensiz davranarak adil olmayan bir tutum izlediğini dile getirdi.

Avrupa Birliği’nin geçtiğimiz yıl kabul ettiği yasa çerçevesinde, aralarında Google’ın da bulunduğu arama motorları, AB sınırları içinde yaşayan kullanıcılarına kendileri hakkındaki eski, ilgisiz ve kötüleyici arama sonuçlarını kaldırma imkanı sunmuştu. Fransa’da faaliyet gösteren bir gizlilik savunma kuruluşu ise unutulma hakkı kararlarının AB sınırları dışında da uygulanmasını talep etmişti.

Google’a geçtiğimiz yılın mayıs ayından bu yana bir milyondan fazla unutulma hakkı talebi yöneltilirken, şirket söz konusu taleplerin yüzde 41’ini yerine getirdi. ABD’deki arama sonuçlarından kredi kartı veya sosyal güvenlik numarası gibi hassas bilgileri daha önce kaldıran Google, geçtiğimiz ay da intikam pornosu kategorisindeki içerikleri arama sonuçlarından çıkarmaya başlamıştı.

John Simpson, Google’ın talep geldiğinde arama sonucu veya bilgi kaldırmaya hazır olduğuna dikkat çekti ve teknoloji devinin unutulma hakkı seçeneğinin ABD’de de sunması gerektiğini belirtti. Google’dan henüz konuya ilişkin bir açıklama gelmedi.

İLGİLİ HABERLER